Pontoporeia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pontoporeia
Nomenklatur
Pontoporeia
Krøyer, 1842
Hører til
Pontoporeiidae,
Gammaridea,
amfipoder,
Peracarida,
Eumalacostraca,
storkreps,
krepsdyr
Økologi
Antall arter: minst 1
Habitat: bunndyr i hav
Utbredelse: Atlanterhavet
Inndelt i

Pontoporeia er en de fire slektene i familien Pontoporeiidae, som tilhører underordenen Gammaridea, en type amfipoder. Gruppens arter er bentiske bunndyr med relativt små øyne som lever i saltvann. Dehar en litt flattrykt, lys kropp, og arten Pontoporeia femorata med sine røde øyne likner ellers mye på ferskvannsarten Flatbent istidskreps (Monoporeia affinis). Pontoporeia-artene lever i havet, mens de beslektede gruppene Monoporeia og Diporeia er såkalte istidskreps som lever i ferskvann.

Gruppen har hatt en rekke arter beskrevet, men det er usikkert hvor mange arter den egentlig inneholder. Den har tidligere hatt beskrevet 9 arter, men fem av disse anses som synonyme med ferskvannsarten Diporeia hoyi.

Hovedarten Pontoporeia femorata ble funnet sør av Grønland og beskrevet av dansken Henrik Nikolai Krøyer i 1842. Den er en atlantisk tangloppe med 2-6 mm lang gul-hvit, flat kropp og røde øyne. Arten lever i store deler av Nord-Atlanteren, Norskehavet, Nordsjøen og Østersjøen.

Gruppens taksonomi[rediger | rediger kilde]

Gruppen ble første gang beskrevet av Henrik N. Krøyer i 1842.[1] Den er nedenfor plassert i den moderne systematikken i WoRMS-databasen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Henrik Krøyer, «Nye nordiske slaegter og arter af amfipodernes orden, henhorende til familien Gammarina. (Forelobigt uddrag af et storre arbejde)», i: Naturhistorisk Tidsskrift, 1842, utgave 4, side 141-166, digital utgave side 152
  2. ^ (en) Pontoporeia – oversikt og omtale av artene i WORMS-databasen - WoRMS. Besøkt 15. august 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]