Portal:M*A*S*H

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger M*A*S*H
Mash sign.jpg
Dette er en portal for hele M*A*S*H-emnet det være seg romanen, filmen eller TV-serien M*A*S*H.

M*A*S*H var en media franchise, produsert i ulike former fra 1968 til 1986. Rettighetene eies av 20th Century Fox og historien handler om tre karakterer som tjenestegjorde på det oppdiktede feltsykehuset 4077th under Koreakrigen. Den opprinnelige historien har Hawkeye Pierce i hovedrollen. Senere spin-offs involverte karakterer fra serien mens handlingen ble lagt til etter krigen. Men alle versjonene passer inn i genrebetegnelsen svart humor og involverte medisin i en dominerende rolle ettersom de fleste rollefugurene var leger.

Mash-logo1.jpg

M*A*S*H begynnte med en roman, i 1968 som flere oppfølgere. MASH ble også tittelen på en spillefilm fra 1970 basert på romanen. Mest kjent er kanskje TV-serien M*A*S*H som ble sendt i 11 år, fra 1972 til 1983.

Per 2010 er det ikke gjort noe forsøk på en reprise. Men en gruppe ivrige fans eksisterer fremdeles og 20th Century Fox har hatt betydelig suksess med å selge både filmen og serien på DVD i nyere tid.

  rediger Utvalgt artikkel

AfterMASH var en situasjonskomedie sendt på CBS mellom 1983-1985. Serien var en spinoff fra TV-serien M*A*S*H og tre av skuespillerne fra TV-serien var med: Oberst Sherman Potter (Harry Morgan), Max Klinger (Jamie Farr) og Fader Francis Mulcahy (William Christopher). Dette var de tre skuespillerne som hadde stemt mot at TV-serien skulle legges ned. M*A*S*H-produsentene valgte å lage en ny serie der de tre var med. Første sesong var en suksess med 15. plass over mest sette serie. Utover i sesong to dalte imidlertid interessen helt til en valgte å legge ned serien. Siste episode ble aldri vist.
Arkiv

  rediger Utvalgt TV-episode

The Late Captain Pierce var fjerde episode i fjerde sesong i TV-serien M*A*S*H og ble sendt første gang 3. oktober 1975. En byråkratisk feil gjør at hæren tror at «Hawkeye» er død, og han nyter mangelen på ansvar som døden gir, mens han forsøker å få kontakt med sin far hjemme i Maine for å forsikre han om at han er i live.

Flere episoder · Alle sesongene

  rediger Eksterne lenker
  rediger Relaterte portaler
  rediger Utvalgt biografi
Jamie Farr i 2007.

Jamie Farr (opprinnelig Jameel Joseph Farah, født 1. juli 1934) i Toledo, Ohio, USA, er en amerikansk skuespiller av libanesisk Antiokisk Ortodoks opprinnelse, mest kjent for sin rolle som korporal Maxwell Klinger i TV-serien M*A*S*H. Han fikk sin stjerne på Hollywood Walk of Fame i 1985. Han er den eneste av M*A*S*H-skuespillerne bortsett fra Alan Alda som har skrevet en selvbiografi (Just Farr Fun). Og han er den eneste av M*A*S*H-gjengen som faktisk har tjenestegjort i militæret under Koreakrigen. Han har siden 1984 arrangert en årlig turnering for kvinnelige golfere, «Jamie Farr Owens Corning Classic presented by Kroger» i Ohio siden 1984, der han selv er vert.
Arkiv

  rediger Flere biografier
  rediger Rollefigurer
  rediger Kategorier
  rediger Visste du at…

De fleste av doktorene på feltsykehus var mellom 21 og 28 år, og ble valgt fordi det var minst sannsynlig at de hadde egen familie?

I løpet av de 11 M*A*S*H-sesongene gjorde Hawkeye militær hilsen to ganger?