Hopp til innhold

Presidium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Presidium (latin: praesidium, avledet fra praes, «beskyttelse» eller «forsvar», bokstavelig «de som er foran»)[1] er ledelsen, de eller den som fører presidiet, eksempelvis presidiet i Nordisk råd er presidentskapet eller ledelsen av det samme.[2]

Begrepet har sin opprinnelse i tiden 18151825.[1] I Tyskland er historisk sett presidiet av den nasjonale lovgivende forsamling (Bundestag, Reichstag) ansvarlig for den rutinemessige administrasjon. Det nåværende presidium består av presidenten og visepresidenten i Bundestag.

I de østeuropeiske kommuniststatene på 1900-tallet var russiske prezidium[3] det faste lederskapet som det øverste sovjet i Sovjetunionen. Sovjet er et russisk ord som betyr «råd» eller «forsamling». Presidium av det øverste sovjet i Sovjetunionen eksisterte fra 1936 da det øverste sovjet erstattet sovjetkongressen med sentralkomiteen.

I skandinaviske studentorganisasjoner er ordet presidium benyttet som et paraplyord som omfavner alle formenn/kvinner i organisasjonens administrasjon.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Presidium», Dictionary.com
  2. ^ «Presidium», Bokmålsordboka
  3. ^ «Presidium», Online Etymologisk Dictionary