Portal:Bodø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bodø komm.svg
NO 1804 Bodø.svg
Bodø portal.jpg
Bodø (nordsamisk: Budejju, lulesamisk: Bådåddjo, pitesamisk: Buvdda) er en by og bykommune i det tradisjonelle landskapet Salten, og er Nordlands største by og fylkeshovedstad, og den nest største byen nord for Trondheim etter Tromsø. Bodø er den 15. største kommunen, 15. største tettsted og den 14. største byen i Norge etter folketall. Bodøregionen er også den minste byregionen av 15 byregioner i Norge, med 51 870 innbyggere, hvorav 48 767 bor i Bodø. Bodø er også den tiende raskest voksende byen i Norge.

Navnet Bodø er først kjent fra 1500-tallet, som navnet på det len som lå under lensherresetet Bodøgård (som ligger 2-3 km sørøst for Bodø sentrum). Det gammelnorske navnet på denne gården var Bodin, som trolig er sammensatt av det gammelnorske boði «båe, undervannsskjær» (etter båene i viken utenfor Bodøsjøen, som er gårdens nauststed) og vin «havnegang, grasslette». I så fall betyr Bodin «grassletta ved båe-vika». Dette navnet, som ble uttalt «Bådin», med trykk på å-en og tonefall som i «Karin», utviklet seg i folkemålet til Bòddøya («Båddøya»), og Bodø er en fordanskning av den formen.

Les mer…

Utvalgt sted

Helligvær er et fiskevær i Bodø kommune som ligger 30 kilometer ut i Vestfjorden. Fra Helligvær er det utsikt sørover mot Helgeland, sørøstover mot Salten, Steigen mot nordøst og hele Lofotveggen. Helligvær er bygd opp som de fleste andre fiskeværene med brygge og naust ved sjøen og bebyggelse i le lenger inn på været. Det finnes flere gamle nordlandshus på Helligvær, og noen er fra så tidlig som 1800-tallet. Fem av de rundt 365 holmene, skjærene og øyene er bebodd; Sørvær, Brønnøy, Storsørøy, Vetterøy og Vokkøy. To av øyene, Prestøy og Beskøy, er bebodd om somrene.

Siden Helligvær ligger i Vestfjorden er det viktigste næringsgrunnlaget fiske, og det er også turisme om somrene på Helligvær, der strandfiske er en populær attraksjon. Sørvær, som er hovedøya, har om lag to kilometer med vei og en felles bil. Stedet har butikk, post, skole og fiskebruk. På Storsørøy ligger Helligvær kirke. Vokkøy er den største øya, med værets høyeste punkt på 50 meter over havet. Les mer…

Utvalgt bodøværing
Tore Johansen, jazzmusiker fra Bodø.

Tore Johansen (født 23. desember 1977 i Bodø) er en norsk jazzmusiker (trompet), utdannet ved Jazzlinja (NTNU) i Trondheim, og senere timelærer samme sted.

Johansen har spilt med den svenske saksofonisten Nisse Sandström og samarbeider ofte med norges jazzdronning Karin Krog. Han har og, i ulike settinger, jobbet med bl.a. pianist Lars Jansson (Sverige) og altsaksofonist Jukka Perko (Finland). Hans samarbeide med den amerikanske pianisten Hal Galper er også verd å nevne. Sistnevnte prosjekt ble dokumentert i 2004 av NRK P2 Jazzklubben fra klubben Blå i Oslo. Han har også turnért med Trondheim Jazzorkester og Chick Corea i bl.a USA, Skandinavia og Japan. Dette er dokumentert på plate på Midtnorsk Jazzsenters eget plateselskap, MNJ Records. Andre samarbeidsprosjekter de senere årene har bl.a. vært med trompetisten Kenny Wheeler i 2008 og bassisten Steve Swallow i 2009.

Ellers er Johansen ofte å oppleve med musikere fra hans egen landsdel (Nord-Norge). Bl.a med Bjørn Alterhaug, Jan Gunnar Hoff (klaver), Finn Sletten (trommer) og Ole Morten Vågan (bass). Johansen spilte på Moldejazz i 2002 med sistnevnte og Hallgeir Pedersen (gitar). Dette ble utvidet til kvartett med storebror Roger Johansen på trommer. Kvartetten Johansen/Pedersen/Vågan/Johansen la også grunnlag for andre prosjekter, som komp for Nord-Norges store visekunstner, Terje Nilsen på Trondheim Jazzfestival i 2006 og nonetten "Lars Gullin Tribute" med bl.a John Pål Inderberg på barytonsax og svenske Lars Sjösten på piano (original medlem av Gullins kvartett fra 70-tallet). Les mer…

Utvalgt bilde
Bodø haven.jpg

Småbåthavna med soloppgang i mars.

