Potto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Potto
Potto
Vitenskapelig(e)
navn
:
Perodicticus potto
Norsk(e) navn: Potto
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Primater
Familie: Lorier
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

:
Livskraftig

Potto (Perodicticus potto) også kalt «Bosman's Potto» etter at kjøpmannen Willem Bosman beskrev dyret i 1704, er en art av primater som tilhører familien Lorier, og er utbredt i Vest- og Midt-Afrika.

Denne halvapen i lorifamilien er en forsiktig, nattaktiv klatrer med svært bevegelige ledd, som kan gripe greiner i alle vinkler. Pelsen er grå, brun eller rød og øynene og ørene er små. Dyret kan oppnå en lengde på 35-40 cm, og veie inntil 1,5 kg. Halen er normalt 3,5 - 15 cm lang.

Kosthold og levemåte[rediger | rediger kilde]

Kostholdet består for det meste av frukt, sevje, kvae og insekter, eventuelt andre små dyr. En potto kan holde seg i ro i flere timer for å unngå å bli oppdaget. Dersom den blir angrepet, vender den hodet ned og stanger fienden med et «skjold» av hornaktig hud som dekker de spisse knokklene øverst på ryggen.

Pottoen kan leve i mer enn 25 år, og hunnen er drektig i rundt 200 dager. Individene er utvokst etter 18 måneder.

Sosialt er pottoen territoriell, hannen forsvarer sitt territorium mot andre hanner, mens territoriet overlapper med territoriene til 2-3 hunner. Hunnene overlater antakelig deler av sitt territorium til døtre, mens sønner forlater morens territorium fullstendig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]