Popgruppa Asbjørn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Popgruppa Asbjørn
OpphavNorges flagg Norge
Periode19771979
SjangerPop, visesang
PlateselskapArctic Records
Medlemmer
Hans Løkken
Trond Halle
Andre forhold

Popgruppa Asbjørn var en pop- og visegruppe bestående av Trond Halle og Hans Løkken.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

De var gamle skolekamerater fra ungdomsskolen på Harpefoss fra midten av 1960-tallet, og hadde holdt kontakten i årene etter. Løkken hadde begynt å skrive egne sanger, og han oppfordret Halle til å skrive tekster på dialekt også. Halle hadde flyttet hjem til Harpefoss etter noen år i Oslo, og var i ferd med å reetablere bandet Baksia. Hans Løkken hadde flyttet fra Oslo til Ringebu og spilte i Villmannslaget. Han hadde lagt tiden med Vømmøl Spellmannslag bak seg, og Arbeidslaget hass K. Vømmølbakken var ikke blitt den suksessen de håpet på etter at Vømmøl Spellmannslag ble oppløst.

Vinteren 1977/1978 foreslo Løkken at han og Halle skulle starte en duo. Halle var med på dette, og de begynte å øve sammen. Hans Løkken sang, spilte mandolin og basstromme, mens Trond Halle sang, spilte gitar og munnspill. Duoen kalte seg Popgruppa Asbjørn. Flere har lurt på hvorfor akkurat det navnet ble valgt, noe Halle svarer med: «Namn må ei popgruppe nødvendigvis ha, og det eine kan vera like bra som det andre.»[trenger referanse] Et mulig svar kan være at de hentet inspirasjon fra den kommunistiske motstandsgruppen Osvald-gruppen, startet opp av Asbjørn Sunde under andre verdenskrig.

Hans Løkken var en kjent musiker fra Vømmøl og Arbeidslaget, noe som nok banet vei for Popgruppa Asbjørn. De fikk en del oppdrag på radio, en gang direktesendt fra jernbanestasjonen på Otta. Det var få spillejobber utenom radiospillingen, men når Baksia og Villmannslaget delte scene noen ganger ble det gjerne til at Løkken og Halle spilte noen Asbjørn-låter sammen også. Popgruppa Asbjørn opptrådte blant annet i «Musikalsk Gjestebud» på NRK, et opptak som ble gjort på Lillehammer Hotell. Popgruppa Asbjørn spilte tre melodier i TV-programmet: «Shang Hai o Hoi», «Kom så tek oss ein dans» og «Shine on ruby mountain - Folkets hus på Harpefoss».

Ikke lenge etter opptredenen på NRK ble sendt, fikk bandet tilbud om platekontrakt fra Gunnar Hordvik i Arctic Records, som fra før hadde navn som Åge Aleksandersen, Terje Tysland og Hans Rotmo i stallen. Løkkens bakgrunn fra Vømmøl og Arbeidslaget var nok medvirkende til dette.[trenger referanse] Platen «Dølalåt» ble utgitt før jul i 1979, og solgte i flere tusen eksemplarer. Popgruppa Asbjørn kom på Norsktoppen utpå vinteren, og duoen fikk bra kritikk. Spesielt i Trøndelag og Gudbrandsdalen solgte den bra.

Både Baksia og Villmannslaget bidro på platen, og Svein Ivar Sæther fra Ringebu var gjestemusiker bak trommene for Popgruppa Asbjørns melodier. «Dølalåt» inneholdt sanger med svært lokalt tilsnitt, og mange kjente seg igjen i tekstene. Løkken var på den tiden inspirert av arrangementene til ABBA, og jobbet mye med det musikalske uttrykket på «Dølalåt». Det ble lagt på flere lag med syntetiske klaviaturinstrumenter, saksofoner og fyldige kor.

Etter «Dølalåt»[rediger | rediger kilde]

Popgruppa Asbjørn spilte på «Høsttakkefest» i Studentersamfundet i Trondhjem sammen med de andre artistene i Arctic Records, blant andre Terje Tysland og Åge Aleksandersen. Løkken og Halle spilte et par melodier, og etter det skjedde det ikke så veldig mye mer med Popgruppa Asbjørn.

Baksia reiser fortsatt rundt og spiller til stadig økende popularitet, og på repertoaret står også sanger utgitt på «Dølalåt» fra 1979. Baksia har gitt ut flere plater de siste årene, sist «Baksia Laiv» mot slutten av 2008. Baksia deltok også i TV-programmet Route E6 på NRK i januar 2009.

Hans Løkken har også gitt ut noen soloplater, deriblant «Augun Dine». Hans har mer eller mindre lagt sceneopptreden på hylla, men deltar fra tid til annen med sin saksofon på forskjellige kirkekonserter, eller i bryllup, sammen med en organist.