Portal:Europa/Utvalgt artikkel/desember

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amerikansk propagandaplakat fra andre verdenskrig som advarer folk mot uforsiktig prat viser farene ved skipsfarten under krigen.

Norwegian Shipping and Trade Mission (Nortraship) var en organisasjon som ble etablert av norske myndigheter i London i april 1940 for å administrere den store norske handelsflåten utenfor tyskkontrollerte områder. Nortraship opererte over 1 000 fartøy; det var verdens største rederi og fikk æren for å bidratt avgjørende til den allierte innsatsen under andre verdenskrig. Nortraship ble imidlertid også kritisert av britene for å være for fokusert på profitt og for å bidra for lite på den allierte siden. Fra norsk side ble disse anklagene møtt med motanklager; britene tildekket sine kommersielle interesser med krigens behov.

Nortraship hadde sine hovedkontorer i London og New York, og var aktiv under og etter andre verdenskrig. Nortraship spilte en avgjørende rolle for Norge og den norske eksilregjeringen som manglet andre midler for å støtte den allierte kampen mot aksemaktene. De rekvirerte skip ble levert tilbake etter at Norge ble frigjort i mai 1945. Av Nortraships 30 000 sjøfolk omkom rundt 3 000. Om lag 500 skip gikk tapt, totalt 1,9 millioner bruttoregistertonn.