Pont Alexandre III

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pont Alexandre III kort tid etter innvielsen

Pont Alexandre III er en bro i Paris mellom Invalideplassen og Champs-Élysées over Seine som ble oppført til verdensutstillingen i 1900. Broen ble bygget for å markere det fransk-russiske vennskapet og ble oppkalt etter tsar Aleksander III av Russland.

Broen har et spenn på 107,5 meter og er 40 meter i brei, der 20 meter er for kjørebane og 10 meter for hver fotgjengerbane. Landfestene er senket til henholdsvis 7,5 og 8,9 meter under Seinens middelvannstand og er bygget på grus uten noen spesiell bearbeiding. Fundamentene er av betong inne i senkekasser av metall, som ble trykket ned med pressluft, såkalt pneumatisk fundamentering. Brooverbygget er utformet som en hvelv med lenker til toppen og buestøtten og har en buehøyde på bare 6,28 meter, tilsvarende ca 1:17 av spennet. Den bærende konstruksjonen innenfor hvelvingen består av 15 buer, hver og en sammensatt av 32 støpestålstykker. På buene er det stilt opp vertikale dragere for å bære brobanen. Broen som er elegant utstyrt kostet 6,6 millioner franc. Den har for første gang i stor skala anvendt metoden å sammensatte de bærende buer av store støpestålsstykker med få koblinger må anses å være et fremskritt innen brobyggingsteknikken, der man tidligere hadde utført liknende konstruksjoner av en mengde sammenklinkede jern av mindre dimensjoner.

Ved hver broende er det søyler med statuer som forestiller Pegasus.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Small Sketch of Owl.pngDenne artikkelen er helt eller delvis basert på materiale fra Nordisk familjebok, Alexanderbroen, 1913.


Koordinater: 48°51′49″N 2°18′49″Ø