Portal:Sør-Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Sør-Trøndelagportalen
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.
Norway Counties Sør-Trøndelag Position.svg
Sør-Trøndelag vapen.png

Sør-Trøndelag er den sørlige delen av Trøndelag fylke. Fram til 2018 var det et eget fylke, da det ble slått sammen med Nord-Trøndelag. I sør grenser Sør-Trøndelag mot Hedmark og Oppland, i vest mot Møre og Romsdal og i øst til Jämtlands län i Sverige. Administrasjonssenter og største by var Trondheim.

Sør-Trøndelag utgjør sammen med Nord-Trøndelag Nidaros bispedømme. Helse Midt-Norge og Frostating lagmannsrett omfatter Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Fylket består av 25 kommuner og har et samlet areal på 18 832 km². Fylkets lengste elv er Orkla med sine 179 km. Fylket har to byer, Trondheim og Brekstad. Røros er en bergstad. Trondheim er administrasjonssentrum og den største byen i fylket målt etter befolkning. 55 % av fylkets innbyggere bor i Trondheim.

Sør-Trøndelags høyeste fjell er Storskrymten med sine 1985 moh., og ligger i fylkesgrensen mellom Møre og Romsdal, Oppland og Sør-Trøndelag.

  rediger Kommuner i Sør-Trøndelag
  rediger Utvalgte kommuner
NO 1617 Hitra.svg
Hitra komm.png

Hitra kommune (fra gammelnorsk Hitr eller Hitrar der betydningen er «splittet» fra fastlandet. En person fra Hitra kalles hitterværing) er en kommune i Sør-Trøndelag, og ligger sør for innløpet til Trondheimsfjorden. Mot nord ligger øya og kommunen Frøya, i øst Ørland og Agdenes, i sør på fastlandet ligger Snillfjord, Hemne og Aure, mens Smøla ligger mot vest. Havområdet som skiller Hitra fra Frøya heter Frøyfjorden, Trondheimsleia skiller Hitra fra fastlandet og Ramsøyfjorden skiller Smøla fra Hitra.


NO 1644 Holtålen.svg
Holtalen komm.png

Holtålen kommune er en kommune i Sør-Trøndelag. Den grenser i nord til Selbu, i nordøst til Tydal, i sør til Røros og Os, og i vest til Midtre Gauldal kommune.

Forollhogna nasjonalpark ligger delvis i kommunen. Kommunen omfatter store fjellarealer. Bebyggelsen ligger stort sett nede i øvre del av Gauldalen. To fjell-daler, Aunegrenda, nord for Haltdalen, og Hessdalen, sørvest for Ålen, er eneste bygdesamfunn utenom Gauldalen.Kommunearkiv

  rediger Utvalgt artikkel
Utbredelse av trøndersk dialekt i Norge er merket med mørkeblått på kartet.

Trøndersk er en samling norske dialekter som tales i Trøndelag, på Nordmøre og i Bindal. Dialektene har en del felles med dialektene på Østlandet, som f.eks. jamning, lavtone-setningsmelodi, og retroflekse konsonanter, og andre trekk felles med nordnorsk som palatalisering og apokope. Den svenske nabodialekten jemtsk er også nært beslektet. Trøndersk er lett å kjenne igjen på grunn av flere språklige trekk, som de følgende: apokope, jamvekt med utstrakt bruk av jamning, kløyvd infinitiv, palatalisering, tjukk l, Førstestavelsestrykk i lånord, som f.eks. «bannan» og «hottæll» og personlig pronomen, første person, subjektsform æ (ikke over alt), nektingsadverb itj.

Det er til dels store forskjeller mellom de trønderske dialektene. Man snakker mer tradisjonell trøndersk i bygdene enn i byene, og de største forskjellene finner en mellom enkelte dialekter i Nord-Trøndelag og den sterkt bokmålspåvirkede «fintrøndersken» i deler av Trondheim. Bøyinger av ord, særlig verb, kan være ganske forskjellige.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
Osenelva.
Osenelva i Osen


Bildearkiv

  rediger Relaterte portaler

Kommuneportaler i Sør-Trøndelag:
Frøya  · Hitra  · Trondheim
Fylkesportaler i Norge:
Finnmark  · Troms  · Nordland  · Nord-Trøndelag  · Sør-Trøndelag  · Møre og Romsdal  · Sogn og Fjordane  · Hordaland  · Rogaland  · Vest-Agder  · Aust-Agder  · Telemark  · Buskerud  · Oppland  · Hedmark  · Vestfold  · Østfold  · Akershus  · Oslo

  rediger Utvalgt biografi
Marit Bjørgen

Marit Bjørgen (født 21. mars 1980 i Trondheim) er en norsk langrennsløper som vokste opp, og bor, på Rognes ved Støren. Hun har fire gullmedaljer i VM-sammenheng, en fra 2003 og tre fra 2005. Hun ble kalt «VM-dronningen» av Oberstdorf i 2005 med tre gull, én sølv og én bronse. Etter svake resultater i mesterskapene i 2006, 2007 og 2009 gjentok hun bedriften fra Oberstdorf i OL 2010 i Vancouver og ble «OL-dronning med tre gull, én sølv og én bronse. Bjørgen er dermed den andre norske utøver gjennom tidene og den første siden 1924 med fem medaljer i ett og samme OL.
Biografiarkiv

  rediger Visste du at…

...Malvik kommune har to små eksklaver (Jøsåsgårdene) omsluttet av Stjørdal kommune i Nord-Trøndelag?
Visste du at-arkiv

  rediger Kart over Sør-Trøndelag


  rediger Kategorier
ingen underkategorier