Nebbviftefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Polypogon tentacularia»)
Nebbviftefly
Nomenklatur
Polypogon tentacularia
Linnaeus, 1758
Populærnavn
nebbviftefly[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePraktfly
SlektPolypogon
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: enger og lysninger i skogen
Utbredelse: den palearktiske sone

Nebbviftefly (Polypogon tentacularia) er en sommerfugl som tilhører vifteflyene.. Den finnes på Østlandet i Norge, dessuten er den funnet i Trøndelag og Troms.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 23 – 29 mm, hannen litt større enn hunnen), spinkelt nattfly. Den kjennes lett på at labialpalpene, som stikker fram på undersiden av hodet, er flere ganger så lange som resten av hodet. De ytterste leddene spriker i V-form. Hannens antenner er fjærformede. Vingene er gulhvite til lysbrune med brungrå bestøvning. Forvingen har tre, ofte utydelige, brune tverrlinjer hvorav de to innerste er sterkt krummet eller vinklet, bakvingen har to tverrlinjer, begge ofte nesten usynlige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på lysåpne steder. Larvene spiser visne blader av ulike urter, blant andre løvetann, gullris og svever. De voksne sommerfuglene flyr både om dagen og om natten, i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt fra Europa østover til Japan. I Norge er den lokal og sjelden på det indre Østlandet fra Telemark i sør til Oppdal i Trøndelag. Dessuten er den funnet i Kåfjord i Troms og muligens i Nesseby i Finnmark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 4. mars 2022. Besøkt 4. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av nebbviftefly Polypogon tentacularia som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler – Nebbviftefly [1][død lenke]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]