Polyol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et polyol er en organisk forbindelse som inneholder flere hydroksylgrupper. Uttrykket "polyol" kan ha litt forskjellige betydninger avhengig av om det blir brukt innen matvitenskap eller polymerkjemi. Et molekyl med mer enn to hydroksylgrupper er en polyol, med tre - et triol, og med fire - et tetrol. Etter konvensjon refererer ikke polyoler til forbindelser som inneholder andre funksjonelle grupper.

Klassifisering[rediger | rediger kilde]

Polyoler med lav molekylvekt[rediger | rediger kilde]

Sukkeralkoholer[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sukkeralkoholer

Eksempler på polyoler med lav molekylvekt

Pentaerytritol

Xylitol

Sukkeralkoholer, en klasse polyoler, oppnås ofte ved hydrogenering av sukker. De har formelen (CHOH)nH2, hvor n = 4–6.[1]

Sukkeralkoholer tilsettes matvarer på grunn av lavere kaloriinnhold enn sukker; imidlertid er de også generelt mindre søte og kombineres ofte med kunstig søtningsstoff med høy intensitet. De tilsettes også tyggegummi fordi de ikke brytes ned av bakterier i munnen eller metaboliseres til syrer, og bidrar dermed ikke til tannråte. Maltitol, sorbitol, xylitol, erytritol og isomalt er vanlige sukkeralkoholer.

Polymeriske polyoler[rediger | rediger kilde]

Uttrykket polyol brukes for et antall polyetere av polyoler og polyestere ("polyeterpolyoler" og "polyesterpolyoler"). Et typisk eksempel er polyetylenglykol (PEG) og polypropylenglykol (PPG). Polyoler brukes blant annet som en monomer i kombinasjon med diisocyanater i produksjonen av polyuretan.

Uttrykket «polyol» beskrives også polymerer som omfatter et mangfold av hydroksylgrupper, f.eks. polyvinylalkohol har formelen (CH2CHOH)n, dvs. den har n alkoholgrupper der n kan være i tusenvis. Cellulose er en polymer med mange alkoholgrupper, men det er vanligvis ikke referert til som en polyol.

Det må skilles mellom polymere forbindelser som inneholder terminale hydroksylgrupper (polyeterpolyoler og polyesterpolyoler) og polymere forbindelser som inneholder flere hydroksylgrupper (f.eks. Polyvinylalkohol).

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Siden den generiske betegnelsen polyol bare er avledet fra kjemisk nomenklatur og bare indikerer tilstedeværelsen av flere hydroksylgrupper, kan ingen vanlige egenskaper tildeles alle polyoler. Imidlertid er polyoler vanligvis svært viskøse (når de er polymere) til faste (når de har lav molekylvekt) ved romtemperatur. Dette skyldes at hydrogenbindinger dannes mellom de enkelte molekylene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Solberg, Anne (2003). «Hjelp til barn som har foreldre med psykiske lidelser». NOVA Skriftserie. ISSN 0808-9183. doi:10.7577/nova/skriftserie/2003/4. Besøkt 22. desember 2020.