Portal:Musikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Arkitektur | Dans | Film | Heavy metal| Kunst | Litteratur | Musikk | Norsk rock | Teater


  rediger Musikkportalen

Kunst

Musikk (fra gresk mousike techne, det vil si «musenes kunst») er en kunstdisiplin som uttrykker seg gjennom klangforbindelser mellom etterfølgende toner (melodi), samtidig klingende toner (harmoni), og tidmessige tone- og perkusjonsforbindelser (rytme). Se også musikkvitenskap.
arkiv  rediger Utvalgt artikkel


Dream Theater er et Amerikansk progressivt rock / metal band som ble dannet ved Berklee College of Music på midten av 1980-tallet. I de 20 årene som har gått siden starten har de blitt et av de mest populære progbandene siden progens gullalder midt på 1970-tallet, på tross av at de er relativt ukjente i «mainstream» pop- og rocksirkler. Plata de har solgt mest av, Images and Words fra 1992, solgte til gull og blir ansett som en milepæl i utviklingen av prog.

Bandet er godt kjent for den tekniske dyktigheten til hver musiker. Og de har vunnet mange priser fra diverse musikkmagasiner, men av de samme grunnene blir de ofte sett på av kritikere som en «pompøs» rockegruppe kun ute etter å hevde seg selv med lange og vanskelige musikalske partier. Dette til tross er de høyt respektert av mange av de største navnene innen rock og metal, som igjen har ført til mange samarbeid mellom Dream Theaters medlemmer og andre kjente musikere.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt musikkverk
Vamp.jpg
Siste Stikk er et album gitt ut av den norske gruppen Vamp. Det er gruppens syvende studioalbum, og det andre etter at Vidar Johnsen overtok som vokalist i bandet etter Jan Toft.

Siste Stikk blir regnet som et roligere album enn det foregående albumet Månemannen, men fremdeles er det flere låter som har et typisk rockepreg. Vamp samarbeidet på tre av låtene («Denne uro», «Kim du nå va?» og «Svin på skog») med Kringkastingsorkesteret. Hovedtekstforfatter på platen var Egersund-dikteren Ingvar Hovland, som skrev tekst til syv av låtene. Samtidig var Vamps huspoet Kolbein Falkeid også synlig på dette albumet med tekster på tre sanger. I tillegg var det tekster av Marit Synnøve Vea, Inger Hagerup og Trond-Ole Paulsen. Øyvind Staveland som skrev de fleste av melodiene, sto også bak teksten til sangen «Kim du nå va?». Stavelands sønn Odin Aarvik Staveland laget fire melodier, mens bassist Carl Øyvind Apeland bidro med musikk på to sanger.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt biografi
Queen 2005 1010016.JPG
Brian Harold May (født 19. juli 1947 i Hampton, London) er en britisk musiker, mest kjent som gitarist i rockebandet Queen.

Brian May ble berømt i 1970- og 1980-årene som gitarist for rockegruppen Queen og komponerte mange av gruppens mest kjente sanger, inkludert «We Will Rock You», «Hammer to Fall», «Tie Your Mother Down», «Who Wants to Live Forever», «I Want it All», og «The Show Must Go On». Han var også kjent for å spille harmoniserende gitar-riffer og soloer, og i innspillingstudioet la han ofte sine lag-på-lag med gitarlyd, såkalt «overdub», i en orkestrerende stil som utvidet harmoniene. Han forble en aktiv musiker på 1990-tallet etter at Freddie Mercury døde og utga to solo album. Han deltok også ved spesielle musikkanledninger som Pavarotti and Friends, Montreux Jazz Festival, 46664 i Cape Town i Sør-Afrika, og Party at the Palace for Queens gulljubileum i 2002.

Les mer

  rediger Visste du at…
Bachscross.svg
arkiv  rediger Hva skjer

Portal:Musikk/Hva skjer/februar 2016


FebruarMarsAprilMai
  rediger Kategorier

Musikk · Musikk etter område · Musikkinstitusjoner · Konsertlokaler · Musikalske former · Musikkgrupper · Musikere · Musikkbegivenheter · Musikkinstrumenter · Musikksjangre · Musikkteori · Musikkutgivelser · Musikkverk · Plateselskaper · Religiøs musikk · Rockens æresgalleri · Sanger

  rediger Musikkemner

Musikkvitenskap · Musikkpedagogikk · Musikkterapi · Musikkteori

  rediger Fri musikk

Johanne Vie · Sigur Rós · Anne Lorentzen · The White Stripes

  rediger Ting du kan gjøre
Oppgaver
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
Utmerkede artikler Utmerkede artikler:

Buekorps

  Anbefalte artikler Anbefalte artikler:

Camel (band) · Johnny Cash · Nick Drake · Eivind Groven · George Harrison · Hüsker Dü · Iron Maiden · Paul McCartney · Metallica · Motörhead · Odd Nordstoga · Pink Floyd · The Rolling Stones · Dmitrij Sjostakovitsj · Trombone · U2 (band) · The Velvet Underground · Visebølgen i Norge

  rediger Musikk på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til musikk      Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater om musikk      Wiktionary-logo-en.png Wiktionary har ordbokmateriale relatert til musikk