Portal:Bulgaria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
   Portal Bulgaria / Портал България
Coat of arms of Bulgaria.svg
Flag of Bulgaria.svg
Bulgaria (bulgarsk: България, Bălgarija), offisielt Republikken Bulgaria (bulgarsk: Република България, Republika Bălgarija) er et land i Sørøst-Europa. Det grenser til Romania i nord, Svartehavet i øst, Hellas, Tyrkia i sør og Serbia og Republikken Makedonia i vest.

Bulgaria dekker et areal på 110 994 km², og har 7 385 367 innbyggere (2006). Landet er medlem av både NATO og EU. Georgi Părvanov har vært president siden 2002, mens Boǐko Borisov er statsminister.

  rediger Geografi
Kart over Bulgaria

Bulgaria er et land i Sørøst-Europa og grenser til Romania, Serbia, Republikken Makedonia, Hellas, Tyrkia og Svartehavet. Den nordlige grensen mot Romania følger elven Donau helt til Silistra. Arealet til Bulgaria er 110 550 kvadratkilometer, og er med det litt større enn Island. Landet ligger på vestkysten av Svartehavet med Romania i nord, Hellas og Tyrkia i sør, og Serbia og Makedonia i vest. Til tross for at landet ikke er særlig stort har det svært variert topografi, og landet kan deles inn i sletter, platå, åser, fjell, bekken, juv og dype elvedaler. Det geografiske senteret i Bulgaria er i Uzana.

  rediger Historie
Vasil Levski

Bulgarias historie som det atskilte landet Bulgaria begynte i år 681 e.Kr. Etter at Det storbulgarske rike gikk oppløsning på grunn av ekspansjon av khazarene, et halvnomadisk tyrkisk folk fra Sentral-Asia, som kom inn fra øst, krysset en bulgarsk leder eller khan, Asparuh, sørover over Donau og inn i området som er dagens Bulgaria. Her beseiret han hærene til Østromerriket (eller det bysantinske riket). I 680/681 ble den østromerske keiser tvunget til å signere en fredsavtale som anerkjente Det første bulgarske riket som en uavhengig stat lokalisert på erobret bysantinsk land, bebodd av lokale slaviske befolkningsgrupper.

Som et land midt i den etniske, kulturelle og lingvistisk mangfoldige balkanske halvøya ble Bulgaria et sted for mange omskiftninger og strider gjennom sin lange historie, og det har vært et framgangsrikt rike som på det meste strakte seg til kystene ved Svartehavet, Egeerhavet og Adriaterhavet. Det første og det andre bulgarske riket tjente som kulturelle sentre for det slaviske Europa, men landet var også dominert av utenlandske stater to ganger i sin historie, en kortere tidsperiode av Østromerriket (1018–1185), og en lengre tidsperiode av Det osmanske rike (1396-1878).

  rediger Hovedstad

Sofia (bulgarsk: София, direkte transkribert Sofija) er hovedstaden og den største byen i Bulgaria. Den har 1 246 791 innbyggere (2006), og er med det den 15. største byen i EU. Byen ligger i den vestlige delen av landet, i Sofiadalen ved foten av fjellet Vitosja, og er det administrative, kulturelle og økonomiske senteret i landet.

Sofia er en av de eldste hovedstedene i Europa, og har en historie som strekker seg tilbake til 700-tallet, da trakerne bosatte seg her. Byen har også vært romersk bosetning. Navnet på byen kommer fra gresk og betyr «visdom», og byen har hatt mange forskjellige navn gjennom tidene, og man kan fortsatt se spor etter byens lange historie.

arkiv   Utvalgt artikkel
Rila kloster

Rila kloster (bulgarsk Рилски манастир) er det største og mest kjente ortodokse klosteret i Bulgaria. Klosteret ligger på 1 147 moh. i Rilafjellene i Sydvest-bulgaria, 117 km sør for hovedstaden Sofia.

Klosteret har stått oppført på UNESCOs verdensarvliste siden 1983.

Klosteret ble grunnlagt i det 10. århundre av bulgarias nasjonalhelgen Ivan Rilski.

Kong Boris III av Bulgaria er gravlagt i klosteret. Les mer

arkiv   Utvalgt biografi
Veselin Topalov Sofia Airport 24.10.2005.pic-01.jpg

Veselin Topalov (født 15. mars 1975 i Ruse) er en bulgarsk sjakkspiller. Han toppet FIDEs ratingliste per september 2009 med en FIDE-rating på 2813. I 2005 vant han FIDE-verdensmesterskapet og ble dermed offisiell verdensmester, en tittel han tapte i "gjenforeningsmatchen" mot Vladimir Kramnik i 2006. I mai 2010 tapte Topalov VM-finalen mot Viswanathan Anand med sifrene 5,5-6,5.

