Portal:Bodø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bodø komm.svg
NO 1804 Bodø.svg
Bodø portal.jpg
Bodø (nordsamisk: Budejju, lulesamisk: Bådåddjo, pitesamisk: Buvdda) er en by og bykommune i det tradisjonelle landskapet Salten, og er Nordlands største by og fylkeshovedstad, og den nest største byen nord for Trondheim etter Tromsø. Bodø er den 15. største kommunen, 15. største tettsted og den 14. største byen i Norge etter folketall. Bodøregionen er også den minste byregionen av 15 byregioner i Norge, med 51 870 innbyggere, hvorav 48 767 bor i Bodø. Bodø er også den tiende raskest voksende byen i Norge.

Navnet Bodø er først kjent fra 1500-tallet, som navnet på det len som lå under lensherresetet Bodøgård (som ligger 2-3 km sørøst for Bodø sentrum). Det gammelnorske navnet på denne gården var Bodin, som trolig er sammensatt av det gammelnorske boði «båe, undervannsskjær» (etter båene i viken utenfor Bodøsjøen, som er gårdens nauststed) og vin «havnegang, grasslette». I så fall betyr Bodin «grassletta ved båe-vika». Dette navnet, som ble uttalt «Bådin», med trykk på å-en og tonefall som i «Karin», utviklet seg i folkemålet til Bòddøya («Båddøya»), og Bodø er en fordanskning av den formen.

Les mer…

Utvalgt sted

Løding er et tettsted og forstad til Bodø kommune i Nordland. Tettstedet har 3 171 innbyggere per 1. januar 2020, og ligger om lag to mil utenfor Bodø sentrum. Stedet kalles som regel Tverlandet, og er en forstad til Bodø. Betegnelsen Tverlandet omfatter også områdene Hopen, Godøynes og Naurstad som ligger rundt tettstedet. Tverlandet kirke ligger her.

Løding sentrum har lege, tannlege og dagligvarebutikker, samt landets første Nikita-frisør. Det finnes pizzaresturant, byggvare og spesialbutikk innenfor campingvogn og utstyr. Løding har eldresenter, barnehage og skole til og med ungdomstrinnet. Fram til desember 2001 hadde Forsvaret egen leir på Løding for mannskap som tjenestegjorde ved daværende Forsvarskommando Nord-Norge (senere Landsdelskommando Nord-Norge og i dag Forsvarets operative hovedkvarter).

Fylkesvei 17, også kjent som Kystriksveien, har sitt nordre startpunkt her. Les mer…

Utvalgt bodøværing

Bjørn Jervås (født 17. september 1962) er en musiker bosatt i Bodø. Han startet opp med musikk i 1977; da var det hovedsakelig punkrock det gikk i. Hans siste band, Manna, har gitt ut Norges første norskpråklige reggaealbum "Salma" (Smart Patrol Records).

I 1976 flyttet Jervås til Helsingfors, Finland med familien. Under et besøk samme år i sin mors hjemland, Tyskland, stiftet han første bekjentskap med punkrock, og vel hjemme begynte han straks å lære seg instrumentet bassgitar. Året etter – i 1977, hadde han konsert i Helsingfors med sitt første band. I 1977 begynte han i tillegg å høre mye på reggae, noe som også fikk stor betydning. Da sommeren kom i 1979, var han tilbake i Bodø, og samme år startet han og klassekameraten Petter "Pogo" Taranger bandet Hjertesvikt A/S. Da konverterte Jervås til gitar.

Jervås har vært en drivkraft i rockemiljøet i Bodø gjennom tre tiår og har spilt i flere band. I tillegg har han vært med i mange andre prosjekt, som Big Bam Boo (coverlåter av 1-2-6 i reggaeversjoner), Rognan Håndballag og 20th Century Propeths. I tillegg har han jobbet mye med hiphop-gruppen Tungtvann. I januar 2010 stilte Jervås opp som medlem i koret Team Joddski i TV 2-produksjonen Det store korslaget.

Jervås var også i mange år (styremedlem fra starten i 1979) med i styret av Bodø rockeklubb, og han startet nåværende X Rockeklubb i 1997. I tillegg jobbet han som leder for avdeling Nord i Norsk Rockforbund. Les mer…

Utvalgt bilde
Saltstraumen Bridge 1990.jpg

Saltstraumen bru i 1990, med Børvasstindan i bakgrunnen.

Gode artikler og lister

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:
Ingen artikler i kategorien Bodø har blitt klassifiser som en utmerket artikkel enda.Anbefalte artikler Anbefalte artikler:


Vet du om en god artikkel med Bodø-relatert innhold?
Det kan være alt fra et sted i Bodø kommune, en person, en bedrift, eller et hvilket som helst tema fra Bodø som er velskrevet og har mye nyttig informasjon?. Nominer den som Utmerket artikkel, Anbefalt artikkel, eller begge delene. Kriteriene for de forskjellige utmerkelsene finnes i lenkene i deloverskriftene over.

