Popolari UDEUR

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Popolari-UDEUR»)
Popolari UDEUR
LandItalia
Leder(e)ingen (19. november 2013–)
GeneralsekretærClemente Mastella
Grunnlegger(e)Clemente Mastella
Grunnlagt23. mai 1999
Nedlagt2010
ForgjengerUnione Democratica per la Repubblica
EtterfølgerForza Italia
HovedkvarterRoma (Largo Arenula, 34)
IdeologiKristendemokrati
Politisk posisjonSentrum
Nettstedwww.popolariudeur.it (it)

Popolari UDEUR er et er et lite italiensk kristeligdemokratisk politisk parti, ledet av Clemente Mastella.

Partiet er medlem av Det europeiske folkepartiet og er med i sentrum-venstre-alliansen l'Unione. Det står sterkt i Sør-Italia, særlig i Campania (som Mastella kommer fra).

Historie[rediger | rediger kilde]

UDEUR oppsto i februar 1999 etter at samarbeidet i Francesco Cossigas Unione Democratica per la Repubblica brøt sammen. Sistnevnte parti oppsto i juni 1998, gjennom en sammenslåing av Rocco Buttigliones Cristiani Democratici Uniti, Mastellas Cristiani Democratici per la Repubblica (en utbrytergruppe fra Centro Cristiano Democratico), Mario Segnis Patto Segni, samt utbrytere fra Forza Italia, Alleanza Nazionale og Lega Nord.

Ved parlamentsvalget i 2001 stilte UDEUR liste sammen med Partito Popolare Italiano, i Democratici og Rinnovamento Italiano. Denne alliansen, som fikk navnet Democrazia è Libertà - La Margherita, fikk 14,6 % av stemmene ved valget. Når de tre andre medlemmene av alliansen omgjorde alliansen til et nytt parti, ønsket ikke UDEUR å bli integrert i det nye partiet.

UDEUR forble en del av sentrum-venstre-koalisjonen, selv om partiet sto i motsetning til de sekulære verdiene til Rosa nel Pugno (en politisk allianse opprettet i 2005) og på tross av at Rifondazione Comunista var en del av alliansen.

Ved parlamentsvalget i 2006 stilte UDEUR som en del av l'Unione. Partiet fikk 1,4 % av stemmene; 14 deputerte og 3 senatorer. L'Unione vant valget og Mastella ble justisminister i Romano Prodis andre regjering. I begynnelsen av 2008 trakk UDEUR sin støtte til regjeringen, noe som førte til en regjeringskrise og til at det måtte lyses ut nyvalg.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]