Portal:Frøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


  rediger Frøya
NO 1620 Frøya.svg
Frøya komm.svg

Frøya (fra gammelnorsk Frøy der betydningen er «den fremste øya». En person fra Frøya kalles frøyværing) er en øy og en kommune i Sør-Trøndelag og ligger vest for innløpet til Trondheimsfjorden og nord for øya og kommunen Hitra. Kommunen grenser mot Smøla i vest, Hitra i sør, og Bjugn, Åfjord, Roan og Osen i øst. Frøya består av øya Frøya, flere fiskevær i varierende størrelse i nordvest, så som de bebodde Sula, Bogøyvær og Mausundvær, samt de fraflyttede Kya, Vågsvær og Humlingsvær, samt arkipelet Froan i nordøst. Øya Frøya grenser mot Frohavet i øst, Norskehavet i nordvest, Frøyhavet i nordøst, Frøyfjorden i sør. Les mer...

  rediger Utvalgt bilde
Vågsvær.
Det nå avfolkede fiskeværet Vågsvær
  rediger Visste du at…

... Froan naturreservat og landskapsvernområde er det største sammenhengende havområdet som er fredet som naturreservat i Norge ?

  rediger Utvalgt artikkel

Stabben fort er en kystbefestning og et krigsminnesmerke ved TitranFrøya i Sør-Trøndelag. Anlegget ble igangsatt av de tyske okkupantene våren 1941 og ligger på sørsiden av Titran. Avdelingen lå under Drontheim west i Trondheim. På Titran var det mellom 500 og 600 innbyggere ved inngangen til andre verdenskrig. Like mange tyske militære holdt etter hvert hus på stedet, av og til dobbelt så mange. I tillegg kom vel 2500 krigsfanger fra østfronten, i hovedsak russiske og serbiske.

  rediger Relaterte portaler
  rediger Kategorier
  rediger Nye artikler