Portal:Sør-Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Sør-Trøndelagportalen
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.
Norway Counties Sør-Trøndelag Position.svg
Sør-Trøndelag vapen.png

Sør-Trøndelag er den sørlige delen av Trøndelag fylke. Fram til 2018 var det et eget fylke, da det ble slått sammen med Nord-Trøndelag. I sør grenser Sør-Trøndelag mot Hedmark og Oppland, i vest mot Møre og Romsdal og i øst til Jämtlands län i Sverige. Administrasjonssenter og største by var Trondheim.

Sør-Trøndelag utgjør sammen med Nord-Trøndelag Nidaros bispedømme. Helse Midt-Norge og Frostating lagmannsrett omfatter Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Fylket består av 25 kommuner og har et samlet areal på 18 832 km². Fylkets lengste elv er Orkla med sine 179 km. Fylket har to byer, Trondheim og Brekstad. Røros er en bergstad. Trondheim er administrasjonssentrum og den største byen i fylket målt etter befolkning. 55 % av fylkets innbyggere bor i Trondheim.

Sør-Trøndelags høyeste fjell er Storskrymten med sine 1985 moh., og ligger i fylkesgrensen mellom Møre og Romsdal, Oppland og Sør-Trøndelag.

  rediger Kommuner i Sør-Trøndelag
  rediger Utvalgte kommuner
NO 1613 Snillfjord.svg
Snillfjord komm.png

Snillfjord kommune er en kommune i Sør-Trøndelag. Den grenser i nordøst mot Agdenes, i sørøst mot Orkdal, mot sørvest mot Hemne og over fjorden i nord mot Hitra. Snillfjord kommune danner overgangen fra innlandet til kysten og det åpne havet. Her fins både fjell, fjorder og lange strandlinjer. Snillfjord er som skapt for ferie og fritid med gode muligheter for jakt, fiske og friluftsliv. Fylkesvei 714 går gjennom kommunen.


NO 1601 Trondheim.svg
Trondheim komm.png

Trondheim kommune (tidligere Nidaros og Trondhjem) er en bykommune i Sør-Trøndelag, og den tredje mest folkerike kommunen, og tredje største byen i Norge med sine 170 936 innbyggere. Kommunen fikk sin nåværende utstrekning i 1964 da Trondheim ble slått sammen med nabokommunene Byneset, Strinda, Tiller og Leinstrand. Bysenteret (Midtbyen) ligger der Nidelva renner ut i Trondheimsfjorden. Kommunen grenser i øst mot Malvik og i sør mot Selbu, Klæbu og Melhus.Kommunearkiv

  rediger Utvalgt artikkel
Austråttborgen til venstre, gården til høyre

Austråttgården i Ørland er en gårdseiendom på 1 500 mål. Gården er den siste resten av jordeiendommene som har tilhørt herresetet Austrått.

I 1919 overtok Staten Austråttborgen og parken rundt. Ørland kommune kjøpte gården i 1935. Etter at fylket eide gården fra 1947-1988, uten å få realisert planene om å starte landbruksskole der, er kommunen igjen eier. En stiftelse leier Austråttgården av kommunen, og står for den løpende forvaltningen av gården. Stiftelsen er opprettet av kommunen, og dens styre oppnevnes av kommunestyret.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Relaterte portaler

Kommuneportaler i Sør-Trøndelag:
Frøya  · Hitra  · Trondheim
Fylkesportaler i Norge:
Finnmark  · Troms  · Nordland  · Nord-Trøndelag  · Sør-Trøndelag  · Møre og Romsdal  · Sogn og Fjordane  · Hordaland  · Rogaland  · Vest-Agder  · Aust-Agder  · Telemark  · Buskerud  · Oppland  · Hedmark  · Vestfold  · Østfold  · Akershus  · Oslo

  rediger Utvalgt biografi

Martin Olsen Tranmæl (født 27. juni 1879 på gården Tranmælsøien i Melhus i Sør-Trøndelag, død 1. juli 1967) var en norsk politiker og pressemann som stod sentralt i norsk arbeiderbevegelse i første halvdel av 1900-tallet. Tranmæl arbeidet som maler og bygningsarbeider, og var aktiv i Det norske Arbeiderpartiet fra århundreskiftet. Dette ble avbrutt av to korte opphold i USA. Han var redaktør i Ny Tid i Trondheim fra 1913 til 1918 og i Social-Demokraten (senere Arbeiderbladet, nåværende Dagsavisen) fra 1921 til 1949. Han var medlem av landsstyret i partiet fra 1906 til 1918 og i sentralstyret fra 1918 til 1963. Les mer
Biografiarkiv

  rediger Visste du at…

...ingen kommuner i Sør-Trøndelag har nynorsk som offisiell målform?
Visste du at-arkiv

  rediger Kart over Sør-Trøndelag
Sør-Trøndelag county map.jpg


  rediger Kategorier
ingen underkategorier