Porskappefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Porskappefly
Porskappefly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lithophane lamda
Fabricius, 1787
Norsk(e) navn: porskappefly
Hører til: Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Habitat: myrkanter og strender
Utbredelse: Palearktis

Porskappefly (Lithophane lamda) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er forholdsvis vanlig på Østlandet og Sørlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 39 – 44 mm), kraftig, grått nattfly. Forkroppen er grå med en svart V rett bak hodet. Forvingen er blygrå, oftest med et blålig skjær. Den har kraftige, svarte lengdestreker ved roten (rotstrek) og litt bak midten (tappmerke), i tillegg er underkantene av nyre- og ringmerkene svarte. Alle lengdestrekene er bøyd opp i endene slik at de blir skålformede. Tappmerket er gaffeldelt i den indre, men ikke i den ytre enden, slik skiller den seg fra den nokså like arten gaffelkappefly (Lithophane furcifera), der merket er gaffeldelt i begge ender. Nyre- og ringmerkene er markerte men ikke svært påfallende. Nær ytterkanten er det en kort, W-formet, svart tverrstrek (del av bølgelinjen). Bakvingen er grå med rødlige frynser.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes på myrer, ved strender av ferskvann og på andre fuktige steder. Larvene lever helst på rakler og blader av pors (Myrica gale) men de kan også gå på en del andre busker, trær og urter. De voksne sommerfuglene flyr i september før de overvintrer og flyr igjen i april – mai.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Mellom- og Nord-Europa og videre østover til Stillehavet. I Norge er den forholdsvis vanlig på Sørlandet og Østlandet. Den mangler på Vestlandet, bortsett fra lengst i sør og nord, men er funnet et par steder i Trøndelag.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Porskappefly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]