Portal:Sport/Utvalgt artikkel/Arkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkiv over Arkiv i Portal:Sport
Utvalgt artikkel · Utvalgt bilde · Utvalgt biografi

Dette arkivet har 18 oppføringer, hver oppføring vil vises ca. 20 dager i året på portalsiden, med mindre feltet er konfigurert for tilfeldig valg. Hvis oppføringen du har lagt til ikke har dukket opp i denne telleren ennå kan du prøve å oppdatere. Hvis det ikke fungerer, sjekk at du har lagt til malen {{les mer}} i oppføringen.


1

De olympiske ringer

De olympiske leker (gammelgr. οἱ Ὀλυμπιακοὶ Ἀγῶνες: hoi olympiakoi agōnes) er en multisportkonkurranse som arrangeres hvert fjerde år. Opprinnelig ble de holdt i det gamle Hellas, men ble blåst til liv igjen av franskmannen Baron Pierre de Coubertin på slutten av det 19. århundre. Tidligere ble vinter- og sommerlekene avholdt samme år, men siden 1994 har det gått to år mellom hver gang det ble arrangert olympiske leker, da henholdsvis som vinter- og sommerleker. Olympiske sommerleker har blitt arrangert siden den første moderne olympiaden i Athen i 1896, med unntak av tre avlyste leker på grunn av verdenskrigene. To olympiske vinterleker har blitt avlyst på grunn av krig siden de første gang ble arrangert i 1924 i Chamonix.

Utviklingen av den olympiske bevegelse har resultert i flere endringer i OL. Noen av disse justeringene er opprettelsen av vinterlekene for vintersport, paralympiske leker for utøvere med en funksjonshemming, og et ungdoms-OL for idrettsutøvere i tenårene. IOC har måttet tilpasse seg varierende økonomiske, politiske og teknologiske realiteter i det 20. århundre. Derfor har lekene i stor grad beveget seg bort fra å være en konkurranse kun for amatører, som var Coubertin store visjon, til å tillate at profesjonelle idrettsutøvere deltar. Den økende betydningen av massemedia reiste spørsmålet om sponsing og kommersialisering av lekene.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

2

Holmenkollen

Skihopping er en vinteridrett tilhørende nordiske grener hvor utøveren starter med å kjøre ned et overrenn, gjerne fra et stillas, og ut på et rampeliknende hopp hvorfra utøveren tar sats og forsøker å sveve så langt nedover unnarennet som mulig før nedslaget (landingen), det hele gjennomført så stilfullt som mulig, og avslutter ved å renne ned overgangen og ut på sletta. Landingen skal helst utføres med et telemarknedslag, hvor løperen bøyer i knærne med den ene skien ført fremover. Denne teknikken ble brukt for å kunne stoppe en ubalanse forover eller bakover som kunne resultere i fall. Nå hindrer sko og bindinger i stor grad dette. Satsen, som er bevegelsen for å komme fra sittestilling brukt i overrennet til oppreist stilling idet løperen forlater hoppet, regnes som den mest kritiske detaljen for et vellykket skihopp.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

3

Prisen gis for allsidig idrettsutøvelse

Kammerherre Egebergs Ærespris (egentlig Kabinetskammerherre Egebergs ærespris for alsidig idrett) ble opprettet i 1919 av Ferdinand Julian Egeberg (1842–1921), og regnes som norsk idretts høyeste utmerkelse, som gis til utøvere som har markert seg i to eller flere forskjellige idretter. Kabinettkammerherren opprettet et fond på 10 000 kroner, en stor sum på den tiden, og i sine statutter vedtok Egeberg at fondets kapital skulle forbli urørt.

Prisen utdeles etterskuddsvis for innsats i det foregående året. Prisen har noen år blitt utdelt på Tolga, hvor Egeberg hadde hytte og omkom i en jaktulykke. Prisen er en bronsestatuett, utført av billedhuggeren Magnus Vigrestad (1887–1957). Statuetten forestiller en idrettsmann med laurbærkrans om overkroppen, som bæres frem av to idrettskamerater.


Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

4

Rundt lekene

Vinter-OL 2010 eller de 21. olympiske vinterleker var en internasjonal multisportkonkurranse som ble arrangert i Vancouver i Canada fra 12. til 28. februar 2010. Noen av øvelsene fant også sted i nabobyen Whistler. Over 2 600 utøvere fra 82 land deltok i til sammen 86 øvelser i 15 disipliner. Både vinterlekene og de paralympiske lekene ble arrangert av organisasjonskomiteen VANOC (Vancouver Organizing Committee).