Underprosjekter

Underprosjektene til Bodøportalen er et prosjekt hvor vi sammen kan gjøre artiklene relatert til Bodø enda bedre. Målet vårt er å få utmerkede og anbefalte artikler, for per idag har vi kun én (se deloverskriften over).

På disse sidene vil du også finne arkivene, og også lenkene sånn at du kan redigere innholdet. Sammen jobber vi for en mest mulig oversiktlig portal, og som helst er uten redigeringslenker. Underprosjektshovedsiden finner du her.


Relaterte portaler

Norge · Oslo · Tromsø · Bergen · Ålesund
Arendal · Stavanger · Trondheim

Visste du at…
  • …at gamle Kjerringøy Handelsteds hovedbygg kun er farget hvit på sjøsiden siden de ikke hadde råd til å male hele huset?
  • …at Beiarn er en del av det statistiske begrepet Bodøregionen, men ikke Fauske?
  • …at gamle Kjerringøy Handelsteds hovedbygg kun er farget hvit på sjøsiden siden de ikke hadde råd til å ma
Kultur og attraksjoner
Bodø kommunes byvåpen

Bodø er den første byen du kommer til etter polarsirkelen, og det er tydelig i byens kultur. Bodøs byvåpen er en gul sol på rød bakgrunn som symboliserer midnattsola. Det er tegnet av Hallvard Trætteberg, og ble vedtatt ved regjeringens resolusjon den 24. juli 1959. Symbolikken er at Bodø er den første byen nord for polarsirkelen og følgelig den sørligste byen i Norge med midnattsol.

Bodøs turistattraksjoner befinner seg hovedsakelig utenfor byen og i naturen. Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannstrøm, og ligger 30 kilometer, langs vei, sørøst for Bodø sentrum. Fjellene og øyene i Bodøregionen er blant Norges mest uberørte fjellandskap, og bare du går opp på byfjellet Keiservarden vil du få en panoramautsikt over Lofoten, Landegode og Børvasstindan. En populær måte å tilbringe tiden på i Bodø, er å gå opp hit, og aller helst om natten, og få oppleve midnattssol eller nordlys. Les mer…

Politikk
Ole Henrik Hjartøy (H) er ordfører i Bodø kommune.

Bodø kommune styres i dag av Høyre med Ole Henrik Hjartøy som ordfører. Etter valget i 2011 har partiet en samarbeidsavtale med Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet. Ellers er Arbeiderpartiet, Rødt og Sosialistisk Venstreparti representert i bystyret.

Bodø bystyre bruker formannskapsmodellen hvor ¼ av bystyret sitter i et formannskap hvor partiene er representert forholdsmessig med flere underkomiteer hvor bystyrerepresentatene er medlemmer. De senere år har det også kommet enkelte som ønsker å innføre parlamentarisme med byråd i Bodø kommune. I mars 2006 ble det nedsatt et demokratiutvalg som innstilte på at «Bystyret er positiv til at parlamentarisme kan innføres som styringsform i Bodø kommune.» og at de ønsket å utrede dette, men dette fikk ikke flertall når det kom opp til behandling. Les mer…

Utdanning

Bodø er en av byene i Nord-Norge med lengst tradisjon innen høyere utdanning. Fra 1895 hadde byen et privatgymnas, som fra 1900 var offentlig. I 1920 ble det opprettet sykepleierutdanning i Bodø, og i 1951 fikk byen høyere utdanning for allmenlærere. Utdanningstilbudet i Bodø blir stadig bedre og Høgskolen i Bodø skolen stadig utvidet, og 1. januar 2011 fikk Høgskolen i Bodø Universitetsstatus, og ble Universitetet i Nordland (UiN). I august 1997 åpnet Politihøgskolen avdeling Bodø, som er én av landets to politihøgskoler,

St. Eystein katolske skole er den eneste privatskolen i Bodø og den fjerde katolske skolen i Norge. Resten av grunn- og videregående utdanning foregår i offentlig regi. Hele 25 % av elevene ved videregående skoler i Nordland går ved enten Bodø eller Bodin videregående skole, som er de to videregående skolene i byen. I Bodø finnes det tilsammen 25 grunnskoler, hvorav en, St. Eystein skole, er en privatskole. 15 av disse grunnskolene ligger i Bodø by, tre av dem i forsteder rundt Bodø, to av dem på øyer utenfor Bodø og de gjenværende fem ligger rundt i kommunen, to nord for Bodø, tre sør for Bodø. 14 er både barne- og ungdomsskoler, fire er ungdomsskoler og sju er kun barneskoler. Les mer…

Kategorier og lenker

Wikipedia-logo-v2.svg Artikkelen Bodø (en) Category:Bodø – galleri av bilder, video eller lyd på Commons

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Portal:Bodø – relatert nyhetssak


Kategoritre

Flere portaler