Politiet i Italia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Politiet i Italia er organisert på nasjonalt, regionalt, provinsielt og lokalt nivå. Hovedansvaret for politiet ligger hos de statlige politietaterne. Noen av de autonome regionene har imidlertid sine egne skogspolitietater. De provinsielle politiet er hovedsakelig ansvarlig for jakt, fiske og miljøspørsmål. De kommunale politietater har begrensete oppdrag.

Nasjonale politietater[rediger | rediger kilde]

Politietater i de autonome regioner og provinser[rediger | rediger kilde]

Provinsielle politietater[rediger | rediger kilde]

Polizia Provinciale, en politietat for hver provins, som er styrt av den provinsielle president, dvs. tilsvarende fylkesrådet eller fylkesordføreren. Oppdraget er begrenset til de ansvarsområden der er delegert fra det nasjonale nivå. I tillegg er provinspolitiet også jakt- og fiskepoliti. Nasjonal lovgivning gir imidlertid de provinsielle polititjenestemenn kompetanse som kriminalpoliti i henhold til den italienska straffeprosesslov, som trafikkpoliti og som medhjelpere til ordenspolitiet.

Kommunale politietater[rediger | rediger kilde]

Polizia municipale, en politietat for hver kommune, som er styrt av kommunens ordfører. Det kommunale politis hovedoppgave er at føre tilsyn med lokale lover og forskrifter. Virksomheten er regulert gjennom regional lovgivning og kan i detalj variere mellom ulike regioner. Nasjonal lovgivning gir imidlertid de kommunale polititjenestemenn kompetanse som kriminalpoliti i henhold til den italienska straffeprosesslov, som trafikkpoliti og som medhjelpere til ordenspolitiet.