Dette var tredje gang Canada arrangerte de olympiske leker og første gang et OL ble avholdt i delstaten Britisk Columbia. Canada hadde tidligere arrangert Sommer-OL 1976 i Montréal og Vinter-OL 1988 i Calgary. Slik tradisjonen tilsier, mottok daværende ordfører i Vancouver, Sam Sullivan, det olympiske flagget under avslutningsseremonien for Vinter-OL 2006 i Torino i Italia. Flagget ble heist foran Vancouvers rådhus under en spesiell seremoni den 28. februar 2006, hvor det hang frem til åpningsseremonien. Selve lekene ble offisielt åpnet av Canadas generalguvernør Michaëlle Jean.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

5

Sommer-OL 2008, de 29. olympiske sommerleker, ble avholdt i Beijing, Kina fra 8. til 24. august 2008.[a] Totalt 11 028 utøvere fra 204 nasjoner deltok i 302 øvelser i 31 idrettsgrener.[b] Kina ble den 22. nasjonen som arrangerte et OL, og den 18. til å holde et sommer-OL. Det ble det tredje OL som ble holdt i Asia, etter Tokyo, Japan i 1964 og Seoul, Sør-Korea i 1988. Dette OL ble det tredje gjennom tidene der det er blitt konkurrert i to stater, da hestesportkonkurransene ble holdt i Hongkong.[c]

Beijing ble tildelt lekene på IOC-kongressen 13. juli 2001, etter å fått absolutt flertall i andre stemmerunde. Kinas regjering promoterte lekene, og investerte store penger i nye arenaer og transportsystem. Totalt ble 37 arenaer brukt til å arrangere lekene, inkludert tolv helt nye arenaer for bruk kun til OL. Den offisielle logoen ble kalt «Dancing Beijing», den kalligrafiske karakteren jīng (京, som betyr hovedstad), med referanse til vertsbyen.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

6

En kanadisk og en naurisk spiller kjemper om ballen under det internasjonale mesterskapet i australsk fotball i Australia i 2008.

Australsk fotball er nasjonalsporten på Nauru, og er den mest spilte sporten på øystaten. Det finnes et naurisk mesterskap for sporten, som drives av forbundet Nauru Australian Football Association (NAFA). NAFA holder til ved Linkbelt Oval, som for tiden er det eneste fotballstadionet på Nauru. NAFA består av en president, en sekretær, en kasserer, og en representant fra hvert lag. Presidenten blir, i likhet med landets president, valgt for tre og tre år. Fram til 1999 var Valdon Dowiyogo president.

Den nauriske regjeringa støtter for det meste vektløfting, siden det er i denne sporten landet har oppnådd størst internasjonal suksess. Australsk fotball og golf blir som de eneste andre idretter støttet, men i mindre grad enn vektløfting. Siden det ikke finnes mange andre alternativer til fritidsaktiviteter, er australsk fotball meget populært på Nauru, og nesten alle landets innbyggere deltar, enten som spillere eller tilskuere. Nauruerne er også interesserte i det australske mesterskapet, og følger med på de ukentlige kampene på tv. Det er imidlertid ikke mulighet for å se lokale kamper på tv, siden NAFA ikke har råd til finansieringen, samt at interessen utenfra for naurisk australsk fotball er minimal.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

7

Norges startellever i forkant av vennskapskampen mot England i 2012

Norges herrelandslag i fotball ledes av den tidligere suksessrike landslagstreneren Egil «Drillo» Olsen. Åge Hareide trakk seg som landslagstrener 8. desember 2008, etter å ha ledet laget siden han tok over etter trenerteamet til Nils Johan Semb i 2004. Landslagets fremste meritter er deltagelse i VM-sluttspillene i 1938, 1994 og 1998, samt Europamesterskapet i 2000 – og det berømte Bronselaget fra 1936. Blant de mest berømte enkeltkampene er seieren over Brasil i 1998-VM og seirene over England i VM-kvalifiseringskampene i 1981 og 1993.

