Portefølje (kunst)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Portefølje og portfolio betegner òg kunstneres tegne- og presentasjons-mapper, eller andre samlinger bilder og arbeidsprøver. Her en mappe kunsttrykk 2011.

En portefølje (fra fransk portefeuille, lommebok; engelsk portfolio) er en mappe med egne arbeider eller oppgaver. Portefølje refererer til den mappen man viser mulige oppdrags- eller arbeidsgivere i blant annet yrker som grafisk designer, fotograf, fotomodell, illustratør, arkitekt, kunstner og formgiver.[1] Porteføljen inneholder utvalgte arbeider som tar sikte på å vise kunstnerens stil, ferdigheter, interesser og erfaring. Den inneholder gjerne foto, tegninger, malerier, renderinger eller lignende, avhengig av yrkesgruppe og situasjon.

Tradisjonelt har porteføljen vært presentert som bok eller hefte eller trykt og satt i en perm, gjerne med kunstnerens stilavtrykk på utformingen. Dette er vanlig også idag, for bruk på intervjuer og i spesielle sammenhenger, men digitale porteføljer er stadig mer populært. Disse sendes per e-post eller lastes opp på digitale publiseringsplattformer.

Referanser[rediger | rediger kilde]