Portal:Sør-Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Sør-Trøndelagportalen
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.
Norway Counties Sør-Trøndelag Position.svg
Sør-Trøndelag vapen.png

Sør-Trøndelag er den sørlige delen av Trøndelag fylke. Fram til 2018 var det et eget fylke, da det ble slått sammen med Nord-Trøndelag. I sør grenser Sør-Trøndelag mot Hedmark og Oppland, i vest mot Møre og Romsdal og i øst til Jämtlands län i Sverige. Administrasjonssenter og største by var Trondheim.

Sør-Trøndelag utgjør sammen med Nord-Trøndelag Nidaros bispedømme. Helse Midt-Norge og Frostating lagmannsrett omfatter Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Fylket består av 25 kommuner og har et samlet areal på 18 832 km². Fylkets lengste elv er Orkla med sine 179 km. Fylket har to byer, Trondheim og Brekstad. Røros er en bergstad. Trondheim er administrasjonssentrum og den største byen i fylket målt etter befolkning. 55 % av fylkets innbyggere bor i Trondheim.

Sør-Trøndelags høyeste fjell er Storskrymten med sine 1985 moh., og ligger i fylkesgrensen mellom Møre og Romsdal, Oppland og Sør-Trøndelag.

  rediger Kommuner i Sør-Trøndelag
  rediger Utvalgte kommuner
NO 1620 Frøya.svg
Frøya komm.svg

Frøya kommune (fra gammelnorsk Frøy der betydningen er «den fremste øya». En person fra Frøya kalles frøyværing) er en kommune i Sør-Trøndelag og ligger vest for innløpet til Trondheimsfjorden og nord for øya og kommunen Hitra. Kommunen grenser mot Smøla i vest, Hitra i sør, og Bjugn, Åfjord, Roan og Osen i øst. Frøya består av øya Frøya, flere fiskevær i varierende størrelse i nordvest, så som de bebodde Sula, Bogøyvær og Mausundvær, samt arkipelet Froan i nordøst. Øya Frøya grenser mot Frohavet i øst, Norskehavet i nordvest, Frøyhavet i nordøst, Frøyfjorden i sør.


NO 1612 Hemne.svg
Hemne komm.png

Hemne kommune grenser i øst til Snillfjord og Orkdal, i sør til Rindal og Surnadal, og i vest til Aure og Halsa. Nord for Trondheimsleia ligger Hitra.

Prestegjeldet Hemne (inntil 1918 skrevet Hevne) ble opprettet som en kommune 1. januar 1838 (se formannskapsdistrikt). Annekssognet Vinje tilhørte Møre og Romsdal fylke, mens resten av prestegjeldet tilhørte Sør-Trøndelag fylke. Det skulle derfor i utgangspunktet ha blitt opprettet som en egen kommune, siden en kommune ikke kunne tilhøre to ulike fylker. Løsningen ble imidlertid at en isteden flyttet fylkesgrensen sørover til sin nåværende posisjon.Kommunearkiv

  rediger Utvalgt artikkel
Adresseavisens gamle lokaler i Nordre gate i Trondheim sentrum er nå en publikumsekspedisjon

Adresseavisen er Norges eldste dagsavis som fremdeles utkommer. Avisen utgis i Trondheim og ble utgitt første gang 3. juli 1767 under navnet Trondhiems Adresse-Contoirs Efterretninger, basert på et kongelig privilegie og enerett som gjaldt for Trøndelag og Nord-Norge. Les mer…
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
Trøndelag Folkemuseum.
Oversiktsbilde over Trøndelag Folkemuseum ved Sverresborg i Trondheim


Bildearkiv

  rediger Relaterte portaler

Kommuneportaler i Sør-Trøndelag:
Frøya  · Hitra  · Trondheim
Fylkesportaler i Norge:
Finnmark  · Troms  · Nordland  · Nord-Trøndelag  · Sør-Trøndelag  · Møre og Romsdal  · Sogn og Fjordane  · Hordaland  · Rogaland  · Vest-Agder  · Aust-Agder  · Telemark  · Buskerud  · Oppland  · Hedmark  · Vestfold  · Østfold  · Akershus  · Oslo

  rediger Utvalgt biografi
Petter Northug

Petter Northug jr. (født 6. januar 1986) er en norsk langrennsløper fra Mosvik i Nord-Trøndelag som representerer Strindheim IL. Etter sitt gjennombrudd i 2006 har Northug utviklet seg til å bli en av verdens fremste mannlige langrennsløpere. Han er kjent for sin sterke spurt og voldsomme taktomslag, og har fellesstarter i fri teknikk som sin spesialitet. Northug har vunnet fire VM-gull, hvorav to av dem er individuelle. I tillegg står han med sju enkeltseire i verdenscupen. Petter Northug er storebror til Tomas Northug, som også er langrennsløper. Les mer...
Biografiarkiv

  rediger Visste du at…

...Knutsen & Ludvigsen ble gjenforent etter at DumDum Boys spilte inn deres låt «Kan det være nødvendig å være så sint» og gi den ut på singel under bandnavnet Racer?
Visste du at-arkiv

  rediger Kart over Sør-Trøndelag


  rediger Kategorier
ingen underkategorier