Norges første landskamp ble spilt 12. juli 1908. Sverige spilte også sin første landskamp noensinne denne julidagen i Göteborg. Ni av spillerne på det norske laget kom fra Oslo-klubben Mercantile, som hadde blitt norgesmestere året før. Norge tapte kampen 11–3, og Minotti Bøhn og Hans Endrerud satte inn Norges mål.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

8

Skyting

Skytterkonge er tittelen vinneren av seniorklassene i Landsskytterstevnet tradisjonelt har fått, men i 2006 vant en kvinne som fikk tittelen Skytterdronning. Vinneren blir tildelt H.M. Kongens pokal. Nummer to får tittelen skytterprins, mens beste kvinne blir skytterprinsesse. P.g.a. en noe spesiell situasjon før mesterskapsomgangen på Landsskytterstevnet i Målselv i 2006, der to kvinner ledet Kongelaget, gjorde Skytterstyret et hastevedtak. Det innebar at dersom en kvinne skulle bli nr 2 i mesterskapet, ville hun bli få tittelen Skytterkronprinsesse i stedet for prins.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

9

Sjakkbrett og brikker av Staunton-design, med klokke

En sjakkåpning den første fasen av partiet der begge spillerne er opptatt av å få utviklet brikkene og gjøre krav på viktige felt, særlig sentrumsfeltene e4, d4, e5 og d5. Det finnes ingen klar skillelinje for når åpningen går over til midtspill. I de fleste partier spilles åpningstrekkene ganske raskt fordi begge spillerne pleier å ha lært de første trekkene utenat.

Det finnes flere forskjellige åpninger, noen fokuserer på aggressivitet, andre på å holde en sunn og solid stilling. Åpningen er den fasen av partiet som det finnes mest litteratur om.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

10

VM i fotball 2010, det 19. verdensmesterskapet i fotball, ble arrangert i Sør-Afrika fra 11. juni til 11. juli 2010. Dette var første gang fotball-VM ble avholdt på det afrikanske kontinentet. Bare afrikanske land fikk søke om å arrangere verdensmesterskapet, og i 2004 valgte det internasjonale fotballforbundet, FIFA, Sør-Afrika som vertsnasjon fremfor Marokko og Egypt. Kampene ble spilt på ti stadioner i ni byer rundt om i landet, og finalen ble spilt på Soccer City i Sør-Afrikas største by, Johannesburg.

32 lag ble valgt ut til å delta gjennom en verdensomspennende kvalifiseringsrunde som begynte i august 2007. I første runde av turneringen kjempet lagene for poeng i round robin-grupper bestående av fire lag, og de to beste lagene i hver gruppe gikk videre. Disse 16 lagene avanserte til sluttspillet, hvor tre utslagsrunder bestemte hvilke to lag som skulle møte hverandre i finalen.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

11

NEXTEL Cup-førere øver til løpet Daytona 500 i 2004

National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR) er den største motorsportarrangøren i USA. De tre største seriene som organiseres av NASCAR er Sprint Cup, Nationwide Series og Craftsman Truck Series. I tillegg styrer organisasjonen NASCAR Regional Racing og Dodge Weekly Series.

Motorsporten startet som lokal underholdning i Sørøst-USA, og har i dag vokst til å bli landets nest mest populære sport målt i TV-seertall, kun bak NFL. NASCAR-løp sendes på TV i mer enn 150 land. Av de 20 amerikanske sportsarrangementer med flest tilskuere er 17 arrangert av NASCAR. De største NASCAR-banene har plass til over 170 000 tilskuere, noe som er mye mer enn noen annen idrettsarenaer i USA.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

12

Ballspillbane i Monte Albán

Mesoamerikansk ballspill var en idrett som ble praktisert i over 3000 år av førkolumbiske folk i Mesoamerika. Ballspillet var ofte knytta til rituelle handlinger. Idretten forekom i flere ulike varianter opp gjennom årtusenene, og den moderne varianten av spillet, ulama, spilles fremdeles av urfolk enkelte steder i Mexico.

