Prosjektlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Prosjektteam)
Hopp til navigering Hopp til søk
Et lag på lagbygging i 2019.

I et prosjekt er en prosjektlag, også kalt prosjektgruppe eller prosjektteam, et lag dannet for å fullføre et spesifikt prosjekt, og består av personer som jobber sammen mot et felles mål og som deler ansvaret for spesifikke resultater.[1] En sentral egenskap for prosjektlag i moderne organisasjoner er autonomi og fleksibilitet i hvordan de hvilke metoder eller prosesser de bruker for å oppnå sine mål.

De fleste prosjektlag krever involvering fra mer enn en avdeling, og derfor kan de fleste prosjektlag ansees som kryssfunksjonelle lag. Prosjektlaget består vanligvis av en rekke medlemmer som ofte arbeider under ledelse av en prosjektleder eller av et ledende medlem av organisasjonen. Prosjekter som i utgangspunktet risikerer å ikke få god støtte får ofte støtte fra en prosjektsponsor. De individuelle gruppemedlemmene kan enten være involvert på deltid eller heltid, og forpliktelsene deres kan endres gjennom hele prosjektet avhengig av prosjektutviklingsstadiet.

Prosjektlaget må ha den rette kombinasjonen av ferdigheter, evner og personlighetstyper for å oppnå samarbeidsspenning.[2] Lag kan settes sammen på en rekke måter. Den vanligste metoden er etter at det skjer på eget skjønn fra et ledende medlem av organisasjonen.

Mange komponenter kreves for å få et lag som presterer fremragende, og en av nøklene er å jobbe et samarbeidsvillig forhold.[bør utdypes] En oppgave for ledelsen er å skape en avslappet og behagelig atmosfære hvor medlemmene kan være seg selv og engasjere og investerere seg selv i prosjektarbeidet. Alle lagmedlemmene oppfordres til relasjonsbygging.[trenger referanse] Hvert medlem er ansvarlig for å gi konstruktive tilbakemeldinger, anerkjenne, verdsette og utnytte de unike styrkene til hverandre. Hele laget er innstilt på tillit og samarbeid.[3] 

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sundstrom, E.; de Meuse, K. P.; Futrell, D. (1990). «Work teams: Applications and effectiveness». American Psychologist. 45 (2): 120–133. doi:10.1037/0003-066x.45.2.120. 
  2. ^ . 8. mai 2018. 
  3. ^ Agile Project Management