Portal:Musikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Arkitektur | Dans | Design | Film | Heavy metal| Kunst | Litteratur | Musikk | Norsk rock | Teater


  rediger Musikkportalen

Kunst

Musikk (fra gresk mousike techne, det vil si «musenes kunst») er en kunstdisiplin som uttrykker seg gjennom klangforbindelser mellom etterfølgende toner (melodi), samtidig klingende toner (harmoni), og tidmessige tone- og perkusjonsforbindelser (rytme). Se også musikkvitenskap.
arkiv  rediger Utvalgt artikkel
Helloween - Live in Nürnberg - Löwensaal - 18.01.2006.jpg
Helloween er et tysk speed/power metal-band, formet i 1984. Helloween har solgt over 250 000 plater bare i Tyskland alene. Bandet regnes som et av de første power metal-gruppene som kom på midten av 80-tallet og har hatt en stor innflytelse på sjangeren.

Bandet hadde sin begynnelse allerede i 1978 da Kai Hansen og Piet Sielck spilte sammen bandet Gentry. I 1981 ble navnet byttet til Second Hell som inkluderte Markus Großkopf på bass og Ingo Schwichtenberg på trommer. Litt senere skiftet de navn til Kronus. i 1982 ble navnet atter forandret til Iron Fist, og senere samme år forlot Piet Sielck bandet. Navnet Iron Fist er inspirert av Motörhead-plata med samme tittel. Iron Fist hadde nå bare en gitarist og ble lagt på is. Michael Weikath fra bandet Powerfool prøvde å få gjenværende Iron Fist-gitarist Kai Hansen over til sitt band, men endte til slutt opp med å selv bli lokket over i Iron Fist.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt musikkverk
ShakiraRipoll cropped 2.jpg
Oral Fixation 2 er den colombianske popstjernen Shakiras andre engelskspråklige album. Albumet er Shakiras første engelskspråklige album etter Laundry Service (2001), og er oppfølgeren til det spanskspråklige albumet Fijación Oral 1 2005. Et bonusspor på albumet er «En Tus Pupilas» oversatt til engelsk. Denne sangen ble faktisk originalt skrevet på engelsk, men Shakira spilte den først inn på spansk på albumet Fijación Oral 1. I midten av september lanserte Sony to promosingler av Shakira, «Don't Bother» og «How Do You Do». Albumet figurerte en stund på VG-lista top 40, og var på det høyeste på en tiendeplass. Albumet ble solgt til platina (over èn million solgte) i USA, og til gullplate i 14 land, deriblant Norge.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt biografi
John Ono Lennon (født John Winston Lennon 9. oktober 1940, død 8. desember 1980), bedre kjent som bare John Lennon, var låtskriver, vokalist og gitarist i det verdensberømte bandet The Beatles. Blant hans mest kjente låter i The Beatles er I Want to Hold Your Hand, Norwegian Wood, Strawberry Fields Forever, Lucy in the Sky With Diamonds, Come Together og Across the Universe. Som soloartist produserte han sanger som Imagine, Woman og Happy Xmas (War is Over).

Lennon gjorde seg også bemerket som politisk aktivist, kunstner og delvis som forfatter. Han var først gift med Cynthia Powell, men forlot henne for den japanske kunstneren Yoko Ono i 1969, og endret navn til John Ono Lennon. Etter Beatles' oppløsning i 1970 hadde han en kort, men markant solokarriere i perioden 1970-1975 med en rekke politiske og eksperimenterende album. Etter en lengre pause fra 1975-1980, hvor han konsentrerte seg om familielivet med Yoko og sønnen Sean, fikk han et comeback med albumet Double Fantasy i 1980.

John Lennon ble skutt og drept med fire skudd av Mark David Chapman utenfor sitt hjem i New York like før kl. 23.00 den 8. desember 1980.

Les mer

  rediger Visste du at…
Bachscross.svg
arkiv  rediger Hva skjer
  rediger Kategorier
  rediger Musikkemner
  rediger Fri musikk
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Musikk på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til musikk      Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater om musikk      Wiktionary-logo-en.png Wiktionary har ordbokmateriale relatert til musikk