Portal:Russland/Utvalgt artikkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over Utvalgt artikkel i Portal:Russland

Dette arkivet har 10 oppføringer, hver oppføring vil vises ca. 37 dager i året på portalsiden, med mindre feltet er konfigurert for tilfeldig valg. Hvis oppføringen du har lagt til ikke har dukket opp i denne telleren ennå kan du prøve å oppdatere. Hvis det ikke fungerer, sjekk at du har lagt til malen {{les mer}} i oppføringen.


1

{{{2}}}
{{{2}}}

Anton Pavlovitsj Tsjekhov (russisk: Антон Павлович Чехов; uttale; født 17. januarjul./ 29. januar 1860greg. i Taganrog i Russland, død 2. julijul./ 15. juli 1904greg. i Badenweiler i Tyskland) regnes som en av verdenslitteraturens fremste novelleforfattere og dramatikere; ved siden av Shakespeare og Ibsen blant de mest spilte dramatikerne i verden.

Opprinnelig hadde ikke Tsjekhov ambisjoner om å bli forfatter i egentlig forstand; de tidlige fortellingene skrev han for å skaffe foreldrene og søsknene penger til livsopphold og til å finansiere studiene. Men etter hvert som de kunstneriske ambisjonene vokste, gjorde han formale innovasjoner som påvirket utviklingen av den moderne novellekunsten. Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. januar og 6. februar

2

{{{2}}}
{{{2}}}

Buran (russisk Бура́н, «snøstorm») var Sovjetunionens program for gjenbrukbare romferger. Programmet ble startet i 1976 som en respons på USAs romfergeprogram. Fordi USAs forsvarsdepartement tok del i romfergeprosjektet til USA, var sovjetiske politikere overbevist om at romferger ville være et effektivt militært våpen, og kunne være en potensiell trussel mot balansegangen i den kalde krigen. Prosjektet var Sovjets største og dyreste romforskningsprogram. Det er også blitt hevdet at de enorme kostnadene med å utvikle Buran og bæreraketten Energija fremskyndet oppløsningen av Sovjetunionen.

Fordi Burans debut kom etter Columbias, og fordi det var slående visuelle likheter mellom de to romfergene, ble det spekulert i at spionasje under den kalde krigen spilte en rolle i utviklinga av Sovjets ferge. Det er senere blitt kjent at Buran bare kopierte den amerikanske romfergas aerodynamiske utseende. På innsiden var den helt uavhengig av den amerikanske. Den første og eneste romferd med Buran ble gjennomført i november 1988.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 7. februar og 13. mars

3

{{{2}}}
{{{2}}}

Slaget om Stalingrad ble utkjempet mellom angripende tyske og samarbeidende lands styrker, og sovjetiske styrker, fra 21. august 1942 til 2. februar 1943. Slaget var et avgjørende vendepunkt i andre verdenskrig og blir ansett som historiens blodigste slag. Slaget var preget av hensynsløs brutalitet og likegyldighet overfor militære og sivile tap på begge sider. Konflikten dreide seg om den tyske beleiringen av den russiske byen Stalingrad (i dag Volgograd), kampene i byen, og den sovjetiske motoffensiven som fanget og ødela de styrkene i og rundt byen som sto under tysk kommando. Totale tap (døde, sårede og fanger) for begge sider er anslått til å være mellom 1,5 og 2 millioner mennesker.

Aksemaktene tapte store mengder utstyr og soldater under slaget, og klarte ikke senere å gjenvinne initiativet i krigen. For sovjetstyrkene, som også hadde enorme tap, markerte seieren ved Stalingrad starten på frigjøringen av Sovjetunionen og seieren over Tyskland i 1945.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 14. mars og 19. april

4

{{{2}}}
{{{2}}}

Anna Karenina (russisk Анна Каренина) er en roman av den russiske forfatteren Leo Tolstoj, først publisert i tidskriftet Russkiy Vestnik i årene 1873–1877, og deretter i bokform i 1878.

Romanen har to parallelle historier: overklassefruen Annas forelskelse i offiseren Vronskij fører til utroskap og oppløsning av ekteskap og familie, mens godseieren Levins forelskelse i den unge Katerina (Kitty) fører til familielykke og glede over det enkle og arbeidsomme gårdslivet.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 20. april og 25. mai

5

{{{2}}}
{{{2}}}

GLONASS (russisk: ГЛОНАСС; IPA: [ɡlɐˈnas]), akronym for Globalnaja Navigatsionnaja Sputnikovaja Sistema, «Globalt navigasjonssatellittsystem») er et russisk satellittnavigasjonssystem. Systemet var fullstendig operativt med global dekning i 1995, ett år etter amerikanske NAVSTAR GPS, men på slutten av 1990-tallet manglet det penger til å erstatte satelitter som måtte pensjoneres og systemet ble kraftig redusert. Først i 2011 var systemet igjen fullstendig operativt, og da med mer moderne satelitter og høyere presisjon. GLONASS-satellittene brukes såvel til alminnelig terreng-posisjonering som til nøyaktig landmålingsposisjonering.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 26. mai og 1. juli

6

{{{2}}}
{{{2}}}

Eremitasjen er et statlig museum i St. Petersburg, Russland. Det er et av de største og eldste muséer for kunst- og kulturhistorie i verden. Den enorme eremitasjesamlingen strekker seg over seks bygninger, hvorav Vinterpalasset er den mest kjente.

Kunstsamlingen inneholder blant mye annet arbeider av Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rubens, Rembrandt, Monet, Rodin, Renoir, van Gogh, Gauguin, Picasso og Matisse. De russiske kronjuvelene har også sin plass i samlingen sammen med Fabergés berømte juvelkunst. Eremitasjen inneholder også verdens største samling av gammelt gull fra Øst-Europa og Vest-Asia.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 2. juli og 6. august

7

{{{2}}}
{{{2}}}

Velikij Novgorod (russisk: Великий Новгород, oversatt: «Mektige Novgorod», der velikij betyr «mektig» og novgorod betyr «ny by»), er en av Russlands eldste og viktigste historiske byer. Byen ble av vikingene kalt for Holmgard (norrønt: Hólmgarðr). Novgorod ligger langs den historiske ruten mellom Moskva og St. Petersburg (180 km sør-øst for St. Petersburg), ved elven Volkhov, som renner ut fra innsjøen Ilmen. Byen er administrativt senter for Novgorod oblast og har 240 000 innbyggere.

De historiske monumentene i Novgorod og omegn ble satt på UNESCOs liste over verdensarven i 1992. Novgorods norske vennskapskommune er Moss.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 7. august og 12. september

8

{{{2}}}
{{{2}}}

Dmitrij Dmitrijevitsj Sjostakovitsj (født 12. septemberjul./ 25. september 1906greg. i St. Petersburg i Russland, død 9. august 1975 i Moskva) var en russisk komponist under sovjettiden, en av 1900-tallets fremste symfonikere og kammermusikere, og var skiftesvis høyt verdsatt og hardt kritisert i sitt hjemland.

Blant hans verker nevnes spesielt den 7. symfonien, som skildrer beleiringen av Leningrad, samt den 5. og 10. symfonien.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 13. september og 18. oktober

9

{{{2}}}
{{{2}}}

Jernbanen i Russland drives av det nasjonale, statseide jernbaneselskapet Russlands Statsbaner (Rossijskije zjeleznye dorogi). RZhD er organisert som et åpent aksjeselskap (russisk: otkrytoje akzionernoje obsjtsjestvo, forkortet OAO). Selskapet er blant de største jernbaneselskapene i verden med 1,2 millioner ansatte og et monopol innenfor Russland. Det har sitt hovedkvarter i Moskva. Den samlede lengden av jernbanenettet er 85 500 km, noe som gjør det til verdens nest største jernbanenettverk etter USA. I 1970- og 1980-årene stod Sovjetunionens Statsbaner (forgjengeren til Russlands Statsbaner) for mer godstrafikk på jernbane enn resten av verden til sammen. Denne trafikken ble drevet på et jernbanenettverk som utgjorde kun 10 % av verdens samlede jernbanelengde.

Russlands Statsbaner overtok mesteparten av sin infrastruktur og sitt rullende materiell fra den sovjetiske jernbanen. Sporvidden er i all hovedsak 1 520 mm, det vil si bredspor. Dessuten finnes også smalsporede (1 067 mm) baner. Av den samlede jernbanelengden på 85 500 km er 22 000 km elektrifisert ved 25 kV 50 Hz AC og 18 800 km elektrifisert ved 3 kV DC. Russlands Statsbaner driver også et forskningsinstitutt for jernbane med en eksperimentell bane ved Sjtsjerbinka, sør for Moskva.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 19. oktober og 24. november

10

{{{2}}}
{{{2}}}

Volga (Волга) er den største elva i Europa når det gjelder lengde (med sine 3 690 km), middelvannføring, og nedbørfelt. Noen av de største magasinene i verden finnes langs Volga, og den er senter i Europas største elvesystem. Den renner gjennom det sentrale Russland (Europeisk Russland), og er viden ansett som den nasjonale elven i Russland. Av de tyve største byene i Russland, er elleve, inkludert hovedstaden Moskva, i nedslagsfeltet til Volga. Den flyter dermed gjennom de mest befolkede områdene i Russland, og langs elven ligger flere av Russlands viktigste industribyer og transportknutepunkt.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 25. november og 30. desember

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25