Portal:Sør-Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Sør-Trøndelagportalen
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.
Norway Counties Sør-Trøndelag Position.svg
Sør-Trøndelag våpen.svg

Sør-Trøndelag er den sørlige delen av Trøndelag fylke. Fram til 2018 var det et eget fylke, da det ble slått sammen med Nord-Trøndelag. I sør grenser Sør-Trøndelag mot Hedmark og Oppland, i vest mot Møre og Romsdal og i øst til Jämtlands län i Sverige. Administrasjonssenter og største by var Trondheim.

Sør-Trøndelag utgjør sammen med Nord-Trøndelag Nidaros bispedømme. Helse Midt-Norge og Frostating lagmannsrett omfatter Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Fylket består av 25 kommuner og har et samlet areal på 18 832 km². Fylkets lengste elv er Orkla med sine 179 km. Fylket har to byer, Trondheim og Brekstad. Røros er en bergstad. Trondheim er administrasjonssentrum og den største byen i fylket målt etter befolkning. 55 % av fylkets innbyggere bor i Trondheim.

Sør-Trøndelags høyeste fjell er Storskrymten med sine 1985 moh., og ligger i fylkesgrensen mellom Møre og Romsdal, Oppland og Sør-Trøndelag.

  rediger Kommuner i Sør-Trøndelag
  rediger Utvalgte kommuner
NO 1662 Klæbu.svg
Klæbu komm.svg

Klæbu kommune er en kommune i Sør-Trøndelag. Den grenser i nord til Trondheim, i øst til Selbu og i sørvest til Melhus.

Klæbu ligger 19 km sør for Trondheim. Klæbu har fine naturområder for utfart, Nordmarka og Brungmarka for å nevne to. Selbusjøen ligger også delvis i Klæbu. Nidelva er på sitt dypeste i Trongfossen ved Hyttfossen i Klæbu med 56 m og er med dette Norges dypeste elv. Forøvrig er det Trongfossen som er motivet i Klæbus kommunevåpen.


NO 1663 Malvik.svg
Malvik komm.png

Malvik kommune er en kommune i Sør-Trøndelag. Den ligger mot Trondheimsfjorden, og grenser ellers til Stjørdal i øst, Selbu i sør og til Trondheim i vest. Malvik har to små eksklaver (Jøsåsgårdene) omsluttet av Stjørdal kommune. For tiden (2009-2010) etablerer Nortura et stort slakteri for storfe og småfe på Malvik.Kommunearkiv

  rediger Utvalgt artikkel

Streiken i Buvika er betegnelsen på en arbeidskonflikt ved Pienes Mølle i Buvika i Skaun kommune i Sør-Trøndelag. Konflikten varte fra 26. mars 1913 til 27. februar 1914 og grunnlaget for konflikten var at arbeiderne ved møllen gikk ut i streik etter at arbeidsgiver nektet å imøtekomme et krav om tariffavtale og lønnsøkning. Konflikten ble løst med forhandlinger, men da arbeidet skulle gjenopptas nektet arbeidsgiver å ta inn igjen alle som hadde streiket, og han ville beholde noen av streikebryterne. Det oppstod da en ny konflikt knyttet til streikebryternes situasjon.
Artikkelarkiv

  rediger Utvalgt bilde
  rediger Relaterte portaler

Kommuneportaler i Sør-Trøndelag:
Frøya  · Hitra  · Trondheim
Fylkesportaler i Norge:
Finnmark  · Troms  · Nordland  · Nord-Trøndelag  · Sør-Trøndelag  · Møre og Romsdal  · Sogn og Fjordane  · Hordaland  · Rogaland  · Vest-Agder  · Aust-Agder  · Telemark  · Buskerud  · Oppland  · Hedmark  · Vestfold  · Østfold  · Akershus  · Oslo

  rediger Utvalgt biografi
Ingebrigt Håker Flaten på kontrabass.

Ingebrigt Håker Flaten (født 23. september 1971 i Oppdal) er en norsk jazzmusiker, utdannet ved Jazzlinja (NTNU) (1992-94) og profesjonell siden 1995, med kontrabass og el-bass som instrument. I disse åra har han spilt i band som Trondheim Kunstorkester, The Source, Maria Kannegaard trio, Element, Close Erase, Atomic, The Thing, School Days, Scorch Trio, The Electrics, Free Fall og Bugge Wesseltoft’s band.
Biografiarkiv

  rediger Visste du at…

...186,5 km av E6 går gjennom Sør-Trøndelag?
Visste du at-arkiv

  rediger Kart over Sør-Trøndelag


  rediger Kategorier
Kategorien Sør-Trøndelag ikke funnet