Programmeringsspråket C

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Programmeringsspråket C
orig. The C Programming Language
Forfatter(e)Brian Kernighan, Dennis Ritchie
SpråkEngelsk
SjangerProgrammering, sakprosa
Utgitt1978
Sider343±0

Programmeringsspråket C (engelsk tittel: The C Programming Language) er en bok om programmering i programmeringsspråket C. Boken er skrevet av Brian Kernighan og Dennis Ritchie. Kernighan var den første som laget et opplæringskurs i C. Ritchie var den som opprinnelig konstruerte og implementerte språket. Han var også delaktig i utviklingen av operativsystemet UNIX, som er skrevet i programmeringsspråket C. Boken var svært viktig for videreutviklingen og populariseringen av programmeringsspråket, og blir fortsatt lest og brukt idag. Ettersom en av forfatterne også var språkets opphavsmann, blir boken betraktet som den autorative referansen til C.

Den første utgaven ble publisert i 1978. Forfatterne kom sammen for å skrive boken i sammenheng med den tidlige utviklingen av språket ved AT&T Bell Laboratories. Den versjonen av C som er beskrevet i denne boken, er noen ganger blitt referert til som K&R C eller Kernighan & Ritchie C. Benevnelsen K&R C er ofte blitt brukt for å skille den opprinnelige C fra senere proprietære syntaksutvidelser og varianter, og også for å skille den fra den standardiserte versjonen kjent som ANSI C.

I 1988 utkom andre utgave av boken. Den var utvidet med oppdateringer fra den nye ANSI C-standarden, deriblant inkludering av referansemateriale i standard biblioteker. Andre utgave har blitt oversatt til 27 språk.

ANSI C, som ble standardisert i 1988, har senere gått gjennom flere revisjoner. Den siste er ISO/IEC 9899:1999, også kjent som C99, som ble adoptert som en ANSI-standard i mars 2000. Ingen ny utgave av boken har likevel blitt utgitt (per 2011) for å dekke de nyeste standardene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]