Portal:Sør-Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


  rediger Sør-Trøndelagportalen
Norway Counties Sør-Trøndelag Position.svg
Sør-Trøndelag vapen.png

Sør-Trøndelag fylke grenser i nord mot Nord-Trøndelag fylke, i sør mot Hedmark og Oppland, i vest mot Møre og Romsdal og i øst til Jämtlands län i Sverige. Administrasjonssenter og største by er Trondheim.

Sør-Trøndelag utgjør sammen med Nord-Trøndelag Nidaros bispedømme. Helse Midt-Norge og Frostating lagmannsrett omfatter Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Fylket består av 25 kommuner og har et samlet areal på 18 832 km². Fylkets lengste elv er Orkla med sine 179 km. Fylket har to byer, Trondheim og Brekstad. Røros er en bergstad. Trondheim er administrasjonssentrum og den største byen i fylket målt etter befolkning. 55 % av fylkets innbyggere bor i Trondheim.

Sør-Trøndelags høyeste fjell er Storskrymten med sine 1985 moh., og ligger i fylkesgrensen mellom Møre og Romsdal, Oppland og Sør-Trøndelag.

  rediger Kommuner i Sør-Trøndelag
  rediger Utvalgte kommuner
NO 1648 Midtre Gauldal.svg
Midtre Gauldal komm.png

Midtre Gauldal kommune er en landbrukskommune i Sør-Trøndelag. Den grenser i nord mot Melhus og Selbu, i øst mot Holtålen, i sør mot Os og Tynset, og i vest mot Rennebu og Meldal. Midtre Gauldal er i utstrekning den tredje største kommunen i Sør-Trøndelag etter Oppdal og Røros.

Forollhogna nasjonalpark ligger delvis i kommunen.


NO 1634 Oppdal.svg
Oppdal komm.png

Oppdal kommune er en kommune i Sør-Trøndelag fylke. Den grenser i nord til Surnadal og Rindal, i nordøst mot Rennebu, i øst mot Tynset, i sør mot Folldal, Dovre og Lesja og i vest mot Sunndal.

Oppdal er også navnet på tettstedet som er administrasjonssenter i kommunen samt jernbanestasjonen som ligger til Dovrebanen. Oppdal er fylkets største kommune i utstrekning og Norges største «sauekommune» med 45.000 dyr på beite.Kommunearkiv

  rediger Utvalgt artikkel
Kart over Trondheimsfjorden, klikk for forstørrelse

Trondheimsfjorden er Norges tredje lengste fjord med sine 130 km. Fjorden ligger i Midt-Norge og strekker seg fra Ørland, sørøstover mot Trondheim, og derfra mot nordøst til Steinkjer. Det dypeste punktet er på 617 meter ved Agdenes.

Fjorden var lenge den viktigste ferdselsåren i regionen, noe som gjenspeilet seg i den tidligere kommuneinndelingen. Deler av nåværende Agdenes kommune var lenge knyttet til hver sin av i alt tre kommuner på nordsiden av fjorden: Den opprinnelige Agdenes med Ørland; Lensvik med Rissa; og Ingdalen med Stadsbygd.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Relaterte portaler

Kommuneportaler i Sør-Trøndelag:
Frøya  · Hitra  · Trondheim
Fylkesportaler i Norge:
Finnmark  · Troms  · Nordland  · Nord-Trøndelag  · Sør-Trøndelag  · Møre og Romsdal  · Sogn og Fjordane  · Hordaland  · Rogaland  · Vest-Agder  · Aust-Agder  · Telemark  · Buskerud  · Oppland  · Hedmark  · Vestfold  · Østfold  · Akershus  · Oslo

  rediger Utvalgt biografi

Nils Arne Eggen (født 17. september 1941 i Orkdal, Sør-Trøndelag) er en kjent fotballtrener og tidligere fotballspiller. Eggen er best kjent som trener for Rosenborg i periodene 1988–1997 og 1999–2002.

Eggen har vært den fremste eksponenten for offensiv fotball som trener for blant annet landslaget, U-21, Moss FK og Rosenborg. Størst suksess har han hatt med Rosenborg, som han vant serien med 11 år på rad. Han forvandlet Rosenborg fra en middelmådighet i Norge til en respektert klubb i Europa i løpet av 1990-tallet, og vil nok bli husket for sine mange postulater og uvanlige pressekonferanser i forbindelse med Mesterligaen.
Biografiarkiv

  rediger Visste du at…

...Sør-Trøndelag fikk sin nåværende utstrekning i 1804?
Visste du at-arkiv

  rediger Kart over Sør-Trøndelag
Sør-Trøndelag county map.jpg


  rediger Kategorier