Hopp til innhold

Primus inter pares

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Primus inter pares[1] (gresk: Πρῶτος μεταξὺ ἴσων, prōtos metaxỳ ísōn) er et latinsk uttrykk for «den fremste (første) blant likemenn». Det er en funksjonsbeskrivelse som brukes om den som er anerkjent som leder eller talerør for en gruppe, men som ikke har høyere rang eller nødvendigvis instruksjonsmyndighet over resten av gruppen.[2]

Et eksempel er kardinalkollegiet i den katolske kirke, der dekanen som primus inter pares har noen representative og koordinerende oppgaver, men uten å være overordnet de andre kardinalene i egentlig forstand. Et annet eksempel er universiteter, der verv som rektor og dekan tradisjonelt gjerne er ansett som et administrativt og representativt tilleggsansvar for professorer som innehar vervene, men uten at de står over de andre professorene i rang. Begrepet kan også brukes om situasjoner der lederskapet har et uformelt preg og der personen ikke har annen myndighet over sine likemenn enn den som følger av vedkommendes anerkjennelse i gruppen, som kan skyldes ansiennitet, alder eller tradisjon. I de lutherske folkekirkene i Norden brukes uttrykket som en beskrivelse av at erkebiskopen (Sverige og Finland) eller den ledende biskopen (Danmark og Norge) er en symbolsk leder som ikke er kirkerettslig overordnet de andre biskopene.

I George Orwells politisk-allegoriske romanen Kamerat Napoleon (engelsk originaltittel Animal Farm), utgitt 1945, fremmes det et motto: «Alle er like, men noen er mer like enn andre». Det er en variant av «den fremste blant likemenn»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grammatikalsk refererer uttrykket til en enkel mannlig figur. En kvinnelig ville være prima inter pares og flertall for begge former ville være primi inter pares og primæ inter pares.
  2. ^ «Primus inter pares», Hutchinson Encyclopedia 2007. Arkivert fra originalen den 29. november 2005 hos Wayback Machine.

Se også[rediger | rediger kilde]