Potto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Potto
Potto
Vitenskapelig(e)
navn
:
Perodicticus potto
Norsk(e) navn: Potto
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Primater
Familie: Lorier
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

:
Livskraftig

Potto (Perodicticus potto) også kalt «Bosman's Potto» etter at kjøpmannen Willem Bosman beskrev dyret i 1704, er en art av primater som tilhører familien Lorier, og er utbredt i Vest- og Midt-Afrika.

Denne halvapen i lorifamilien er en forsiktig, nattaktiv klatrer med svært bevegelige ledd, som kan gripe greiner i alle vinkler. Pelsen er grå, brun eller rød og øynene og ørene er små. Dyret kan oppnå en lengde på 35–40 cm, og veie inntil 1,5 kg. Halen er normalt 3,5 – 15 cm lang.

Kosthold og levemåte[rediger | rediger kilde]

Kostholdet består for det meste av frukt, sevje, kvae og insekter, eventuelt andre små dyr. En potto kan holde seg i ro i flere timer for å unngå å bli oppdaget. Dersom den blir angrepet, vender den hodet ned og stanger fienden med et «skjold» av hornaktig hud som dekker de spisse knokklene øverst på ryggen.

Pottoen kan leve i mer enn 25 år, og hunnen er drektig i rundt 200 dager. Individene er utvokst etter 18 måneder.

Sosialt er pottoen territoriell, hannen forsvarer sitt territorium mot andre hanner, mens territoriet overlapper med territoriene til 2-3 hunner. Hunnene overlater antakelig deler av sitt territorium til døtre, mens sønner forlater morens territorium fullstendig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]