Portal:Musikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Arkitektur | Dans | Design | Film | Heavy metal| Kunst | Litteratur | Musikk | Norsk rock | Teater


  rediger Musikkportalen

Kunst

Musikk (fra gresk mousike techne, det vil si «musenes kunst») er en kunstdisiplin som uttrykker seg gjennom klangforbindelser mellom etterfølgende toner (melodi), samtidig klingende toner (harmoni), og tidmessige tone- og perkusjonsforbindelser (rytme). Se også musikkvitenskap.
arkiv  rediger Utvalgt artikkel

Pink Floyd er et britisk, progressivt rockeband som var et ledende space rock-band i sin tid. Med dype tekster, pompøse lydbilder, mystiske aura og sceneshow spekket med effekter er Pink Floyd blitt et av rockehistoriens største suksessband og ligger på 7. plass på listen over band som har solgt flest plater gjennom historien. De mest kjente utgivelsene fra Pink Floyd er The Piper at the Gates of Dawn (1967), The Dark Side of the Moon (1973), som lå inne på «Billboard Top 200» i 740 uker (mer enn 14 år) uten å falle ut en eneste gang (1500 uker totalt), Wish You Were Here (1975) og The Wall (1979).

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt musikkverk
Haendel.jpg
Messias er et oratorium av Georg Friedrich Händel. Messias er Händels best kjente verk, og er stadig meget populært særlig i engelsktalende land, men også i verden forøvrig. Dets navn kommer av jøde- og kristendommens forestilling om messias (den salvede). Kristendommen regner Jesus Kristus som Messias. Händel var selv kristen, og verket er en fremstilling av Jesu liv og dets betydning ifølge kristen doktrine.

Teksten har, ulikt de fleste oratorier, ingen konkret handling, men består av utdrag fra Kong Jakobs bibel (King James Bible) om Jesu komme. Oratoriet ble først fremført i påsken, men etter Händels død ble det vanlig å fremføre det i adventstiden. Selv dirigerte Händel Messias flere ganger, og tilpasset det gjerne anledningen. Følgelig finnes det ingen «autentisk» versjon, og i århundrene som fulgte kom ulike arrangementer og variasjoner til, blant dem et av Mozart.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt biografi
Aage Aleksandersen 2007 04 19.jpg
Åge Aleksandersen (født 21. mars 1949 i Namsos) er en norsk rockeartist. Fra å være en av trønderrockens prinser i Prudence, har Åge blitt en av Norges mest populære rockemusikere. Han har solgt nesten 1,5 millioner plater opp igjennom årene, og praktisk talt alle plater siden 1980 har solgt til gull.

Åge Aleksandersens musikalske karriere begynte i rockebandet Mads Incorporated, som vant Namdalsmesterskapet i pop i 1966. Senere ble Åge Aleksandersen med i Whoopee Choop, han kom på andreplass i trøndersk mesterskap, og opptrådte mye omkring i Namdalen. I 1969 ble bandets navn til endret til Prudence.

Les mer

  rediger Visste du at…
Bachscross.svg
arkiv  rediger Hva skjer
  rediger Kategorier
  rediger Musikkemner
  rediger Fri musikk
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Musikk på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til musikk      Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater om musikk      Wiktionary-logo-en.png Wiktionary har ordbokmateriale relatert til musikk