Portal:Transport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Transportportalen

Nuvola apps ksysv.png

Transport er en betegnelse for bevegelse og forflytning av mennesker og gods fra et sted til et annet. Begrepet stammer fra det latinske trans («forbi») og portare («å bære»). Industrier som har som yrke å forsørge transport -nødvendigheter eller -tjenester, er en viktig del av nasjonaløkonomier, og blir referert til som transportindustri. Dette begrepet kan bli videre delt inn i grener som infrastruktur, fartøyer, og forretningsdrift. Infrastruktur består av de ordnede forhold og installasjoner som er nødvendige for transport i seg selv, og kan bestå av veier, jernbaner, kanaler, tunneller eller terminaler som flyplasser, jernbanestasjoner, busstasjoner og havner. Fartøy som benytter seg av et slikt nettverk av infrastruktur er gjerne biler, sykler, busser, tog, fotgjengere og flyvemaskiner.

  rediger Utvalgt artikkel
  rediger Utvalgt bilde
A8-Greece
A8-motorveien i Hellas
  rediger Visste du at…
Kristiania Sporveisselskab
 • ... at Kristiania Sporveisselskab (bilde) var den første sporveien i Norge, da den kom i 1875?
 • ... at de amerikanske og kanadiske skipene eskorterte den britiske handelsflåten Convoy ON-67 i 1942, mens de kun hadde en fungerende radar mellom dem, ikke hadde tilstrekkelige kikkerter og aldri hadde operert sammen før?
 • ... at senkningen av det ettår-gamle amerikanske lasteskipet SS Washingtonian med dets 1,000,000 dollar frakt av råsukker i januar 1915 bidro til en 9% vekst i sukkerprisen i USA?
 •   rediger Relaterte portaler

  BMW  · Undergrunnsbane  · Sjøfart  · Luftfart  ·

    rediger Transportnyheter
    rediger Utvalgt biografi
    rediger Kategorier
    rediger Underprosjekter
    rediger Ting du kan gjøre
    rediger Utmerkede og anbefalte artikler

  Portal:Transport/UAAA