Propp og Berta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Propp og Berta
orig. Prop og Berta
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerBarn / Eventyr / Musikal
Prod.landDansk
Lengde77 min.
AldersgrenseA (Norge)
Bak kamera
RegiPer Fly
ProdusentMarie Bro
Hans Hansen
ManusforfatterMikael Olsen
Premiere26. januar 2001 (Danmark)
Eksterne lenker

Propp og Berta (dansk: Prop og Berta) er en dansk stop-motion animasjonsfilm for barn fra 2001. Den ble regissert av Per Fly.

Den er utgitt i Norge med norsk tale.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om en mann som heter Propp (norsk stemme: Kim Haugen), som kommer til byen fordi han har arvet et gammelt hus. Det han ikke vet er at det bor en gammel heks i skogen, som hater naboer.

Propp vet ikke veien til huset, og spør derfor alle han møter i byen ved å vise dem et bilde av huset, men alle blir stive av forskrekkelse og går sin vei, inntil Propp spør to barn. De viser vei, men hvisker til hverandre at «det er heksehuset». I det Propp kommer fram, ser han en ku som heter Berta (Wenche Myhre), som har satt seg fast i gjerdet. Propp gjør alt han kan for å få Berta ut, men til ingen nytte. Han står og tenker lenge, og observerer Berta som dasker til en flue med halen. Da får han en glimrende idé: han trekker Berta i halen. Bertas hår reiser seg, og hun blir illsint, men klarer å rive seg løs fra gjerdet. Propp og Berta blir gode venner. De går ut i skogen på en tur, men plutselig høres små stemmer inne fra et tre. De dytter bort steinen, og der inne var Tyttebæsjene.

Tyttebæsjene er små vesener, som har vært innesperret i treet i mange hundre år før Propp og Berta redder dem. Stemmene deres spilles av Trond Kirkvaag, Knut Lystad, Lars Mjøen og Marianne Krogness. De er svært musikalske, og takker ikke nei til en sang. De redder senere Propp og Berta og de andre i byen ved flere anledninger, og er på mange måter en av filmens helter. Tyttebæsjene var blitt sperret inne av en heks, fordi de var for snille. Etter at de er blitt reddet, får Propp ett ønske. Han ønsker seg at Berta kan begynne å snakke. Hun skravler som en foss, og Propp blir sint. Heksa tar Propp til fange, men Tyttebæsjene har lovet å komme til unnsetning hvis de trengte hjelp til noe. De drar Berta i halen, og hun stormer inn. Hun får løs Propp fra fangenskap, og redder ham. Heksa truer med å forsteine alle i byen, men blir selv forsteinet av et pulver.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Originalversjon Norsk versjon
Propp Otto Brandenburg Kim Haugen
Berta Paprika Steen Wenche Myhre
Heksen Lisbet Dahl Juni Dahr
Ravnen Thomas Mørk Asgeir Borgemoen
Politimesteren Olaf Nielsen Harald Heide-Steen jr.
Tyttebæsjer Jesper Asholt, Peter Zehlder, Trine Appel og Thomas Mørk Trond Kirkvaag, Knut Lystad, Lars Mjøen og Marianne Krogness
Borgermester Axel Strøbye Helge Reiss
Gammel dame Jytte Abildstrøm Dennis Storhøj

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]