Portal:M*A*S*H

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger M*A*S*H
Mash sign.jpg
Dette er en portal for hele M*A*S*H-emnet det være seg romanen, filmen eller TV-serien M*A*S*H.

M*A*S*H var en media franchise, produsert i ulike former fra 1968 til 1986. Rettighetene eies av 20th Century Fox og historien handler om tre karakterer som tjenestegjorde på det oppdiktede feltsykehuset 4077th under Koreakrigen. Den opprinnelige historien har Hawkeye Pierce i hovedrollen. Senere spin-offs involverte karakterer fra serien mens handlingen ble lagt til etter krigen. Men alle versjonene passer inn i genrebetegnelsen svart humor og involverte medisin i en dominerende rolle ettersom de fleste rollefugurene var leger.

Mash-logo1.jpg

M*A*S*H begynnte med en roman, i 1968 som flere oppfølgere. MASH ble også tittelen på en spillefilm fra 1970 basert på romanen. Mest kjent er kanskje TV-serien M*A*S*H som ble sendt i 11 år, fra 1972 til 1983.

Per 2010 er det ikke gjort noe forsøk på en reprise. Men en gruppe ivrige fans eksisterer fremdeles og 20th Century Fox har hatt betydelig suksess med å selge både filmen og serien på DVD i nyere tid.

  rediger Utvalgt artikkel

Abyssinia, Henry er en episode fra TV-serien M*A*S*H. Dette var siste episode i tredje sesong og sendt første gang 18. mars 1975. Episoden er en av TV-seriens klassikere, særlig for dens overraskende (og sørgelige) slutt.

Leirsjef oberstløytnant Henry Blake får til slutt avskjed i nåde og blir beordret hjem. I en berømt scene i operasjonssalen på slutten av episoden blir det gjort kjent at hans transportfly er skutt ned over Japanhavet og Blake drept.

Innholdet i scenen ble ikke gjort kjent for staben på forhånd, med unntak av Alan Alda, inntil like før en skulle starte filmingen. Alda skulle komme til å bli seriens kreative konsulent etter dette.
Arkiv

  rediger Utvalgt TV-episode

The Late Captain Pierce var fjerde episode i fjerde sesong i TV-serien M*A*S*H og ble sendt første gang 3. oktober 1975. En byråkratisk feil gjør at hæren tror at «Hawkeye» er død, og han nyter mangelen på ansvar som døden gir, mens han forsøker å få kontakt med sin far hjemme i Maine for å forsikre han om at han er i live.

Flere episoder · Alle sesongene

  rediger Eksterne lenker
  rediger Relaterte portaler
  rediger Utvalgt biografi

William Christopher (født 30. oktober 1932 i Evanston i Illinois) er en amerikansk skuespiller, mest kjent for sin rolle som fader Mulcahy i TV-serien M*A*S*H og i spin-offen AfterMASH, og som menig Lester Hummel i Gomer Pyle, U.S.M.C.. Etter M*A*S*H har Christopher hatt gjesteopptredener i flere TV-program og serier, blant annet Mad About You i 1998. Christopher har fortsatt å jobbe innenfor teater, inkludert en teaterturne i USA midt på 90-tallet med Jamie Farr der han spilte Neil Simons The Odd Couple.
Arkiv

  rediger Flere biografier
  rediger Rollefigurer
  rediger Kategorier
  rediger Visste du at…

De fleste av doktorene på feltsykehus var mellom 21 og 28 år, og ble valgt fordi det var minst sannsynlig at de hadde egen familie?

I løpet av de 11 M*A*S*H-sesongene gjorde Hawkeye militær hilsen to ganger?