Portal:Hazarafolket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Hazarafolketportalen
Før og etter ødeleggelse av Buddha-statuene i Bamiyandalen, Statuene var en del av Hazarafolkets kultur.

Hazarafolket (persisk: هزاره‎) er et persisktalende folk som for det meste er å finne på den sentrale høylandsregionen av Afghanistan, men som også lever i Pakistan (hovedsakelig i Quetta), foruten også i Iran, Australia, Nord-Amerika og Vest-Europa. Hazarere er for det meste sjiamuslimer, men de har også en minoritet som er sunnimuslimer. Hazarafolket er den tredje største folkegruppen i Afghanistan med rundt 10 prosent av hele befolkningen. Før 1893 var hazarafolket godt over 67 prosent av hele befolkningen, men etter et folkemord som ble startet av Abdur Rahman Khan, ble over 60 prosent av hele hazarafolket brutalt massakrert. Abdul Ali Mazari er å regne som hazarafolkets største leder, men ble drept av Taliban i 1995. Les mer om Hazara folket..

  rediger Utvalgt artikkel
Faiz Mohammad Katib Hazara.png

Faiz Mohammad Katib (født 1862–1863, død 3. mars 1931) var en domsstolsreferent og sekretær for emir Habibullah Khan (fra 1901 til 1919), men kjent som historiker og skribent som sammen med en gruppe afghanere søkte sosiale og politiske endringer i landet på begynnelsen av 1900-tallet. Hans bakgrunn var som sjiaislamist med etnisk tilhørighet til hazarafolket, og medlem av Mohammad Khuwaja-klanen. Han var sønn av Saeed Mohammad Khudydad, født i landsbyen Zard Sang i distriktet Qarabagh i den afghanske provinsen Ghazni en gang i 1862 eller 1863, og døde i Kabul i 1931. Han var medlem av hva som ble kjent som Junbish-i Mashrutyat («Konstitusjonsbevegelsen»).

Faiz Mohammad tilbrakte sin ungdom i Qarabagh hvor han ble undervist i arabisk og i Koranen av lokale mullaer. I 1880 flyttet familien først til Nawur og deretter til Qandahar det samme året grunnet uroligheter. I 1887 forlot han Qandahar for å reise rundt og kom da til Lahore og Peshawar hvor han tilbrakte en del tid med å lære seg engelsk og urdu. Til sist kom han til Jalalabad og klarte i 1888 å komme seg inn i administrasjonen til les mer...

  rediger Utvalgt bilde
Et fotografi fra 1880 tatt av John Burke under Andre anglo-afghanske krig, som viser Besudi Hazara stammeledere et sted i Afghanistan, sannsynligvis et eller annet sted rundt om i Kabul.
  rediger Visste du at…
  rediger Bidragsytere

Legg deg selv til, dersom du også vil være en bidragsyter på denne portalen!

  rediger Relaterte portaler
  rediger Ting du kan gjøre
  • Du kan hjelpe til med å lage artikler som handler om Hazarafolket, eller som er biografier av kjente Hazaraere.
  • Du kan hjelpe til med å rydde opp i artikler som handler om Hazarafolket.
  • Du kan spre ordet, altså dele fakta med venner, og familie.
  • Du kan lage videoer, og andre media som forklarer Hazarafolkets historie, så vel som deres forferdelige situasjon.
  rediger Formålet med portalen

Formålet med denne portalen er å samle emnet Hazarafolket i en egen portal, slik at det kan være enda lettere tilgjengelig på Wikipedia.