Prakthalvspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Prakthalvspinner
prakthalvspinner
prakthalvspinner
Vitenskapelig(e)
navn
:
Habrosyne pyritoides
Hufnagel, 1766
Norsk(e) navn: prakthalvspinner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Halvspinnere
Underfamilie: Thyatirinae
Habitat: i skog og hager
Utbredelse: Palearktis, i Norge på det sørlige Østlandet

Prakthalvspinner (Habrosyne pyritoides) er en sommerfugl som tilhører familien halvspinnere (Drepanidae). Denne vakre arten er funnet vest til Aust-Agder i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 37 – 42 mm), ganske kraftig spinner som av utseende minner om et nattfly (Noctuidae). Vingemønsteret gjør denne arten umiskjennelig. Kroppen er kort og tykk, brun, antennene trådformede. Forvingen er trekantet med markert forhjørne. Grunnfargen er gulaktig grå. Fremkanten, er tverrstripe langs ytterkanten og en skråstripe midt i vingen er hvite, disse danner til sammen en trekant. Området innenfor trekanten er rødlig brunt med en intrikat mønster av linjer og flekker. Larven er rødbrun med to eller fire kremhvite flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten forekommer i løvskog, hager og parker, der larvene lever på bringebær (Rubus idaeus) og bjørnebær (Rubi fruticosi). De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni – august og kommer gjerne til lys eller til sukkeråte.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa, og videre østover like til Korea og Japan. I Norge ble den først funnet ved Halden i 1991. De er senere funnet noen ganger vestover til Aust-Agder, og kan synes å være i ferd med å etablere seg på kysten av Østlandet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]