Portal:M*A*S*H

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger M*A*S*H
Mash sign.jpg
Dette er en portal for hele M*A*S*H-emnet det være seg romanen, filmen eller TV-serien M*A*S*H.

M*A*S*H var en media franchise, produsert i ulike former fra 1968 til 1986. Rettighetene eies av 20th Century Fox og historien handler om tre karakterer som tjenestegjorde på det oppdiktede feltsykehuset 4077th under Koreakrigen. Den opprinnelige historien har Hawkeye Pierce i hovedrollen. Senere spin-offs involverte karakterer fra serien mens handlingen ble lagt til etter krigen. Men alle versjonene passer inn i genrebetegnelsen svart humor og involverte medisin i en dominerende rolle ettersom de fleste rollefugurene var leger.

Mash-logo1.jpg

M*A*S*H begynnte med en roman, i 1968 som flere oppfølgere. MASH ble også tittelen på en spillefilm fra 1970 basert på romanen. Mest kjent er kanskje TV-serien M*A*S*H som ble sendt i 11 år, fra 1972 til 1983.

Per 2010 er det ikke gjort noe forsøk på en reprise. Men en gruppe ivrige fans eksisterer fremdeles og 20th Century Fox har hatt betydelig suksess med å selge både filmen og serien på DVD i nyere tid.

  rediger Utvalgt artikkel

«M*A*S*H: A Novel About Three Army Doctors» er en roman skrevet av H. Richard Hornberger under psevdonymet Richard Hooker og gitt ut i 1968. Han brukte egne erfaringer som militærkirurg på et feltsykehus under Koreakrigen som bakgrunn for boken som ble lagt til (den virkelige) M*A*S*H-enheten 8055. Karakteren Hawkeye baserte han på seg selv, men han likte aldri måten Alan Alda spilte rollen i TV-serien. Boken fikk en oppfølger; M*A*S*H Goes to Maine i 1972, om livet for karakterene etter Koreakrigen.
Arkiv

  rediger Utvalgt TV-episode

The Late Captain Pierce var fjerde episode i fjerde sesong i TV-serien M*A*S*H og ble sendt første gang 3. oktober 1975. En byråkratisk feil gjør at hæren tror at «Hawkeye» er død, og han nyter mangelen på ansvar som døden gir, mens han forsøker å få kontakt med sin far hjemme i Maine for å forsikre han om at han er i live.

Flere episoder · Alle sesongene

  rediger Eksterne lenker
  rediger Relaterte portaler
  rediger Utvalgt biografi

Larry Linville (født 29. september 1939 i Ojai, California, USA, død 10. april 2000 i New York City) var en amerikansk skuespiller, mest kjent for sin rolle som den arrogante og obstanasige major major Frank Burns i TV-serien M*A*S*H.

Han signerte opprinnelig på en fem års kontrakt, og ble tilbudt en to års fornyelse, men han avviste tilbudet. Linville var blitt lei av å spille den stadig samme negative rollen. Selv på Hot Lips' verste viste hun mer medmenneskelighet enn Frank.
Arkiv

  rediger Flere biografier
  rediger Rollefigurer
  rediger Kategorier
  rediger Visste du at…

De fleste av doktorene på feltsykehus var mellom 21 og 28 år, og ble valgt fordi det var minst sannsynlig at de hadde egen familie?

I løpet av de 11 M*A*S*H-sesongene gjorde Hawkeye militær hilsen to ganger?