Portal:Askøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
  rediger Askøyportalen
NO 1247 Askøy.svg
Askoy komm.png

Askøy er en øykommune i Hordaland nordvest for Bergen. Navnet Askøy stammer fra gården Ask, på østsiden av øya. I sin tur har gården navn fra treslaget ask. Et gammelt navn på Askøy er Fenring, et navn som går igjen i sagalitteraturen.

Kommunesentrum er Kleppestø. Askøy har veiforbindelse mot fastlandet via Askøybroen som åpnet i 1992.

Askøy kommune er blant de raskest voksende i Norge målt etter antall innbyggere, og i 2009 passerte innbyggertallet 25 000.

Les mer...

  rediger Utvalgt artikkel
Brua sett fra sørvest med Askøy til venstre.

Askøybrua er en hengebro fra fastlandet til Askøy i Hordaland. Broen har det lengste brospennet i Norge og var Skandinavias lengste hengebro da den ble bygget. Broen består av to kjørefelt og et fotgjengerfelt. Den har til sammen syv spenn.

Hovedspennet består av kassetverrsnitt i stål med en bredde på 15,5 m og en høyde på 3,0 m. Hovedkablene er i stål og består av 21 kabler bundet sammen, 7 stk. i 3 rader. Tårnene, pilarene og tilfartsdelene er bygd i betong.

Les mer...

  rediger Visste du at…
Nuvola apps filetypes.svg
  rediger Utvalgt biografi
Trygve Johannessen

Trygve Johannessen (født 11. januar 1953) er en tidligere norsk fotballspiller. Han er mest kjent fra sin tid i Viking, der han var med å vinne fire seriemesterskap og ett cupmesterskap i perioden 1974-1982. Han scoret totalt 181 mål på 312 kamper for Viking.

Johannessen avsluttet fotballkarrieren i Florvåg IF, der han også hadde begynt den. Han har senere vært trener for flere lokale klubber, som Florvåg IF, Løv-Ham, Follese FK og Askøy, og for tiden trener han Ask FK sitt Junior lag på Askøy.

Les mer...

  rediger Kategorier
Askøy(9 kategorier, 23 sider)
Personer fra Askøy kommune(45 sider)
Byggverk i Askøy(1 kategori, 11 sider)
Askøys geografi(1 kategori, 16 sider)
Askøys historie(1 kategori, 7 sider)
Kulturminner i Askøy(8 sider)
Lokalpolitikere i Askøy(1 kategori, 3 sider)
Skoler på Askøy(20 sider)
Sport på Askøy(12 sider)
Veier i Askøy(17 sider)
Hvordan bidra?

Det finnes mange steder, personer, virksomheter, arrangementer og historiske hendelser relatert til Askøy som ikke er omtalt på Wikipedia. Det mangler også bilder til mange av de eksisterende artiklene.

Følg denne lenken for å se en liste over artikler og bilder som du kan bidra med.