Portal:M*A*S*H

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger M*A*S*H
Mash sign.jpg
Dette er en portal for hele M*A*S*H-emnet det være seg romanen, filmen eller TV-serien M*A*S*H.

M*A*S*H var en media franchise, produsert i ulike former fra 1968 til 1986. Rettighetene eies av 20th Century Fox og historien handler om tre karakterer som tjenestegjorde på det oppdiktede feltsykehuset 4077th under Koreakrigen. Den opprinnelige historien har Hawkeye Pierce i hovedrollen. Senere spin-offs involverte karakterer fra serien mens handlingen ble lagt til etter krigen. Men alle versjonene passer inn i genrebetegnelsen svart humor og involverte medisin i en dominerende rolle ettersom de fleste rollefugurene var leger.

Mash-logo1.jpg

M*A*S*H begynnte med en roman, i 1968 som flere oppfølgere. MASH ble også tittelen på en spillefilm fra 1970 basert på romanen. Mest kjent er kanskje TV-serien M*A*S*H som ble sendt i 11 år, fra 1972 til 1983.

Per 2010 er det ikke gjort noe forsøk på en reprise. Men en gruppe ivrige fans eksisterer fremdeles og 20th Century Fox har hatt betydelig suksess med å selge både filmen og serien på DVD i nyere tid.

  rediger Utvalgt artikkel

W*A*L*T*E*R var en TV-pilot for en planlagt spin-off av TV-serien M*A*S*H produsert i 1984. Piloten ble aldri fulgt opp eller solgt. Hovedrollen i serien var Gary Burghoff. TV-serien skulle spinnes rundt M*A*S*H-karakteren korporal Walter (Radar) O'Reilly etter at han returnerte hjem til USA fra Koreakrigen. Serien ble ikke noe av etter at den ble vist som en «CBS Special Presentation» i juli 1984. Etter det en vet ble den vist en gang på USAs østkyst, men på vestkysten ble visningen droppet til fordel for CBS sin dekning av det demokratiske partiets nasjonale landsmøte.
Arkiv

  rediger Utvalgt TV-episode

The Late Captain Pierce var fjerde episode i fjerde sesong i TV-serien M*A*S*H og ble sendt første gang 3. oktober 1975. En byråkratisk feil gjør at hæren tror at «Hawkeye» er død, og han nyter mangelen på ansvar som døden gir, mens han forsøker å få kontakt med sin far hjemme i Maine for å forsikre han om at han er i live.

Flere episoder · Alle sesongene

  rediger Eksterne lenker
  rediger Relaterte portaler
  rediger Utvalgt biografi

David Ogden Stiers (født 31. oktober 1942 i Peoria, Illinois) er en amerikansk skuespiller og musiker, mest kjent for sin rolle som major Charles Emerson Winchester III i TV-serien M*A*S*H. Stiers ble medlem av M*A*S*H-gjengen i 1977. Hans karakter (Hawkeye likte å kalle han CE3) var ingen erstatter for Larry Linville sin karakter Frank Burns, snarere en helt annen type frustrasjon Hawkeye Pierce og B.J. Hunnicutt. Han var med i M*A*S*H helt til serien gikk av lufta. Han blir kreditert på flere måter, blant annet David Stiers, David Odgen Stires og David Ogden Steers.
Arkiv

  rediger Flere biografier
  rediger Rollefigurer
  rediger Kategorier
  rediger Visste du at…

De fleste av doktorene på feltsykehus var mellom 21 og 28 år, og ble valgt fordi det var minst sannsynlig at de hadde egen familie?

I løpet av de 11 M*A*S*H-sesongene gjorde Hawkeye militær hilsen to ganger?