Point of Ayre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Point of Ayres store fyrtårn.
Point of Ayres andre og mindre fyrtårn.

Point of Ayre er det nordligste punktet på Man i Irskesjøen. Det ligger på nordenden av Ramsey Bay, 10 km nord for byen Ramsey. Man kan kjøre fram til punktet på vegen A16 i Bride. Punktet er også det sted på Man som ligger nærmest det britiske fastlandet, og ligger 26 km sør for Burrow Head i Skottland.

Navnet Ayre kommer fra det norrøne ordet Eyrr i betydningen grusbank. Sterk strøm utenfor kysten fører til en evig endring i oppbyggingen av grus og rullestein, noe som betyr at kystlinjen bokstavelig endrer form med flo og fjære.

Den betydelig forskjellen mellom flo og fjære ved Point of Ayre har gitt gode fiskemuligheter fra stranden. Mange besøkende blir tiltrukket av det vakre dekket av gulltorn og lyngen som omgir fyrtårnet. Det blander seg med sanddynene som strekker seg sørvest og gir dekke for sjeldne blomster og danner en del av Mans naturreservat. Et utstrakt mangfold av land- og sjøfugler besøker området året rundt, det samme gjør også et antall gråsel.

Fyrtårnet[rediger | rediger kilde]

Fyrtårnet på Point of Ayre er det eldste fyrtårnet på Man. Det ble tegnet og bygget av Robert Stevenson, bestefar av den kjente forfatteren Robert Louis Stevenson, og tårnet ble første gang tent i 1818. Lyset har en nominell utstrekning på 27 km ved en høyde på 32 meter. Fyrtårnet som er 30 meter høyt er malt med to karakteristiske røde bånd, og lyset kan bli klart sett på tvers over havet i sørvestlige Skottland.

På grunn av de stadige endringene og ansamling av grus fra havstrømmene ble et mindre lys (til daglig referert til som winkie) bygget 231 meter på sjøsiden av hovedtårnet i 1899. Dette lyset ble plassert ytterligere 77 bortenfor i samme retning av samme årsak i 1950.

Fyrtårnets bygninger og eiendom har vært i privat eie siden 1993 da fyrtårnet ble helautomatisert. Lyset blir fortsatt drevet av skotske Northern Lighthouse Board i Edinburgh. I august 2005 ble tåkesignalet ved fyrtårnet avviklet grunnet påliteligheten og tilgjengeligheten av GPS og moderne sjøfartssporingssystemer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]