Portal:Astronomi/Utvalgt fra solsystemet/16

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Astronomi og del av arkivet Portal:Astronomi/Utvalgt fra solsystemet/Arkiv For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Bilde av Io. Den mørke flekken like til venstre for midten er den aktive vulkanen Prometheus. Hvitaktige sletter på hver side av vulkanen er belagt med svoveldioksidfrost fra vulkanen, de gulere regionene er med høyere andel av svovel. Foto: Galileo
Bilde av Io. Den mørke flekken like til venstre for midten er den aktive vulkanen Prometheus. Hvitaktige sletter på hver side av vulkanen er belagt med svoveldioksidfrost fra vulkanen, de gulere regionene er med høyere andel av svovel.

Io er den innerste av de fire galileiske månene rundt planeten Jupiter og, med en diameter på 3 462 km, den fjerde største månen i solsystemet. Månen er oppkalt etter figuren Io, en prestinne av Hera som ble en av elskerinnene til Zevs. Med over 400 aktive vulkaner er Io et av de mest geologisk aktive objektene i solsystemet. Denne ekstreme geologiske aktiviteten er et resultat av tidevannsoppvarming fra friksjon som genereres på innsiden av Io når den dras mellom Jupiter og de andre galileiske månene – Europa, Ganymedes og Callisto. Flere av vulkanene produserer søyler av svovel og svoveldioksid som stiger så høyt som 500 km over overflaten. Ios overflate er også strødd med mer enn 100 fjell som har blitt løftet av omfattende kompresjon i bunnen av månens silikatskorpe. Noen av disse toppene er også høyere enn Mount Everestjorden.