Topalov lærte å spille sjakk av sin far da han var åtte år gammel. I 1989 vant han VM for ungdom under 14 år i Aguadilja i Puerto Rico Han ble stormester i sjakk i 1992. Les mer

arkiv   Utvalgt bilde
Fjellandskap fra Rila i Bulgaria
  rediger President

Rosen Asenov Plevneliev (bulgarsk: Росен Асенов Плевнелиев; født 14. mai 1964 i Gotse Deltsjev) har vært Bulgarias president siden 18. januar 2012, etter å ha vunnet presidentvalget i oktober 2011. Han overtok som president etter Georgi Părvanov. Plevneliev er en forretningsmann og politiker som representerer partiet Borgere for europeisk utvikling av Bulgaria, kalt GERB. Han har tidligere vært minister for regional utvikling og offentlige arbeider.

  rediger Statsminister
Boyko Borisov EPP 2014.jpg
Boǐko Metodiev Borisov (bulgarsk: Бойко Методиев Борисов, født 13. juni 1959 i Bankja, Sofia) er en bulgarsk politiker. Han har vært statsminister i Bulgaria siden 27. juli 2009. Han er en av grunnleggerne og uformell leder av partiet GERB (Borgere for europeisk utviking av Bulgaria).

Borisov er utdannet ingeniør. Han har bakgrunn som offiser og livvakt og var fra 2001 til 2005 øverste leder for det bulgarske politiet (MVR).

  rediger Flagg
Bulgarias flagg.

Bulgarias flagg er en trikolor som har vært brukt i sin nåværende form siden 22. november 1990. Flagget er basert på de pan-slaviske fargene, men har grønt i stedet for blått.

Etter Jernteppets fall ble det kommunistiske riksvåpenet fjernet fra den hvite stripen som for øvrig symboliserer fred og kjærlighet, den grønne symboliserer nasjonens vitalitet eller fertilitet og det røde står for folkets mot.

  rediger Bulgarsk

Bulgarsk er et sørslavisk språk som snakkes i Bulgaria og omliggende land. Det er offisielt språk i Bulgaria. Det bulgarske språket er det tidligste skriftlig dokumentert slaviske språk. Den historiske utviklingen av bulgarsk språk begynner med skapelsen av det første alfabetet midt på 900-talet. Dette er det eldste kjent slaviske alfabet. Alfabetet ble laget på grunn av behovet for overseting av liturgiske bøker fra gresk til gammelbulgarsk. Mot slutten av 900-talet var det andre bulgarske alfabetet skapt, det kyrilliske alfabetet, som man bruker i dag. På denne tiden var Bulgaria sentrum for slaviske skrifter og kultur. Gammelbulgarsk har vært utgangspunktet for skapelsen av de russiske, serbiske, slovenske, tsjekkiske og kroatiske varianter.

  rediger Den bulgarske ortodokse kirke
Bulgaria-Alexander Nevsky-03.JPG

Den bulgarske ortodokse kirke er en autokefal østlig ortodoks kirke med omkring 6,5 millioner medlemmer i Bulgaria og mellom 1,5 og 2,0 millioner medlemmer i flere europeiske land, i Nord- og Sør-Amerika og i Australia. Det bulgarske autokefale patriarkatet ble anerkjent av Konstantinopelpatriarkatet i 927, hvilket gjør den bulgarske ortodokse kirken til den eldste autokefale kirken i verden etter de fire østlige patriarkatene: Konstantinopel, Alexandria, Antiokia og Jerusalem.

  rediger Patriark
Otkrivane paraklis Svetlen 2.jpg

Patriark Neofit av Bulgaria (bulgarsk: Неофит Български, født Simeon Nikolov Dimitrov (Симеон Николов Димитров) 15. oktober 1945 i Sofia), er patriark og overhode i den bulgarske ortodokse kirke, og metropolitt av Sofia eparki.

Neofit har siden 1994 vært metropolitt, og fra opprettelsen av Ruse eparki i 2001 var han metropolitt av dette. Den 24. februar 2013 ble Neofit valg som patriark, og etterfulgte patriark Maxim som gikk bort i november 2012.

  rediger Utmerkede og anbefalte artikler relatert til Bulgaria
  rediger Kategorier
   Ting du kan gjøre
  rediger Relaterte portaler