Portal:Ålesund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


  rediger Ålesundportalen

Ålesund er et handels- og industrisenter i Møre og Romsdal fylke, det er fylkets største by og det naturlige senteret for et område med rundt 150 000 innbyggere. Kystbyen er en av verdens største eksporthavner for klippfisk, og har en travel fiskerihavn midt i sentrum med salg av fersk fisk og reker. Ålesund er også hjembyen til et av fylkets to eliteserielag - Aalesund.

  rediger Utvalgt artikkel
Ålesund sett fra byfjellet Aksla

Ålesund er et handels- og industrisenter i Møre og Romsdal fylke, det er fylkets største by og et naturlig kraftsenter for et område med cirka 150.000 innbyggere. Kystbyen har en av verdens største eksporthavner for klippfisk, og en yrende og malerisk fiskerihavn midt i sentrum med salg av fersk fisk og reker. Ålesund er også hjembyen til fylkets eneste eliteserielag AaFK.

Ålesund er internasjonalt kjent for sin særpregende arkitektur i jugendstil/Art nouveau med tårn, spir og fantasifulle ornamenter på husfasadene. Arkitekturen i sentrum av Ålesund er resultatet av den katastrofale bybrannen i 1904 da hele bysentrum ble lagt øde. Arkitektene som deltok i gjenoppbygningen, var unge, norske og inspirert av datidens morderne byggestil i tillegg til nasjonale og nasjonaromantiske impulser. Derfor har byen en unik plass i norsk arkitekturhistorie, og er med i et europeisk nettverk for art nouveau sammen med blant annet Glasgow, Nancy, Wien, Barcelona, Brussel og Riga.

  rediger Utvalgt bilde
Oversiktsbilde av Ålesund fra årene før bybrannen. Aspøy i bakgrunnen.
  rediger Visste du at…

... Ålesund ble i 1876 første norske by med telefon

... Bjørn Johan Muri, deltager på Idol 2007, er fra Ålesund

... helt fram til 1921 ble Ålesund skrevet Aalesund


  rediger Relaterte portaler
  rediger Ålesundnyheter
  rediger Utvalgt biografi
  rediger Kategorier
  rediger Underprosjekter
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Underportaler