Det er funnet førkolumbiske ballspillbaner over hele Mesoamerika. Disse banene er av ulik størrelse, men alle er lange og smale med sidevegger som ballen kunne sprette mot. Mange av banene er godt bevart.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

13

De olympiske ringer

Norge under Sommer-OL 2008. 85 utøvere fra Norge deltok under Sommer-OL 2008 i Beijing fra 8. til 24. august 2008. Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité plukket 10. juni 2008 ut 50 idrettutøvere til den norske troppen. Den 1. juli 2008 offentliggjorde Olympiatoppen tre nye navn til den norske Beijing-troppen som dermed bestod av 61 utøvere, før de siste utøverne ble tatt ut 23. juli. De norske utøverne deltok i tilsammen 16 idrettsgrener, og tok ni medaljer, hvorav tre gull.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

14

De olympiske ringer

Norge under Vinter-OL 2010. 99 sportsutøvere fra Norge var tatt ut for deltakelse under Vinter-OL 2010 i Vancouver i British Columbia i Canada 12. til 28. februar 2010. Marit Bjørgen ble OL-dronning ved å ta fem medaljer: Tre gull, én sølv og én bronse. Fra før har hun to sølvmedaljer, og hun ble dermed blant norske mestvinnende olympiere gjennom tidene med syv medaljer. Totalt tok Norge 23 medaljer fordelt på 9 gull, 8 sølv og 6 bronse.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

15

Sør-Koreas flagg

Sør-Korea deltok i Vinter-OL 2010 i Vancouver, British Columbia, Canada i 2010 med tilsammen 42 deltakere, 23 menn og 19 kvinner. Sør-Korea deltok for første gang i de olympiske vinterleker i 1948 og har siden deltatt i alle, med unntak av Oslo i 1952. Etter Vinter-OL i 2010 har landets vinteridrettsutøvere vunnet tilsammen 45 medaljer, det aller meste fra kortbaneløp. I denne idretten har landet vært dominerende siden idretten ble tatt med i det offisielle OL-programmet i Albertville 1992. Under åpningsseremonien til vinter-OL 2006 marsjerte de sørkoreanske og de nordkoreanske idrettsutøverne sammen under Koreas gjenforeningsflagg. Det ble ikke oppnådd enighet om et slikt arrangement i 2010, selv om det var et ønske fra IOC. Landets olympiske komite er Koreas olympiske komité.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

16

Myronstatuen Diskobolos, i bronse

Fearnleys olympiske ærespris er en norsk idrettspris som ble satt opp av skipsreder Thomas Fearnley (1880–1961) i forbindelse med vinter-OL i Oslo 1952. Prisen består av en statuett i bronse, modellert av Per Palle Storm, etter den antikke hellenske skulptøren Myrons statue Discobolus («diskoskasteren»). Prisen gis for «fremragende prestasjoner» av en norsk OL-deltaker. Det er Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité som tildeler prisen til norske idrettsutøvere som har utmerket seg utover det vanlige i OL. Det er ikke mulighet for å vinne prisen flere ganger.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

17

Skøytelegenden Oscar Mathisen

Oscarstatuetten er en hederspris som deles ut innen hurtigløp på skøyter. Prisen er til minne om skøyteløperen Oscar Mathisen og har siden 1959 vært tildelt av Oslo Skøiteklub som en markering av sesongens største skøytebragd. Statuetten er en miniatyr av billedhuggeren Arne Durbans statue av Oscar Mathisen, som står utenfor Frogner stadion. Utdelingen har tradisjonelt skjedd i forbindelse med Oscarløpet like før jul, men de senere år er den flyttet til større skøyteløp i VikingskipetHamar.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon

18

Holmenkollbakken 14. mars 2010

Liste over hoppbakker brukt i VM er en oversikt over arenaer som er blitt brukt i spesielt hopp og kombinert hopp under verdensmesterskapet på ski, nordiske grener. Listen inneholder også hoppbakkene som skal brukes under VM i Val di Fiemme i 2013 og Falun i 2015. Vinter-OL gjaldt også som VM på ski til og med OL i Lake Placid i 1980 – se Liste over olympiske hoppbakker for anleggene som ble brukt under de mesterskapene. Verdensmesterskapene i årene 1925–1935 ble opprinnelig kalt FIS-renn; de ble gitt VM-status på FIS-kongressen i 1965. Til og med VM i Lahtis i 1958 (og OL i Squaw Valley i 1960) ble bare én bakke brukt i spesielt hopp i OL. Spesielt hopp i stor- og normalbakke har stått på programmet siden VM i Zakopane i 1962. Kombinert hopp ble kun avviklet i normalbakke til og med VM i Ramsau i 1999.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon