Portal:Nord-Amerika/Utvalgt biografi/januar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Benito Juárez.

Benito Juárez (født 21. mars 1806, død 18. juli 1872) var en zapotekisk indianer, som i flere perioder (mellom 1858 og 1872) var Mexicos president. Juárez ansees ofte som Mexicos største og mest populære leder.

Benito Pablo Juárez ble født i landsbyen San Pablo Guelatao i Oaxaca. Foreldrene var bønder og døde før han fylte 4 år. Han arbeidet på kornåkrene og som gjeter inntil han fylte 12 år, men den 17. desember 1818 gikk han til fots til byen Oaxaca for å utdanne seg og få et bedre liv. På det tidspunktet var han analfabet og snakket ikke spansk, kun zapotekisk.

I byen ble han ansatt som tjener i en husholdning og arbeidet ivrig for å kunne skaffe seg utdannelse. En lekbror av Fransiskaner-ordenen ved navn Antonio Salanueva ble imponert over den unge Juárez' intelligens og lærelyst, og hjalp ham med å bli tatt opp på byens presteseminar. Han tok sin avsluttende eksamen fra seminaret i 1827 og studerte deretter jus.

Juárez ble advokat i 1834 og dommer i 1842. Han var staten Oaxacas guvernør fra 1847 til 1853, da han ble sendt i eksil på grunn av sine innvendinger mot Antonio López de Santa Annas korrupsjon. Han tilbrakte sitt eksil i New Orleans i Louisiana, hvor han arbeidet i en sigarfabrikk.