Portal (spill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Portal
Portal Logo.svg
UtviklerValve Corporation
SkaperValve Corporation
DesignerKim Swift
KomponistKelly Bailey
Basert Narbacular Drop
SeriePortal-serien
SpillmotorSource
PlattformMicrosoft Windows
macOS
PlayStation 3
Xbox 360
Linux
Android
Utgivelse10. oktober 2007 (Microsoft Windows, Xbox 360)[1]
23. november 2007 (PlayStation 3; Europa)
22. november 2007 (PlayStation 3; Australia)
11. desember 2007 (PlayStation 3; Nord-Amerika)
12. mai 2010 (macOS)
2. mai 2013 (Linux)
10. oktober 2007[2][3][4]
SjangerPusleplattformspill
førstepersonsskytespill
science fiction
sci-fi-spill
ModusEnspiller, flerspiller
Nettstedorange.half-life2.com/portal.html
Neste i serienPortal 2
For bruk av ordet portal i arkitektur, se Portal (arkitektur) (internett) og for bruk av ordet i internettsammenheng: Portal (internett)

Portal er et førstepersons tenkespill utviklet av Valve Software, utgitt i 2007. Spillet er solgt som en del av The Orange Box. Spilleren styrer en kvinnelig karakter, som har utstyr for å danne portaler på vegger og andre overflater, for å løse en rekke gåter. Spillet er basert på Source-grafikkmotoren og er grafisk sett veldig likt Half-Life 2-serien.

Spillet består hovedsakelig av en serie med gåter som må løses ved å bruke «portaler» som spillets hovedperson kan skape med et slags gevær. Portalene kan lages på plane flater, og åpner en «dør» mellom to og to portaler. En kunstig intelligens kalt GLaDOS hjelper i utgangspunktet spilleren gjennom noe som tilsynelatende er en treningsløype ved «Aperture Science Enrichment Center», og lover spilleren kake når alle oppdragene er utført. GLaDOS utvikler seg til å bli stadig mer gal og kommer med en rekke humoristiske utsagn.[5] Det mest kjente sitatet fra spillet er kanskje The cake is a lie («Kaka er en løgn»), som står skrevet på veggen flere steder i spillet.[6]

De fysiske egenskapene til portalene er hovedfokus i spillet, og er tatt fra spillet Narbacular Drop. Mange av utviklerne til dette spillet var fra DigiPen Institute of Technology som jobbet på Narbacular Drop, og de ble leid inn av Valve for å jobbe på Portal.

Historie[rediger | rediger kilde]

Portal kom først i spillpakken The Orange Box for Xbox 360 og Microsoft Windows 9. oktober 2007,[7][8] og for PlayStation 3 11. desember 2007. Windows- og Mac os x-versjonen kan også lastes ned på Valves nedlastingstjeneste Steam.

Portal har jevnt over fått gode kritikker, spesielt for spillmekanismen og den mørke humoren, men lengden trekkes ofte frem som en negativ side: spillet kan gjennomføres på drøyt én time[trenger referanse]. En oppfølger, Portal 2, kom ut i april 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Portal – sitater