Portal:Musikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Arkitektur | Dans | Design | Film | Heavy metal| Kunst | Litteratur | Musikk | Norsk rock | Teater


  rediger Musikkportalen

Kunst

Musikk (fra gresk mousike techne, det vil si «musenes kunst») er en kunstdisiplin som uttrykker seg gjennom klangforbindelser mellom etterfølgende toner (melodi), samtidig klingende toner (harmoni), og tidmessige tone- og perkusjonsforbindelser (rytme). Se også musikkvitenskap.
arkiv  rediger Utvalgt artikkel
U2-Anaheim 2005 1.jpg
U2 er et irsk rockeband bestående av Bono (Paul David Hewson) vokal og gitar,
The Edge (David Howell Evans), gitar, piano og vokal, Adam Clayton, bass og
Larry Mullen jr. på trommer. Siden midt på 1980-tallet har bandet vært et av verdens mest populære band. De har solgt anslagsvis 170 millioner plater på verdensbasis. I tillegg har de gjort seg bemerket med sitt sterke engasjement innenfor politiske saker og miljøvern. U2 ble dannet i Dublin i Irland etter at 14 år gamle Larry Mullen jr. hengte opp en lapp på skolen hvor han søkte etter bandmedlemer til sitt nye band. Resultatet ble en sekstett bestående av Mullen på trommer, Adam Clayton på bass, Paul Hewson på gitar og vokal, og brødrene Dick og Dave Evans og Ivan McCormick på gitar. Alle var elever ved Mount Temple High School i Dublin. Bandet kalte seg «Feedback», og gjorde seg mest bemerket med at det bare var Mullen og Evans-brødrene som behersket instrumentene sine. Etter kort tid endret gruppen navn til The Hype, da uten McGomrick. Selv om U2 blir regnet som et irsk band, er både Evans-brødrene og bassist Adam Clayton født i England.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt musikkverk
Haendel.jpg
Messias er et oratorium av Georg Friedrich Händel. Messias er Händels best kjente verk, og er stadig meget populært særlig i engelsktalende land, men også i verden forøvrig. Dets navn kommer av jøde- og kristendommens forestilling om messias (den salvede). Kristendommen regner Jesus Kristus som Messias. Händel var selv kristen, og verket er en fremstilling av Jesu liv og dets betydning ifølge kristen doktrine.

Teksten har, ulikt de fleste oratorier, ingen konkret handling, men består av utdrag fra Kong Jakobs bibel (King James Bible) om Jesu komme. Oratoriet ble først fremført i påsken, men etter Händels død ble det vanlig å fremføre det i adventstiden. Selv dirigerte Händel Messias flere ganger, og tilpasset det gjerne anledningen. Følgelig finnes det ingen «autentisk» versjon, og i århundrene som fulgte kom ulike arrangementer og variasjoner til, blant dem et av Mozart.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt biografi
JohnnyCash1969.jpg
John R. Cash (født J. R. Cash 26. februar 1932, død 12. september 2003) var en av tidenes mest betydningsfulle amerikanske countryartister. Stilen spenner over et vidt spekter, med elementer av country, rock and roll, blues og spirituals. Cash var kjent for sin fyldige baryton-stemme.

Johnny Cash vokste opp under den amerikanske depresjonentrettitallet, og fikk nærkontakt med jorden og naturen gjennom lange dager på bomullsmarkene og på gården. Han hadde et anstrengt forhold til sin strenge far, som til en viss grad kan ha klandret Johnny for at Johnnys bror og forbilde omkom i en ulykke på et sagbruk. Til gjengjeld hadde moren stor tro på Johnny, og var den første som oppdaget hans musikalitet, som hun kalte «gaven». Han lærte mye musikk gjennom salmer, og troen ble en viktig del av hele hans liv. Johnny begynte ikke å spille gitar før han var nærmere tyve år, stasjonert i militæret i Vest-Tyskland. Da han skulle ta sangtimer ble han sendt hjem etter tre øvelser med beskjed om å aldri la noen få forandre det spesielle uttrykket hans – en grov og ru baryton, upolert og firkantet, langt unna de glatte og velproduserte stemmene til mange av tidens populære musikere.

Les mer

  rediger Visste du at…
Bachscross.svg
arkiv  rediger Hva skjer
  rediger Kategorier
  rediger Musikkemner
  rediger Fri musikk
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Musikk på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til musikk      Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater om musikk      Wiktionary-logo-en.png Wiktionary har ordbokmateriale relatert til musikk