Profiler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Profil
Generell informasjon
SjangerKrim / Drama
Prod.landAmerikansk
Sendeår1996
Sesonger4
Episoder83
Lengdeca 40 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrolleAlly Walker (1996-99)
Jamie Luner (1999-2000)
MedvirkendeRobert DaviRediger på Wikidata
Bak kamera
Sending
Periode21. sept 19961. juli 2000
TV-kanalNBC
Teknisk informasjon
Bildeformat4:3
Eksterne lenker
IMDb

Profiler er en amerikansk drama- og krimserie som gikk på NBC fra 1996 til 2000.

Serien handlet om en såkalt «profiler», en person som hadde en unik evne til å sette seg inn i psyken til morderne, og som kunne gjenoppleve mordene som "bilder" i hodet sitt.[1] Hovedrollen som kriminalpsykolog og profiler Dr. Samantha Waters, ble spilt av Ally Walker. Hun ble i 1999 erstattet av Jamie Luner. Serien ble skapt av Cynthia Saunders. Handlingen var lagt til Atlanta, Georgia.

Profiler hadde en del likhetstrekk med thrillerserien Millennium.[1]

I Norge gikk serien på TVNorge fra 1997.[1]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Dr. Samantha Waters er en rettsmedisinsk psykolog som arbeider for FBIs fiktive gruppe Violent Crimes Task Force (VCTF) basert i Atlanta, Georgia. Samantha er en kriminell «profiler» med sin egen unike gave til å «se» gjennom andres øyne. Denne gaven gir Samantha en spesiell innsikt i hvordan det kriminelle sinnet egentlig fungerer. Flere år tidligere ble ektemannen hennes myrdet av en beryktet seriemorder, tidligere bare kjent under kallenavnet Jack of All Trades. Men seriemorderens egentlige identitet blir ikke avslørt før i midten av den tredje sesongen.

På grunn av «Jack of All Trades» må Samantha leve under politi-beskyttelse døgnet rundt, ved en tidligere brannstasjon sammen med sin syv år gamle datter Chloe Waters, og hennes beste venn Angel Brown (spilt av Erica Gimpel) en artist. VCTF er en elite-gruppe av profilere som skal løse alle de tøffeste lovbruddene. Denne gruppene ledes av Samanthas mentor, Bailey Malone, etterforsker John Grant (spilt av Julian McMahon) datasnoken George Fraley (spilt av Peter Frechette) og en rettsmedisinsk patolog Grace Álvarez (spilt av Roma Maffia)

Andre karakterer inkluderte Nathan Brubaker, en tidligere forsvarsadvokat som deretter begynte som detektiv. Han dukket opp i løpet av den første sesongen. Shiek Mahmoud-Bey spilte Marcus Payton i Sesong to, som en FBI-agent skeptisk til Samanthas uortodokse metoder. Nick Cooper, fra Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives, var Samantha Waters kjæreste for en kortere periode. Agent Cooper ble senere myrdet av Jack of All Trades. En annen dømt kriminell, Sharon Lesher, ble seriemorderen «Jill of All Trades» etter å ha blitt rekruttert av den opprinnelige seriemorderen Jack. I Sesong tre tror VCTF at de endelig har arrestert Jack of All Trades, som egentlig heter Donald Lucas.

Men denne seriemorderen tilsynelatende i varetekt, kan Samantha og datteren Chloe (nå spilt av Evan Rachel Wood) endelig flytte ut av brannstasjonen hvor de hadde bodd de siste to årene. De slo seg ned i en forstad i nærheten av Atlanta. Kort tid etter dette hadde Samantha en kort romanse med Paul Sterling, en distriktsadvokat som også hadde fulgt saken mot Donald Lucas. Hun hadde problemer med sin fremmedgjorte far, Walter Anderson (spilt av Lawrence Pressman) som også hadde en mystisk forbindelse til den nå fengslede Donald Lucas. En annen mindre historie i løpet av den tredje sesongen, viste at Bailey ble sammen med sin tidligere kone Janet. Men i begynnelsen av Sesong fire skiller de lag igjen.

Det viser seg snart at arrestasjonen av Donald Lucas var et komplekst triks for å endelig få tak i den virkelige "Jack of All Trades" som egentlig heter Albert Newquay - en voldelig karriere-kriminell. Albert Newquays egentlige navn ble først nevnt i Sesong to - når han måtte søke tilflukt i Maryland, i hjemmet til hans velstående mor, Miriam Newquay (spilt av Louise Fletcher) for å komme seg igjen, etter at han ble skutt av Samantha. Men Newquay dukket for første gang opp på skjermen i løpet av Sesong tre, ved å posere i forkledning som Ed Post - en sheriff fra en liten by i California. I Sesong fire, etter å ha stoppet seriemorderen «Jack of All Trades» for godt, trekker Samantha seg fra hele VCTF.

Samantha ble deretter erstattet av en ny rettsmedisinsk psykolog, Dr. Rachel Burke, som var en tidligere FBI-instruktør ved Quantico. Hun hadde også de samme ferdighetene til profilering, som Samantha Waters. Men i motsetning til Samantha, hadde Rachel Burke en veldig brysk måte for å lede resten av kollegaene på, noe som fremmedgjorde flere av team-medlemmene. Rachel hadde også sine egne personlige problemer. Danny (spilt av Raphael Sbarge) var Rachels selvdestruktive yngre bror, som døde av en narkotika-overdose. Gregory Itzin hadde også en tilbakevendende rolle som Joel Marks, en ustabil FBI-agent som forfølger Rachel Burke. VCTF risikerer også å bli stengt ned for godt av amerikanske myndigheter, på grunn av de skyhøye kostnadene som kreves for å holde gruppen aktiv.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Agenter med visjoner jager seriemordere». Aftenposten. 24.1.1997. «NBC-produserte " Profiler" starter i kveld. I hovedrollen møter vi FBIs kriminalpsykolog Sam Waters (Ally Walker).» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]