Portal:Sør-Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


  rediger Sør-Trøndelagportalen
Norway Counties Sør-Trøndelag Position.svg
Sør-Trøndelag vapen.png

Sør-Trøndelag fylke grenser i nord mot Nord-Trøndelag fylke, i sør mot Hedmark og Oppland, i vest mot Møre og Romsdal og i øst til Jämtlands län i Sverige. Administrasjonssenter og største by er Trondheim.

Sør-Trøndelag utgjør sammen med Nord-Trøndelag Nidaros bispedømme. Helse Midt-Norge og Frostating lagmannsrett omfatter Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Fylket består av 25 kommuner og har et samlet areal på 18 832 km². Fylkets lengste elv er Orkla med sine 179 km. Fylket har to byer, Trondheim og Brekstad. Røros er en bergstad. Trondheim er administrasjonssentrum og den største byen i fylket målt etter befolkning. 55 % av fylkets innbyggere bor i Trondheim.

Sør-Trøndelags høyeste fjell er Storskrymten med sine 1985 moh., og ligger i fylkesgrensen mellom Møre og Romsdal, Oppland og Sør-Trøndelag.

  rediger Kommuner i Sør-Trøndelag
  rediger Utvalgte kommuner
NO 1635 Rennebu.svg
Rennebu komm.png

Rennebu kommune er en kommune i Sør-Trøndelag. Tettsteder i Rennebu er Berkåk, Ulsberg, Innset, Nerskogen, Stamnan og Voll. Trollheimen og Forollhogna nasjonalpark ligger delvis i kommunen og lakseelva Orkla renner igjennom kommunen. E6 mellom Oslo og Trondheim går gjennom kommunen.


NO 1624 Rissa.svg
Rissa komm.png

Rissa kommune er en kommune i Fosen i Sør-Trøndelag. Den ligger på en halvøy avgrenset i nordvest av Stjørnfjorden og i sør og sørøst av Trondheimsfjorden. Fra nordvest til sørøst grenser den til Bjugn og Åfjord i Sør-Trøndelag, og Verran og Leksvik i Nord-Trøndelag.Kommunearkiv

  rediger Utvalgt artikkel
Austråttborgen til venstre, gården til høyre

Austråttgården i Ørland er en gårdseiendom på 1 500 mål. Gården er den siste resten av jordeiendommene som har tilhørt herresetet Austrått.

I 1919 overtok Staten Austråttborgen og parken rundt. Ørland kommune kjøpte gården i 1935. Etter at fylket eide gården fra 1947-1988, uten å få realisert planene om å starte landbruksskole der, er kommunen igjen eier. En stiftelse leier Austråttgården av kommunen, og står for den løpende forvaltningen av gården. Stiftelsen er opprettet av kommunen, og dens styre oppnevnes av kommunestyret.

Austråttgården er Ørland kommunes tusenårssted.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Relaterte portaler

Kommuneportaler i Sør-Trøndelag:
Frøya  · Hitra  · Trondheim
Fylkesportaler i Norge:
Finnmark  · Troms  · Nordland  · Nord-Trøndelag  · Sør-Trøndelag  · Møre og Romsdal  · Sogn og Fjordane  · Hordaland  · Rogaland  · Vest-Agder  · Aust-Agder  · Telemark  · Buskerud  · Oppland  · Hedmark  · Vestfold  · Østfold  · Akershus  · Oslo

  rediger Utvalgt biografi
Rita Ottervik i Folkets Hus i Oslo 2007

Rita Irene Ottervik (født 11. september 1966Hitra) er Ap-politiker og ordfører i Trondheim. Les mer
Biografiarkiv

  rediger Visste du at…

...Røros ikke er en by, men en bergstad?
Visste du at-arkiv

  rediger Kart over Sør-Trøndelag
Sør-Trøndelag county map.jpg


  rediger Kategorier