Portal:Askøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Askøyportalen
NO 1247 Askøy.svg
Askoy komm.png

Askøy er en øykommune i Hordaland nordvest for Bergen. Navnet Askøy stammer fra gården Ask, på østsiden av øya. I sin tur har gården navn fra treslaget ask. Et gammelt navn på Askøy er Fenring, et navn som går igjen i sagalitteraturen.

Kommunesentrum er Kleppestø. Askøy har veiforbindelse mot fastlandet via Askøybroen som åpnet i 1992.

Askøy kommune er blant de raskest voksende i Norge målt etter antall innbyggere, og i 2009 passerte innbyggertallet 25 000.

Les mer...

  rediger Utvalgt artikkel
Mizpa 2.JPG

Mizpa er et kristent stevnested i Follesebygda, og er kulturminnested for Askøy kommune. Stedet ble vigslet 13. juni 1909. Det eies og driftes av forsamlingen på Follese bedehus.

Follese bedehus ble bygd på dugnad, og stod ferdig i 1892. Bedehuset fikk raskt stor aktivitet, og man fikk behov for en større samlingsplass. Om sommeren arrangerte man møtene i friluft, og disse sommermøtene ble ble til storsamlinger som samlet mellom fire og fem tusen mennesker fra Askøy og øyene rundt Hjeltefjorden. Disse stevnene ble kalt «Det Stora Møte».

Les mer...

  rediger Visste du at…
Nuvola apps filetypes.svg
  rediger Utvalgt biografi
Ingrid Espelid7.jpg

Ingrid Espelid Hovig (født 3. juni 1924Askøy) er en norsk programleder og forfatter bosatt i Oslo.

Tidlig på 1960-tallet ble hun programsekretær for kosthold, ernæring og forbrukerstoff i NRK. Best kjent er Ingrid Espelid Hovig som programleder for Fjernsynskjøkkenet gjennom mange år, ofte i tospann med ernæringsekspert Kaare Norum. Hovig ga ut sin første kokebok i 1967, Ingrid Espelid ber til bords (Det Norske Samlaget). Den inneholdt oppskrifter fra Fjernsynskjøkkenet. Siden har hun skrevet og bidratt i tilsammen over 50 kokebøker.

Les mer...

  rediger Kategorier
Askøy(9 kategorier, 22 sider)
Personer fra Askøy kommune(46 sider)
Byggverk i Askøy(2 kategorier, 6 sider)
Askøys geografi(3 kategorier, 11 sider)
Askøys historie(1 kategori, 8 sider)
Kulturminner i Askøy(8 sider)
Lokalpolitikere i Askøy(1 kategori, 3 sider)
Samferdsel i Askøy(1 kategori, 4 sider)
Skoler på Askøy(20 sider)
Sport på Askøy(14 sider)
Hvordan bidra?

Det finnes mange steder, personer, virksomheter, arrangementer og historiske hendelser relatert til Askøy som ikke er omtalt på Wikipedia. Det mangler også bilder til mange av de eksisterende artiklene.

Følg denne lenken for å se en liste over artikler og bilder som du kan bidra med.