Portal:Heavy metal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Arkitektur | Dans | Film | Heavy metal| Kunst | Litteratur | Norsk rock

Portail metal.jpg

Heavy metal-portalen
  rediger Heavy metal

Heavy metal (ofte bare metal, fornorsket tungmetall eller tungrock) er en sjanger innen rockemusikken som oppstod sent i 1960- og begynnelsen av 1970-årene, hovedsakelig i Storbritannia og USA. Sjangeren kjennetegnes ofte av sterkt forsterkede og forvrengte gitarer, og drivende og tunge rytmer. Lydbildet kan ofte beskrives som «aggressivt», «mørkt» og/eller «dystert».

Fra tidlig i 1970-årene til midten av 1980-årene var heavy metal og hardrock i praksis synonymer, og ble benyttet for å beskrive musikken til forskjellige band som Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin, Kiss, Alice Cooper, Aerosmith, AC/DC, Judas Priest, Iron Maiden og Def Leppard. Sjangerbegrepene klassisk hardrock og tradisjonell metal oppsto i 2000-årene for å beskrive musikken til de første «heavy metal»-bandene. Etter hvert som heavy metal utviklet seg som populærmusikalsk stil, oppsto undersjangere som speed metal, thrash metal, power metal. Bandene som ble etablert i slutten av 1980-årene og senere var ofte dystrere og tyngre. Fra 2010-årene har begrepet heavy metal blitt en samlebetegnelse for mange undersjangre av metal-musikk.

  rediger Månedens artikkel
Pantera 1987-2003 lineup.jpg

Det amerikanske heavy metal-bandet Panteras diskografi består av ni studioalbum, et konsertalbum, og et samlealbum, som ble utgitt i to versjoner. Pantera har også gitt ut 2 EPer, seks singler, fem videoalbum, elleve musikkvideoer, og to samlebokser.

  rediger Månedens bilde
James Mcilroy, tidligere gitarist i Cradle of Filth.
  rediger Nyheter
  rediger Gode artikler
  rediger Relaterte portaler
  rediger Kategorier