Politiboks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Moderne politiboks utenfor Earl's Court undergrunnsstasjon i London.

En politiboks (engelsk: police box) var en telefonkiosk for politiet. Politibokser fantes før mobiltelefonenes inntog og moderne telekommunikasjon. En typisk politiboks hadde en telefon som var koblet direkte opp mot den lokale politistasjonen, som konstabler på patrulje kunne bruke til å holde kontakten med stasjonen. De kunne rapportere, be om hjelp og også bruke boksen til å holde fanger til en bil kunne transportere dem til politistasjonen eller fengsel. På denne tiden brukte de fleste konstablene beina eller sykkel istedenfor bil når de var på patrulje. Et lys på toppen av boksen blinket hvis stasjonen ville ha kontakt med konstabler i nærheten.

Allmennheten kunne også bruke en telefon på utsiden til å kontakte politiet i en nødsituasjon.

Britiske politibokser var stort sett blå, bortsett fra i Skottland hvor de var røde. I tillegg til telefonen hadde de også annet viktig utstyr som en bok til å skrive ned ulykker, forbrytelser og andre hendelser som skal rapporteres og et førstehjelpskrin.

I dag blir politiboksens utseende stort sett forbundet med science fiction-serien Doctor Who hvor hovedpersonens tidsmaskin ser ut som en politiboks.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]