Powers of Ten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Powers of Ten
orig. Powers of Ten
Generell informasjon
SjangerDokumentar
Utgivelsesår1977
Prod.landUSA USA
Lengde9 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørCharles Eames og Ray Eames
ProdusentIBM
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Powers of Ten er en kort dokumentarfilm fra 1977, skrevet og regissert av Ray Eames og hennes ektemann, Charles Eames. Filmen setter fokus på universets skala i tierfaktor (se også logaritme og dimensjoner). Filmen er en moderne presentasjon av boka Cosmic View fra 1957 av Kees Boeke, og har senere inspirert til nyere bokversjoner. Alle presentasjonene, både i filmer og bøker, følger Boekes originalkonsept hvor det blir lagt farger på sort/hvit-tegninger produsert av Boeke.

Filmen starter med fokus på et teppe hvor en mann og en kvinne har piknik. Visningen er en meter i bredde. Synspunktet, akkompagnert av Philip Morrisons dramatiske stemme, zoomes sakte ut slik at visningen blir 10 meter i bredde og avslører at pikniken er i en park. Zoomingen utover fortsetter til neste trinn på 100 meters bredde, og videre til en kilometer (10³ m). For hvert trinn ganges bredden med 10, og hastigheten på utzoomingen dermed tilsvarende. Det blir avslørt at parken ligger langs sjøkanten av Chicago. Slik fortsetter det inntil hele universet, slik det den gang var kjent, kan ses. Filmen viser så en rask zooming inn igjen og fortsetter å zoome inn på mannens hånd ned til en dypde på 10-18 meter.

I 1998 bestemte Library of Congress at filmen Powers of Ten skulle bevares i «The United States National Film Registry» på bakgrunn av kulturhistorisk og estetisk betydning.

Relaterte verk og referanser innen populærkultur[rediger | rediger kilde]

Det finnes også en bok fra 1982 av samme tittel, skrevet av by Philip Morrison og Phylis Morrison . Den inneholder en serie bilder som beveger seg fra universets ytterpunkt ned til underatomisk størrelse.

Under Twisted Logic Tour i 2005 og 2006, brukte popgruppa Coldplay Powers of Ten som bakgrunnsvideo mens de fremførte sangen The Scientist.

Mot slutten av filmen Men in Black er det en sekvens i Powers of Ten-stil som tar publikum med ut fra jorden til enden av universet, som igjen zoomes ut av pupillen på en av hovedkarakterenes øye.

Artisten Shawn Lane har gitt ut et album kalt "Powers of Ten".

Filmen vises årlig på en orienteringsforelesning ved «Columbia University Science Honors Program».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]