Ponyo på klippen ved havet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ponyo på klippen ved havet
orig. Gake no ue no Ponyo (崖の上のポニョ)
Ponyo på klippen ved havet
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 19. juli 2008 (2008-07-19)
Prod.landJapan Japan
Lengde103 min.
SpråkJapansk
Bak kamera
RegissørHayao Miyazaki
ProdusentToshio Suzuki
ManusforfatterHayao Miyazaki
MusikkJoe Hisaishi
Foran kamera
MedvirkendeTomoko Yamaguchi
Kazushige Nagashima
Yūki Amami
George Tokoro
Annen informasjon
Budsjett¥ 3, 4 billioner
TotalomsetningUS$ 201 750 937
Prod.selskapToho
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (ja)

Ponyo på klippen ved havet (originaltittel Gake no ue no Ponyo eller 崖の上のポニョ) er en japansk animasjonsfilm fra 2008, regissert av Hayao Miyazaki for Studio Ghibli og Toho. Det er den åttende filmen Miyazaki regisserte for Ghibli, og hans tiende film totalt. Ponyo handler om gullfisken Ponyo som blir venn med en fem år gammel gutt, Sōsuke, og ønsker å bli ei menneskejente. Filmen ble som alle av hans filmer godt mottatt i Japan, og den fikk sin internasjonale utgivelse på filmfestivalen i Venezia i 2008. Filmen fikk også god mottagelse i Norge.

Handling[rediger | rediger kilde]

Fujimoto, en tidligere trollmann og forsker, bor under vann sammen med sin datter Brunhilde og hennes mindre søstre. Når hun og søsknene er på utflukt med faren i en ubåt, smyger Brunhilde seg vekk. Etter et møte med en fisketråler blir hun fanget i en glass-krukke og driver til bredden av en liten by hvor hun blir reddet av en fem år gammel gutt som heter Sōsuke. Gutten knuser krukken mot en stein, men skjærer seg på en finger i prosessen. Brunhilde slikker såret, og får den til å gro nesten umiddelbart. Sōsuke gir henne navnet Ponyo, og lover å beskytte henne. I mellomtiden søker en fortvilet Fujimoto hektisk etter sin savnende datter som han tror har blitt kidnappet.

Ponyo og Fujimoto har en krangel, hvor Ponyo nekter å la faren kalle henne med navnet sitt. Hun erklærer sitt ønske om å bli kjent som "Ponyo" og å bli menneske. Ved å bruke sin magi tvinger hun seg til å vokse bein og armer, og begynner å forandre seg til et menneske, en kraft gitt henne av det menneskelige blodet hun inntok da hun slikket Sosuke's finger. Men faren hennes tvinger henne til å skifte tilbake til sin sanne form, og forsøker å finne Ponyo`s mor, Gran Mamare. I mellomtiden bryter Ponyo seg løs fra faren sin, ved hjelp av søstrene sine og bruker uforvarende magien sin for å gjøre seg fullstendig menneskelig. Den enorme mengden magi som hun frigjør i havet forårsaker ubalanse i verden, noe som resulterer i en tsunami.

Ponyo reiser tilbake til Sōsuke, som er forbauset og glad over å se henne. Gran Mamare ankommer Fujimoto`s ubåt. Sōsuk`s far, Kōichi, ser henne reise og anerkjenner henne som en barmhjertighetsgudinne. Gran Mamare erklærer at hvis Sōsuke kan bestå en test, kan Ponyo leve som et menneske og at verdens orden vil bli gjenopprettet. Gran Mamare spør Sōsuke om han kan elske Ponyo, uansett om hun er en fisk eller et menneske. Hun forteller også sin datter at hvis hun velger å bli menneske en gang for alle, vil hun måtte gi opp alle hennes magiske krefter.

Stemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]