Primus pilus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Primus pilus var den høyest rangerte centurionen i en romersk legion.

Historisk rolle[rediger | rediger kilde]

Alter dedikert til Fortuna Conservatrix av Marco Aurelio Cocceius Floriano, som var Primus Pilus til Legio X Gemina på tiden til Alexander Severus i Vindobona.

I Den romerske republikk senere periode ble kohort den basis for taktiske enheter innen legionene. En kohort var sammensatt av mellom fem og åtte centurioner assistert av en optio, en soldat som kunne lese og skrive. Senion-centurionen av legionen og lederen av den første kohorten ble kalt primus pilus, er karrieresoldat og en rådgiver til legaten. Mens hver vanlige kohort var sammensatt av fem til åtte centuries (normalt seks i secondus til decius cohorts), var den som var ledet av primus pilus (den første) bestående av omtrent 10 centurier, eller 800 menn. Den hadde også en rekke andre stabspersonell, slik som kokker, kontorister, etc; dvs ikke stridende personell. Den moderne infanterigraden for primus pilus vil tilsvare omtrent Major i forhold til battalionstørreses enheter, dog det er ikke noen direkte sammenlignende posisjon.

Kun åtte offiserer i en fullt ut offisiert legion hadde en høyere grad enn primus pilus: Legaten (lēgātus legiōnis), øverstbefalende for legionen; Senior-tribune (tribunus laticlavus); Leirprefekten (praefectus castrorum); samt de fem Junior-tribuner (tribūnī angusticlāviī).


Autoritetsdata