Portal:Musikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Arkitektur | Dans | Design | Film | Heavy metal| Kunst | Litteratur | Musikk | Norsk rock | Teater


  rediger Musikkportalen

Kunst

Musikk (fra gresk mousike techne, det vil si «musenes kunst») er en kunstdisiplin som uttrykker seg gjennom klangforbindelser mellom etterfølgende toner (melodi), samtidig klingende toner (harmoni), og tidmessige tone- og perkusjonsforbindelser (rytme). Se også musikkvitenskap.
arkiv  rediger Utvalgt artikkel
Violin Details.jpg
Fiolin eller fele er et strykeinstrument med fire strenger som vanligvis er stemt i g (lavest), d1, a1 og e2 (høyest). Fiolinen er kjent som sopranen blant strykeinstrumentene fordi den er det minste og lysteste av dem. Fiolinen er et fleksibelt instrument som kan brukes til mange musikkstiler.

En fiolinist holder som regel fiolinen vannrett utover fra halsgropen. En bruker venstre hånden for å holde strengene nede for å få ulike toner, og en kan skjelve med hånden for å få tonene til å vibrere (se vibrato). Høyre hånd brukes til å holde buen eller til å plukke strengene med. I andre tradisjoner enn den vestlige klassiske kan en holde fiolinen noe annerledes.

Fiolinen kan brukes som soloinstrument, i grupper eller i større orkester. Instrumentet er brukt innen flere sjangere.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt musikkverk
1812 overture.jpg
1812-ouverturen er et musikkstykke for orkester komponert av Pjotr Illitsj Tsjajkovskij. Musikkstykket feirer Russlands seier over Napoleon Bonapartes Frankrike under Napoleonskrigene. Ouverturen ble uroppsatt i Moskva den 20. august 1882.

1812-ouverturen er et typisk eksempel på programmusikk. Verket åpner med en russisk kirkesang, noe som symboliserer at krigserklæringen kunngjøres under russiske gudstjenester. Deretter følger en sang som ber om russisk suksess i krigen. Den første halvdelen av verket tar for seg den franske fremgangen. Man hører en militær marsj, sammen med den franske nasjonalsangen «La Marseillaise». Etter den franske erobringen av Moskva i september 1812 ble de invaderende franske styrkene slått tilbake. Dette symboliseres med elementer av russisk folkemusikk. Et diminuendo følger så, som symboliserer det franske tilbaketoget. Mot slutten av ouverturen hører man artilleriild, sammen med den daværende russiske nasjonalsangen. Dette symboliserer de siste slagene som drev Napoleon ut av russisk jord. Det er imidlertid ikke vanlig å bruke ekte kanoner under oppføringer av ouverturen.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt biografi
Odd-drammenelvefestliten.jpg
Odd Nordstoga (født 10. desember 1972) er en norsk musiker, sanger og komponist fra Vinje i Telemark. I 2004 signerte Nordstoga for plateselskapet Universal og spilte inn det som skulle bli hans gjennombrudd, «Luring», en blanding av populærmusikk og tradisjonell folkemusikk og med tekster på nynorsk, solgte mer enn 150 000 eksempler og forble 14 uker på toppen av de norske salgslistene. Hovedsangen fra albumet handlet om en hylende gris og ble etter hvert en sang som de fleste hadde hørt og nynnet på, skjønt de færreste fikk med seg at tittelen var Kveldssong for deg og meg, den sangen som ble oftest spilt på radioen i 2004.

Les mer

  rediger Visste du at…
Bachscross.svg
arkiv  rediger Hva skjer
  rediger Kategorier
  rediger Musikkemner
  rediger Fri musikk
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Musikk på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til musikk      Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater om musikk      Wiktionary-logo-en.png Wiktionary har ordbokmateriale relatert til musikk