Portal:Sør-Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Sør-Trøndelagportalen
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.
Norway Counties Sør-Trøndelag Position.svg
Sør-Trøndelag våpen.svg

Sør-Trøndelag er den sørlige delen av Trøndelag fylke. Fram til 2018 var det et eget fylke, da det ble slått sammen med Nord-Trøndelag. I sør grenser Sør-Trøndelag mot Hedmark og Oppland, i vest mot Møre og Romsdal og i øst til Jämtlands län i Sverige. Administrasjonssenter og største by var Trondheim.

Sør-Trøndelag utgjør sammen med Nord-Trøndelag Nidaros bispedømme. Helse Midt-Norge og Frostating lagmannsrett omfatter Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Fylket består av 25 kommuner og har et samlet areal på 18 832 km². Fylkets lengste elv er Orkla med sine 179 km. Fylket har to byer, Trondheim og Brekstad. Røros er en bergstad. Trondheim er administrasjonssentrum og den største byen i fylket målt etter befolkning. 55 % av fylkets innbyggere bor i Trondheim.

Sør-Trøndelags høyeste fjell er Storskrymten med sine 1985 moh., og ligger i fylkesgrensen mellom Møre og Romsdal, Oppland og Sør-Trøndelag.

  rediger Kommuner i Sør-Trøndelag
  rediger Utvalgte kommuner
NO 1622 Agdenes.svg
Agdenes komm.svg

Agdenes kommune ligger helt ytterst i Trondheimsfjorden. Kommunen grenser mot Hitra, Ørland, Rissa, Orkdal og Snillfjord. Den består av Ytre Agdenes, Lensvik og Ingdalen.

Klimamessig er kommunen delt i to, og værskillet går i en fjellrygg gjennom kommunen. I ytre del av kommunen har et typisk kystklima, milde vintre og lite snø, mens indre del har mer vegetasjon, mindre vind og snørike vintre.


NO 1627 Bjugn.svg
Bjugn komm.svg

Bjugn kommune grenser i nord til Åfjord, i øst til Rissa og i vest til Ørland.

Øygruppa Tarva er en naturattraksjon, og representerer samtidig flere viktige sider av historien om et allsidig kystbasert næringslivKommunearkiv

  rediger Utvalgt artikkel

Søndre Trondhjems amt var et norsk amt som ble opprettet i 1804 ved at Trondhjems amt ble delt i to: Søndre Trondhjems amt og Nordre Trondhjems amt.

Fra 1. januar 1919 heter det Sør-Trøndelag fylke.


Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
Røros kirke.
Røros kirke, eller "Bergstadens Ziir", ligger øverst i Kjerkgata i Røros kommune i Sør-Trøndelag fylke, og er hovedkirke i Røros prestegjeld


Bildearkiv

  rediger Relaterte portaler

Kommuneportaler i Sør-Trøndelag:
Frøya  · Hitra  · Trondheim
Fylkesportaler i Norge:
Finnmark  · Troms  · Nordland  · Nord-Trøndelag  · Sør-Trøndelag  · Møre og Romsdal  · Sogn og Fjordane  · Hordaland  · Rogaland  · Vest-Agder  · Aust-Agder  · Telemark  · Buskerud  · Oppland  · Hedmark  · Vestfold  · Østfold  · Akershus  · Oslo

  rediger Utvalgt biografi

Nils Arne Eggen (født 17. september 1941 i Orkdal, Sør-Trøndelag) er en kjent fotballtrener og tidligere fotballspiller. Eggen er best kjent som trener for Rosenborg i periodene 1988–1997 og 1999–2002. Les mer
Biografiarkiv

  rediger Visste du at…

...Sularevet utenfor Frøya er en av verdens største forekomster av kaldtvannskorallrev?
Visste du at-arkiv

  rediger Kart over Sør-Trøndelag


  rediger Kategorier
Kategorien Sør-Trøndelag ikke funnet