Portal:Sør-Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Sør-Trøndelagportalen
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.
Norway Counties Sør-Trøndelag Position.svg
Sør-Trøndelag vapen.png

Sør-Trøndelag er den sørlige delen av Trøndelag fylke. Fram til 2018 var det et eget fylke, da det ble slått sammen med Nord-Trøndelag. I sør grenser Sør-Trøndelag mot Hedmark og Oppland, i vest mot Møre og Romsdal og i øst til Jämtlands län i Sverige. Administrasjonssenter og største by var Trondheim.

Sør-Trøndelag utgjør sammen med Nord-Trøndelag Nidaros bispedømme. Helse Midt-Norge og Frostating lagmannsrett omfatter Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Fylket består av 25 kommuner og har et samlet areal på 18 832 km². Fylkets lengste elv er Orkla med sine 179 km. Fylket har to byer, Trondheim og Brekstad. Røros er en bergstad. Trondheim er administrasjonssentrum og den største byen i fylket målt etter befolkning. 55 % av fylkets innbyggere bor i Trondheim.

Sør-Trøndelags høyeste fjell er Storskrymten med sine 1985 moh., og ligger i fylkesgrensen mellom Møre og Romsdal, Oppland og Sør-Trøndelag.

  rediger Kommuner i Sør-Trøndelag
  rediger Utvalgte kommuner
Kart over Orkdal
Orkdals kommunevåpen

Orkdal kommune er en kommune i Sør-Trøndelag. Den grenser i nord til Snillfjord og Agdenes, i vest mot Hemne, i sør mot Rindal (i Møre og Romsdal), Meldal og i øst Melhus og Skaun.

Tettsteder i Orkdal er Orkanger, Gjølme, Fannrem, Vormstad og Svorkmo. Orkanger er regionsenter for kommunene rundt.


NO 1633 Osen.svg
Osen komm.png

Osen kommune er er den nordligste kommunen i Sør-Trøndelag fylke. Osen er en kystkommune på Fosenhalvøya. Kommunen innehar store inngrepsfrie naturområder. Lengst nord i kommunen finnes Europas sørligst største inngrepsfrie naturområde fra fjord til fjell, området strekker seg inn i nabokommunene i nord og øst.Kommunearkiv

  rediger Utvalgt artikkel
Elektrisk lokomotiv nr. 3 fra Thamshavnsbanen. Lokomotivet står nå på Gløshaugen i Trondheim, med navnet Ohma Electra.

Thamshavnbanen var Norges første elektriske jernbane med gods og persontrafikk (i drift 19081974). Linjen ble opprettet som kisbane mellom Løkken Verk i Meldal og Thamshavn i Orkdal kommune. Idag drives den som museumsbane, den er verdens eldste vekselstrømsbane.

Jernbanen ble bygget som vekselstrømsbane, med 25 Hz og 6600 V. Ser en bort fra trikken i Trondheim er Thamshavnbanen den eneste jernbanen i Norden som er bygget med 1000 mm sporvidde, «meterspor». Det er også den eneste jernbanen i verden med denne kombinasjonen av sporvidde og elektrisk utrustning.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Relaterte portaler

Kommuneportaler i Sør-Trøndelag:
Frøya  · Hitra  · Trondheim
Fylkesportaler i Norge:
Finnmark  · Troms  · Nordland  · Nord-Trøndelag  · Sør-Trøndelag  · Møre og Romsdal  · Sogn og Fjordane  · Hordaland  · Rogaland  · Vest-Agder  · Aust-Agder  · Telemark  · Buskerud  · Oppland  · Hedmark  · Vestfold  · Østfold  · Akershus  · Oslo

  rediger Utvalgt biografi

Fredrik Skagen (født 30. desember 1936 i Trondheim) er en norsk forfatter. Tidligere bibliotekar og universitetsbibliotekar ved NTH. Skagen debuterte som forfatter i 1968. Han er en av Norges mest produktive, mest oversatte og mest prisbelønnede krimforfattere.
Biografiarkiv

  rediger Visste du at…
  rediger Kart over Sør-Trøndelag


  rediger Kategorier
ingen underkategorier