Project Looking Glass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Project Looking Glass
Project Looking Glass
Konfigurering av en applikasjon ved å bruke baksiden av dens vindu representert som en 3D plate i et 3D rom
SkaperHideya Kawahara
UtviklerSun Microsystems, LG3D utviklere
Nyeste versjon1.0.1
StatusInaktiv
PlattformPlattformuavhengig
OperativsystemLinux, Solaris, Microsoft Windows
Skrevet iJava
SjangerSkrivebordsmiljø
LisensGNU General Public License
Nettstedjava.net/projects/lg3d

Project Looking Glass, også kalt Project Looking Glass 3D (LG3D), er et tidligere innovativt prosjekt med fri og åpen programvare som var tilgjengelig under GNU General Public License. Formålet med prosjektet var å skape et 3-dimensjonalt skrivebordsmiljø for Linux, Solaris og Microsoft Windows. Prosjektet ble sponset av Sun Microsystems og var plattformuavhengig.

En utviklingsversjon ble vist frem på LinuxWorld Expo 2003 den 5. august 2003.[1] Versjon 1.0 ble lansert 19. desember 2006.[2] Siste versjon var 1.0.1 og ble lansert 29. januar 2007.

Prosjektet ble offisielt avviklet 18. desember 2009.

Looking Glass var skrevet i programmeringsspråket Java. Java 3D ble benyttet for å sikre at det var plattformuavhengig, og fremviste 3-dimensjonale effekter både for eksisterende applikasjonsprogramvare såvel som for programvare som var skrevet spesifikt for Looking Glass.

En LiveDistro som var lagret på CD-ROM ble gjort tilgjengelig fra Project Looking Glass. En annen LiveDistro som var lagret på DVD (FunWorks 2007 edition) ble lansert for Linuxdistribusjonene Granular Linux og Slax.

Historie[rediger | rediger kilde]

Looking Glass ble opprinnelig utviklet av Hideya Kawahara, en programmerer ved Sun Microsystems som laget det i fritiden på en liten laptop som kjørte Linux. Etter å ha demonstrert en tidlig versjon av det for ledere i selskapet, ble han tildelt en fulltidsjobb med skrivebordsmiljøet sammen med et eget utviklingsteam.[3] Det ble første gang demonstrert offentlig den 5. august 2003 av Jonathan Ian Schwartz ved LinuxWorld Expo 2003 i San Francisco.[1]

Etter å ha demonstrert prototypen, ble Schwartz's kontor oppringt av Steve Jobs, som fortalte at Apple ville saksøke Sun Microsystems hvis de kommersialiserte det. Jobs hevdet at prosjektet var et brudd på Apple's immaterialrett.[4] Uavhengig av trusselen, avgjorde Sun Microsystems at prosjektet ikke hadde prioritet og besluttet seg for ikke å utvikle det videre. Det fortsatte derfor å eksistere i en eksperimentell modus. Etter hvert som den finansielle situasjonen for Sun Microsystems ble verre, og ledelsen bestemte at de hadde prosjekter av høyere prioritet for hånden, ble Looking Glass lagt inaktivt, og prosjektet var praktisk talt dødt siden slutten av 2006.[5]

Versjon 1.0 ble likevel lansert den 19. desember 2006,[2] og den 29. januar 2007 ble versjon 1.0.1 lansert.

Den 18. desember 2009 ble prosjektet offisielt avviklet.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

En av de mest fremtredende egenskaper ved Looking Glass var vinduer som kunne bli snudd. Denne egenskapen kunne brukes til å skrive notater eller kommentarer på vinduenes baksider, eller vise dialogbokser uten å bli frakoblet fra den applikasjonen de var knyttet til. Alle vinduer var i utgangspunktet 2-dimensjonale eller 2.5-dimensjonale, men kunne manipuleres slik at de ble tynne, platelignende 3-dimensjonale objekter som kunne dreies i en hvilket som helst vinkel.

Rotasjon av vinduer
Skjermbilde av Looking Glass
Vinduene satt opp som vegger, for å hjelpe brukeren i å velge det ønskede vindu.

Andre egenskaper var muligheten til å tilte alle vinduer slik at brukeren lettere kunne velge det ønskede vindu, skapelsen av et panoramalignende virtuelt skrivebord, ikoner som reflekterer statusen til vinduet de representerer og zooming av et vindu når det kommer i fokus.

Enkelte idẻer fra Looking Glass ble senere implementert i andre produkter. Et eksempel er Apples Dashboard widgets, hvor man kan snu en applikasjon og utføre oppdateringer på baksiden av den. Det grafiske brukergrensesnittet Dock som ble lansert i Mac OS X v10.5 «Leopard», lignet på Looking Glass.[6] Microsoft Windows 7 implementerte en egenskap for vindusvalg som gjemmer andre vinduer enn det som brukeren har plassert musemarkøren på.

Lignende prosjekter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

informatikkstubbDenne informatikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.