Protolyse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En protolyse er en kjemisk reaksjon der et proton (H+) avgis eller tas opp. Denne typen reaksjoner forbindes som oftest med syre-base-reaksjoner. Teorien ble beskrevet i 1923 av Johannes Brønsted og Martin Lowry.

Fullstendig protolyse[rediger | rediger kilde]

Ved en fullstendig protolyse vil tilnærmet alle molekylene som kan avgi H+-ioner, gjøre det. Et eksempel på en slik reaksjon kan være tilførsel av HCl (saltsyre) til vann.

HCl + H2O → H3O+ + Cl-

Her avgis et H+-ion fra saltsyren til vannet, og vi får i tillegg oppløste kloridioner (Cl-). Tilnærmet alle HCl-molekylene reagerer slik, og vi sier derfor at HCl er en syre som protolyserer fullstendig.

Andre syrer vil ikke protolysere fullstendig, og det vil i stedet opprettes en likevekt.

Autoprotolyse[rediger | rediger kilde]

Autoprotolyse (også kjent som egenprotolyse) er en prosess hvor det foregår en overføring av protoner mellom to identiske molekyler. Det ene molekylet opptrer da som en Brønsted-syre, og det andre som en Brønsted-base.[1]

Autoprotolyse av vann[rediger | rediger kilde]

Autoprotolyse av vann er en kjemisk prosess hvor to vannmolekyler reagerer, og danner ett hydroniumion (H3O+) og ett hydroksidion (OH):

2 H2O (l) ⇆ H3O+ (aq) + OH (aq)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ International Union of Pure and Applied Chemistry. "autoprotolysis". Compendium of Chemical Terminology, internettversjon.
kjemistubbDenne kjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.