Gode artikler og lister

Utmerkede artikler Utmerkede artikler:
Ingen artikler i kategorien Bodø har blitt klassifiser som en utmerket artikkel enda.Anbefalte artikler Anbefalte artikler:


Vet du om en god artikkel med Bodø-relatert innhold?
Det kan være alt fra et sted i Bodø kommune, en person, en bedrift, eller et hvilket som helst tema fra Bodø som er velskrevet og har mye nyttig informasjon?. Nominer den som Utmerket artikkel, Anbefalt artikkel, eller begge delene. Kriteriene for de forskjellige utmerkelsene finnes i lenkene i deloverskriftene over.

Underprosjekter

Underprosjektene til Bodøportalen er et prosjekt hvor vi sammen kan gjøre artiklene relatert til Bodø enda bedre. Målet vårt er å få utmerkede og anbefalte artikler, for per idag har vi kun én (se deloverskriften over).

På disse sidene vil du også finne arkivene, og også lenkene sånn at du kan redigere innholdet. Sammen jobber vi for en mest mulig oversiktlig portal, og som helst er uten redigeringslenker. Underprosjektshovedsiden finner du her.


Relaterte portaler

Norge · Oslo · Tromsø · Bergen · Ålesund
Arendal · Stavanger · Trondheim

Visste du at…
  • …at Bodø før het Hundholmen?
  • …at det passerer 1 488 millioner kubikkmeter med vann gjennom Saltstraumen i døgnet?
  • …at Bodø har den eneste havørnklubben i hele verden?
Kultur og attraksjoner
Bodø kommunes byvåpen

Bodø er den første byen du kommer til etter polarsirkelen, og det er tydelig i byens kultur. Bodøs byvåpen er en gul sol på rød bakgrunn som symboliserer midnattsola. Det er tegnet av Hallvard Trætteberg, og ble vedtatt ved regjeringens resolusjon den 24. juli 1959. Symbolikken er at Bodø er den første byen nord for polarsirkelen og følgelig den sørligste byen i Norge med midnattsol.

Bodøs turistattraksjoner befinner seg hovedsakelig utenfor byen og i naturen. Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannstrøm, og ligger 30 kilometer, langs vei, sørøst for Bodø sentrum. Fjellene og øyene i Bodøregionen er blant Norges mest uberørte fjellandskap, og bare du går opp på byfjellet Keiservarden vil du få en panoramautsikt over Lofoten, Landegode og Børvasstindan. En populær måte å tilbringe tiden på i Bodø, er å gå opp hit, og aller helst om natten, og få oppleve midnattssol eller nordlys. Les mer…

Politikk
Ole Henrik Hjartøy (H) er ordfører i Bodø kommune.

Bodø kommune styres i dag av Høyre med Ole Henrik Hjartøy som ordfører. Etter valget i 2011 har partiet en samarbeidsavtale med Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet. Ellers er Arbeiderpartiet, Rødt og Sosialistisk Venstreparti representert i bystyret.

Bodø bystyre bruker formannskapsmodellen hvor ¼ av bystyret sitter i et formannskap hvor partiene er representert forholdsmessig med flere underkomiteer hvor bystyrerepresentatene er medlemmer. De senere år har det også kommet enkelte som ønsker å innføre parlamentarisme med byråd i Bodø kommune. I mars 2006 ble det nedsatt et demokratiutvalg som innstilte på at «Bystyret er positiv til at parlamentarisme kan innføres som styringsform i Bodø kommune.» og at de ønsket å utrede dette, men dette fikk ikke flertall når det kom opp til behandling. Les mer…

Utdanning

Bodø er en av byene i Nord-Norge med lengst tradisjon innen høyere utdanning. Fra 1895 hadde byen et privatgymnas, som fra 1900 var offentlig. I 1920 ble det opprettet sykepleierutdanning i Bodø, og i 1951 fikk byen høyere utdanning for allmenlærere. Utdanningstilbudet i Bodø blir stadig bedre og Høgskolen i Bodø skolen stadig utvidet, og 1. januar 2011 fikk Høgskolen i Bodø Universitetsstatus, og ble Universitetet i Nordland (UiN). I august 1997 åpnet Politihøgskolen avdeling Bodø, som er én av landets to politihøgskoler,

St. Eystein katolske skole er den eneste privatskolen i Bodø og den fjerde katolske skolen i Norge. Resten av grunn- og videregående utdanning foregår i offentlig regi. Hele 25 % av elevene ved videregående skoler i Nordland går ved enten Bodø eller Bodin videregående skole, som er de to videregående skolene i byen. I Bodø finnes det tilsammen 25 grunnskoler, hvorav en, St. Eystein skole, er en privatskole. 15 av disse grunnskolene ligger i Bodø by, tre av dem i forsteder rundt Bodø, to av dem på øyer utenfor Bodø og de gjenværende fem ligger rundt i kommunen, to nord for Bodø, tre sør for Bodø. 14 er både barne- og ungdomsskoler, fire er ungdomsskoler og sju er kun barneskoler. Les mer…

Kategorier og lenker

Wikipedia svg logo.svg Artikkelen Bodø (en) Category:Bodø – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Portal:Bodø – relatert nyhetssak


Kategoritre

Flere portaler