Prosopocoilus (Metopodontus) downesii

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Prosopocoilus (Metopodontus) downesii
hann
Nomenklatur
Prosopocoilus (Metopodontus) downesii
(Hope, 1835)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieHjortebiller
SlektProsopocoilus
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Afrika

Prosopocoilus downesii er en bille som hører til familien hjortebiller (Lucanidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (hannene 26-70 millimeter), noe bred, rødbrun til mørkbrun hjortebille, gjerne med en mørk stripe langs midten av pronotum og dekkvingene, dekkvingene har også gjerne svarte ytterkanter. Hannen har lange kjever, hos store hanner har disse store tenner langs nesten hele lengden. Små hanner har enkle kjever som er fint sagtakkede i hele lengden. Hodet er litt lengre enn bredt, med et mer eller mindre V-formet søkk i midten. Antennene har en tre- eller fire-leddet vifte. Pronotum er betydelig bredere enn langt. Dekkvingene er glatte og nokså blanke. Beina er for det meste rødlige. Hunnen er mye mindre enn hannen, uten forstørrede kjever, kroppsformen bredere, hodet tett og kraftig punktert.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i råtne trestammer. Utviklingen tar trolig ett år. De voksne billene drikker gjerne sevje fra trær.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er vidt utbredt i Afrika, mest i de vestlige og sentrale delene, men også øst til Tanzania, nord til Den sentralafrikanske republikk og sør til Kongo og Gabon.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Hunn
Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]