Potetløp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Potetløp som tradisjonell ferdighetstevling og lek under feiringen av Norges grunnlovsdag blant en gruppe nordmenn i Bagdad 17.mai 1941. De unge mennene løper med skjeen i munnen.

Potetløp er en idrettslek der to eller flere deltakere løper om kapp med hver sin potet som balanseres i en skje. Den som kommer først i mål uten å ha mistet poteten, vinner løpet.

Potetløp er i Norge særlig kjent som lek og uteaktivitet for barn under fellesfeiringen av grunnlovsdagen 17.mai.

Regler og gjennomføring[rediger | rediger kilde]

Barn under et typisk eggeløp (egg-and-spoon race), en variant av potetløp, under en idrettsdag i Hebden i North Yorkshire i England 2008.

Potetløp foregår typisk på en enkel, ofte improvisert bane utendørs. Banestrekningen kan for eksempel være på femti meter mellom markert start og mål.[1] Deltakerne stiller seg langs startstreken og løper når startsignalet blir gitt. Potetene skal bæres i skjeen gjennom hele løpet. Dersom noen mister poteten på bakken, kan reglene variere. Ofte må man plukke opp poteten og fortsette løpet fra der den falt, andre ganger fra startpunktet. Den som holder poteten fast, blir diskvalifisert for juks.

Utfordringen kan gjøres vanskeligere ved å holde skjeen i munnen eller med venstre hånd. Potetløp kan også organiseres med flere runder eller som stafett med flere lag og flere poteter som skal flyttes.[2] Potetløp kan også være et kappløp der en plukker inn poteter som ligger spredt langs løpebanen.[3][4]

Potetene bør være ganske like, runde og glatte, skjeen kan være en spiseskje.[1] I stedet for potet kan en bruke andre gjenstander med liknende form, for eksempel egg (kalkegg), kuler, steiner eller erteposer. Eggeløp kalles på engelsk gjerne egg-and-spoon race.

Potetløp er i Norge i stor grad forbundet med utendørsarrangementer i regi av borettslag, skoler, barnehager og organisert aktivitet i nærmiljøet. Potetløp er blant annet vanlig som lek for barna på skolene etter barnetoget under 17.mai-feiringen.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Sekkeløp, lek der deltakerne løper om kapp med beina i en sekk

Referanser[rediger | rediger kilde]