Portal:Sør-Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Sør-Trøndelagportalen
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.
Norway Counties Sør-Trøndelag Position.svg
Sør-Trøndelag våpen.svg

Sør-Trøndelag er den sørlige delen av Trøndelag fylke. Fram til 2018 var det et eget fylke, da det ble slått sammen med Nord-Trøndelag. I sør grenser Sør-Trøndelag mot Hedmark og Oppland, i vest mot Møre og Romsdal og i øst til Jämtlands län i Sverige. Administrasjonssenter og største by var Trondheim.

Sør-Trøndelag utgjør sammen med Nord-Trøndelag Nidaros bispedømme. Helse Midt-Norge og Frostating lagmannsrett omfatter Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Fylket består av 25 kommuner og har et samlet areal på 18 832 km². Fylkets lengste elv er Orkla med sine 179 km. Fylket har to byer, Trondheim og Brekstad. Røros er en bergstad. Trondheim er administrasjonssentrum og den største byen i fylket målt etter befolkning. 55 % av fylkets innbyggere bor i Trondheim.

Sør-Trøndelags høyeste fjell er Storskrymten med sine 1985 moh., og ligger i fylkesgrensen mellom Møre og Romsdal, Oppland og Sør-Trøndelag.

  rediger Kommuner i Sør-Trøndelag
  rediger Utvalgte kommuner
NO 1664 Selbu.svg
Selbu komm.png

Selbu kommune er en kommune i Sør-Trøndelag. Den grenser i nord mot Malvik og Stjørdal, i øst til Meråker og Tydal, i sør til Holtålen og Midtre Gauldal, og i vest til Melhus og Klæbu kommune. Geografisk er Selbu en sidedal til Stjørdalen. Kommunen er kjent for strikking, og mønsteret Selburose, som gjengis i kommunevåpenet, finnes på et stort antall votter, strømper og så videre fra kommunen.


NO 1657 Skaun.svg
Skaun komm.png

Skaun kommune er en kommune i Sør-Trøndelag. Kommunen grenser mot kommunen Orkdal i vest og Melhus i sør og øst. I nord har Skaun felles grense med Trondheim i Gaulosen, ei sidearm av Trondheimsfjorden der elva Gaula har sitt utløp. Skaun kommune ble dannet i 1965, da de tidligere kommunene Børsa, Buvik og Skaun ble slått sammen.Kommunearkiv

  rediger Utvalgt artikkel
Sylan sett fra sør-øst. Foto: Bernt Marius Johnsen

Sylan (Sylane, Sylene, svensk Sylarna, sørsamisk Bealjehkh) er et fjellområde i grensetraktene mellom Sør-Trøndelag og Jämtland. Sentralt i området ligger Sylmassivet med Storsylen (1762 m) som høyeste topp, og norges høyeste grensfjell. Det er flere turisthytter i området og Trondhjems Turistforening driver blant annet Schulzhytta i Roltdalen, Storerikvollen og Nedalshytta ved Nesjøen. Sylan kan være relativt værharde og det har forekommet flere dødsulykker. Den mest kjente var nyttårsaften 1718 da den svenske general Carl Gustaf Armfeldt mistet rundt 3000 karolinere (soldater) i en snøstorm.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Relaterte portaler

Kommuneportaler i Sør-Trøndelag:
Frøya  · Hitra  · Trondheim
Fylkesportaler i Norge:
Finnmark  · Troms  · Nordland  · Nord-Trøndelag  · Sør-Trøndelag  · Møre og Romsdal  · Sogn og Fjordane  · Hordaland  · Rogaland  · Vest-Agder  · Aust-Agder  · Telemark  · Buskerud  · Oppland  · Hedmark  · Vestfold  · Østfold  · Akershus  · Oslo

  rediger Utvalgt biografi

Johan Nygaardsvold (født 6. september 1879 i Hommelvik i Strinden (nå Malvik) herred, død 13. mars 1952), også kjent som Gubben, var en norsk arbeiderpartipolitiker, parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe 1932–1935 og statsminister i perioden 1935 til 1945. Etter at regjeringen ble tvunget til å forlate Norge i juni 1940, ledet Nygaardsvold eksilregjeringen i London frem til våren 1945. Han opprettet den andre norske regjering med basis i Det norske Arbeiderparti 20. mars 1935, etter at partiet hadde inngått det såkalte Kriseforliket med Bondepartiet.
Biografiarkiv

  rediger Visste du at…

...Adresseavisen i Trondheim er Norges eldste dagsavis som fremdeles utkommer?
Visste du at-arkiv

  rediger Kart over Sør-Trøndelag


  rediger Kategorier
Kategorien Sør-Trøndelag ikke funnet