Portefølje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ordet «portefølje» kommer fra fransk porte-feuille, «ei veske å bære papirer i», og kan brukes om dokumentmappe. Bildet viser «Portfölj (...) funnen i kejsar Napoleons resvagn, tagen i slaget vid Leipzig 1813.»
«Jakten på minstrene», fransk karikaturtegning fra omkring 1850 av Napoleon III som tilbyr polikerne en ministerportefølje ingen vil ha.

Portefølje (fra fransk portefeuille, lommebok; engelsk portfolio) kan ha flere betydninger på norsk, deriblant:

  1. Opprinnelig fransk betegnelse for veske eller mappe til dokumenter og brev, gjerne med lås (dokument- eller samlemappe)
  2. Portefølje (økonomi), samling av verdipapirer innen økonomi og finans, for eksempel beholdningen av aksjer i en bank eller andre økonomiske produkter (aksjeportefølje eller aksjebeholdning)
  3. Portefølje (forsikring), samling forsikringer i et forsikringsselskap
  4. Portefølje (administrasjon), samlebetegnelse på mengden av saker eller oppdrag i et advokatfirma eller ved et liknende kontor, for eksempel forretnings- og kundeporteføljer
  5. Portefølje (kunst) eller portfolio, en presentasjonssamling eller arbeidsmappe med arbeidsprøver og tidligere arbeider fra særlig grafiske designere, fotografer, illustratører, kunstnere og andre.
  6. En ministers portefølje omfatter de regjeringssakene som denne ministeren har ansvar for. En minister uten portefølje er en minister uten eget fagdepartement, men som likevel deltar i regjeringsdiskusjonene, også kalt en konsultativ statsråd.
  7. En general uten portefølje er en general uten kommandorett.
  8. Prosjektportefølje, innen prosjektporteføljestyring, en samling av prosjekter i en virksomhet.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Portefølje og portfolio betegner òg kunstneres tegne- og presentasjons-mapper, eller andre samlinger bilder og arbeidsprøver. Her en mappe kunsttrykk 2011.

Ordet portefølje er dannet av de franske ordene porter, som betyr «å bære», og feuille, «ark eller blad», og betegner egentlig «ei veske å bære papirer i». Det franske portefeuille brukes i dag om lommebok.

svensk brukes portfölj først og fremst om en dokumentmappe eller kontorveske, men også med samme overførte betydning som på norsk og dansk. På engelsk har portfolio liknende betydning, men ordet brukes ofte generelt om en ordnet samling eller presentasjon av dokumenter, bilder og annet.

Disambig.svg

Dette er en pekerside, og inneholder kun pekere til forskjellige betydninger av dette ordet. Hvis du har fulgt en lenke hit, kan du kanskje gå tilbake og rette den så den peker direkte til riktig artikkel. Se alle artikler som begynner med Portefølje.