Politiskilt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En uniformert politileder i USA, med politiskilt på brystet

Politiskilt er et embetstegn i lommeformat og delidentifikasjon for polititjenestemenn. Skiltet er av metall,og i noen tilfeller av edelmetall. Skiltet representerer politimyndigheten. I tillegg er det ikke uvanlig at det fremkommer nummer, navn, grad eller tittel.

Politiskilt må ikke forveksles med luemerker, eller broderte uniformsmerker (patch), men er derimot det samme som metalljakkemerke.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble politiskiltene avviklet da nye tjenestebevis ble innført på 1990-tallet, etter at politiskilt i ulike former hadde vært brukt som embetstegn i over 200 år. Det siste poltiskiltet hadde vært i bruk siden 1920-tallet uten endringer, et emaljert forsinket skilt brukt av både statspolitiet og det vanlige politiet. Det vanlige politiet hadde i tillegg egne skilt og stjerner. Aker politi hadde for eksempel en stjerneformet skilt, mens Oslopolitiet hadde et rundt skilt. Etter at alt politi ble statlig i 1936 forsvant de lokale variantene. Etter avviklingen av politiskiltene kunne tjenestemenn skrive under på en erklæring på at de ikke skulle bruke disse i tjenesten, for så å beholde politiskiltene som privat eiendom.

Danmark[rediger | rediger kilde]

I Danmark bruker de en avbildning av et politiskilt som en del av embetstegn, sammen med tjenestebevis.

Sverige[rediger | rediger kilde]

I Sverige ble politiet statlig i 1966, og politiskiltene da avviklet. Man tok politiskiltene i bruk igjen i 1989, da sammen med tjenestebevis.

Storbritannia[rediger | rediger kilde]

I Storbritannia har de fleste politiinstitusjonene ikke skilt, men tjenestebevis, benevnt warrant. Frem til 1980-tallet inneholdt slike warrants ofte ikke annet enn navn på innehaveren og tilhørende politiinnretning, altså uten innehaverens foto eller underskrift.

Galleri[rediger | rediger kilde]