Portal:Musikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Arkitektur | Dans | Design | Film | Heavy metal| Kunst | Litteratur | Musikk | Norsk rock | Teater


  rediger Musikkportalen

Kunst

Musikk (fra gresk mousike techne, det vil si «musenes kunst») er en kunstdisiplin som uttrykker seg gjennom klangforbindelser mellom etterfølgende toner (melodi), samtidig klingende toner (harmoni), og tidmessige tone- og perkusjonsforbindelser (rytme). Se også musikkvitenskap.
arkiv  rediger Utvalgt artikkel


Dream Theater er et Amerikansk progressivt rock / metal band som ble dannet ved Berklee College of Music på midten av 1980-tallet. I de 20 årene som har gått siden starten har de blitt et av de mest populære progbandene siden progens gullalder midt på 1970-tallet, på tross av at de er relativt ukjente i «mainstream» pop- og rocksirkler. Plata de har solgt mest av, Images and Words fra 1992, solgte til gull og blir ansett som en milepæl i utviklingen av prog.

Bandet er godt kjent for den tekniske dyktigheten til hver musiker. Og de har vunnet mange priser fra diverse musikkmagasiner, men av de samme grunnene blir de ofte sett på av kritikere som en «pompøs» rockegruppe kun ute etter å hevde seg selv med lange og vanskelige musikalske partier. Dette til tross er de høyt respektert av mange av de største navnene innen rock og metal, som igjen har ført til mange samarbeid mellom Dream Theaters medlemmer og andre kjente musikere.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt musikkverk

St. Anger er et album av Metallica utgitt i 2003. St. Anger er det åttende studioalbumet til Metallica. Bandet hadde en svært lang pause før de begynte innspillingen av dette albumet. Mange mener bandet har vært for eksperimentelle med dette albumet og de har også fått mye kritikk for den spesielle lyden på platen. Utgivelsen av albumet ble fremskyndet fem dager på grunn av frykt for ulovlig spredning av albumet over internett. Albumet vant en Grammy for beste heavy metal-album.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt biografi
John Ono Lennon (født John Winston Lennon 9. oktober 1940, død 8. desember 1980), bedre kjent som bare John Lennon, var låtskriver, vokalist og gitarist i det verdensberømte bandet The Beatles. Blant hans mest kjente låter i The Beatles er I Want to Hold Your Hand, Norwegian Wood, Strawberry Fields Forever, Lucy in the Sky With Diamonds, Come Together og Across the Universe. Som soloartist produserte han sanger som Imagine, Woman og Happy Xmas (War is Over).

Lennon gjorde seg også bemerket som politisk aktivist, kunstner og delvis som forfatter. Han var først gift med Cynthia Powell, men forlot henne for den japanske kunstneren Yoko Ono i 1969, og endret navn til John Ono Lennon. Etter Beatles' oppløsning i 1970 hadde han en kort, men markant solokarriere i perioden 1970-1975 med en rekke politiske og eksperimenterende album. Etter en lengre pause fra 1975-1980, hvor han konsentrerte seg om familielivet med Yoko og sønnen Sean, fikk han et comeback med albumet Double Fantasy i 1980.

John Lennon ble skutt og drept med fire skudd av Mark David Chapman utenfor sitt hjem i New York like før kl. 23.00 den 8. desember 1980.

Les mer

  rediger Visste du at…
Bachscross.svg
arkiv  rediger Hva skjer
  rediger Kategorier
  rediger Musikkemner
  rediger Fri musikk
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Musikk på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til musikk      Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater om musikk      Wiktionary-logo-en.png Wiktionary har ordbokmateriale relatert til musikk