Portal:Musikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Arkitektur | Dans | Design | Film | Heavy metal| Kunst | Litteratur | Musikk | Norsk rock | Teater


  rediger Musikkportalen

Kunst

Musikk (fra gresk mousike techne, det vil si «musenes kunst») er en kunstdisiplin som uttrykker seg gjennom klangforbindelser mellom etterfølgende toner (melodi), samtidig klingende toner (harmoni), og tidmessige tone- og perkusjonsforbindelser (rytme). Se også musikkvitenskap.
arkiv  rediger Utvalgt artikkel
Posaune.gif
Trombone er et musikkinstrument blant messingblåseinstrumentene. Den har lavere tonehøyde enn en trompet, men høyere enn en tuba. En person som spiller trombone kalles trombonist.

Ordet trombone kommer fra italiensk tromba som betyr trompet og one som er et suffiks for stor. Således betyr trombone stor trompet. Instrumentet har forskjellige navn på forskjellige språk, og kan dermed finnes omtalt i musikklitteratur som for eksempel posaune, sackbut eller sacbut, basun eller trekkbasun, tromba spezzata og så videre.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt musikkverk
U2 brussels 2005-06-10.jpg
Achtung Baby er et musikkalbum av den irske rockegruppen U2. Turneén til U2s forrige album, Rattle And Hum, ble avsluttet med ordene om at bandet måtte «go away and dream it all up again». Bandet følte de hadde stivnet i sitt musikalske uttrykk og ville hente ny inspirasjon. Falget falt på Berlin og Hansa Studios, der bl.a. Lou Reed og David Bowie hadde spilt inn musikk på 70-tallet. Men oppholdet ble på langt nær så fruktbart som håpet, og bandet var nær ved å oppløses.

Det som reddet bandet og albumet var sangen One. [The Edge (artist)|[The Edge]] kom opp med et alternativt riff til sangen Mysterious Ways, men istedet for å bruke det på denne sangen skrev Bono en ny tekst om samhold. Og gruppen ble enige om å legge stridigheten til side og dra hjem til Dublin med det materialet de hadde og jobbe videre derifra. Albumet tok U2 inn i en ny retning. Lyden av industri og et Europa i forandring preget albumet, og førstesingelen The Fly har av Bon blitt beskrevet som lyden av fire menn som sager ned «the joshua three». Sangene var også mørkere enn før, med temaer som hjelpeløshet og brutte forhold.

Les mer

arkiv  rediger Utvalgt biografi
Avril Lavigne Geneva June 09 2005.jpg
Avril Lavigne (født 27. september 1984) er en canadisk sanger og låtskriver. Hun var en av de mest populære nye popmusikerne i 2002, da hun lanserte sitt første album, og er velkjent for sine «skater»-personer.

Hun er født i Napanee, Ontario av konservative foreldre. Da Lavigne vokste opp sang hun countrymusikk, mens hun lærte å spille gitar i et kirkekor der hun også sang. Avril ble oppdaget av hennes første profesjonelle forretningsfører mens hun sang countrylåter ved en Chapters-bokhandel i Kingston, Ontario. Da hun var 16 år undertegnet hun kontrakt med Arista Records' sjef L.A. Reid, noe som resulterte i at hun flyttet til New York City for å jobbe med sitt første album.

Les mer

  rediger Visste du at…
Bachscross.svg
arkiv  rediger Hva skjer
  rediger Kategorier
  rediger Musikkemner
  rediger Fri musikk
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Musikk på andre Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons har mer multimedia relatert til musikk      Wikiquote-logo-en.png Wikiquote har sitater om musikk      Wiktionary-logo-en.png Wiktionary har ordbokmateriale relatert til musikk