Providenija

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Providenija
LandRusslands flagg Russland
Grunnlagt1939
Postnummer689251
Retningsnummer42735
Befolkning2 151[1] (2018)
Nettsidewww.provadm.ru/Городские_и_сельские_поселения
Kart
Providenija
64°25′43″N 173°13′02″V

Providenija (russisk: Провиде́ния) er en bymessig bosetning i Providenijabukta i den nordøstlige delen av den autonome regionen Tsjukotka i Russland. Den ligger direkte over Beringstredet fra Alaska, og svært nær den internasjonale datolinjen. Like ved byen ligger Providenijabukta lufthavn, som er den russiske lufthavna som ligger nærmest USA. Innbyggertallet var 2 723 ved folketellingen i 2002, og 5 432 ved folketellingen i 1989.

Bosetningen var en tidligere sovjetisk militærhavn, beliggende i en fjord beskyttet fra Beringhavet. Mesteparten av byens innbyggere i dag er jupiker, en eskimostamme.

Providenija har et arktisk klima, men vinterne er ikke så strenge, på grunn av byens beliggenhet ved kysten.

Byen kalles av og til Porten til Arktis, og etter Sovjetunionens fall har turisme fra det nærliggende Alaska gitt lokaløkonomien et betydelig løft. Bering Air, et flyselskap fra Alaska, tilbyr charterturer til Providenijabukta lufthavn fra både Nome og Anchorage. Alaska Airlines hadde tidligere regelmessige ruteflyvninger til Providenijabukta lufthavn på 1990-tallet, og var kjent for «Vennskapsflyvningen» i 1988, da det var det første amerikanske flyselskapet med rute til en sovjetisk by.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]