Poing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Poing
UtmerkelserLOs kulturpris (Norge) (2020)[1]

POING er en musikkgruppe som består av Frode Haltli (akkordeon), Rolf-Erik Nystrøm (saxofon) og Håkon Thelin (kontrabass). Trioen ble dannet sommeren 1999, og har siden urfremført over 150 verk av norske, europeiske, amerikanske og asiatiske komponister. POING ble i 2009 kåret til «Årets utøver» av Norsk komponistforening.[2]

I 2011 var de kunstneriske ledere og festivalartister for Ultima-festivalen i Oslo.[3]

Turnéer og festivaler[rediger | rediger kilde]

POING har turnert på klubber, konsertsteder og festivaler i hele Europa, USA, Kina og Japan. Blant annet har de deltatt nesten årlig ved Ultima-festivalen i Oslo, de har spilt under Festspillene i Bergen, Autunnale og Borealis (Bergen), ILIOS-fesivalen (Harstad), Kongsberg jazzfestival, Kirkefestspillene i Kristiansand, Nordiske Musikkdager (i Berlin, København og Reykjavik), Other Minds Festival (San Francisco), Warsaw Autumn, Gøteborg Art Sounds-festival, Gaudeamus International Music Week (Amsterdam), Klangspuren Festival (Schwaz, Østerrike), Fini04-festivalen (Paris), Huddersfield Contemporary Music Festival 2004 og 2006 (England), Time of Music Festival (Viitasaari, Finland), Saxofonia Festival (Riga, Latvia), New Nordic Music Festival 2005 (St. Petersburg), Crush-festivalen ( Århus) og Ung Nordisk Musikk-festivaler i Danmark og Finland.

I 2006 gjennomførte POING en Norden-turné til Island, Færøyene og Grønland, og en USA-turné til San Francisco, Chicago, Milwaukee, New York, Brooklyn og Washington D.C. I november 2015 spilte de, i samarbeid med Maja S.K. Ratkje, en serie med konserter på klubben The Stone i New York.

I mai 2003 var ensemblet i Japan. Her ble nordisk musikk og nye bestillingsverk av de japanske komponistene Sachiyo Tsurumi, Hiroyuki Yamamoto, Hideki Kozakura og Takmi Ikeda fremført. I 2004 var POING «Artists in recidency» ved det skandinavisk-kinesiske kultursenteret TCG Nordica i Kunming i Kina, med tilhørende konserter og workshops i regionen og Beijing. I 2005 ble de invitert tilbake, og på denne turneen gav de konserter i Kunming, Hongkong, Guangzhou, Shanghai og Beijing og samarbeidet med flere kinesiske musikere, bl.a. uroppførte de et verk av Hing-Yan Chan for POING og the Chinese Music Virtuosy. I 2010 var de igjen i Kina, med en konsert under verdensutstillingen i Shanghai som høydepunktet, men også med andre konserter i Shanghai, Beijing og Guangzhou.

Som markering av 10-årsjubileet i 2009, valgte POING å gjennomføre en serie konserter i Oslo gjennom hele året, med en en-dagsfestival på Ingierstrand bad i juni som det store høydepunktet.

Samarbeid[rediger | rediger kilde]

Besetningen har et fast samarbeid med komponist og vokalist Maja Solveig Kjelstrup Ratkje. Dette har bl.a. resultert i turne til Østerrike i 2004, USA i 2006 og 2015, konserter i store deler av Europa samt årlige natt-til-første-mai konserter på Oslos brune barer. Av andre samarbeidspartnere kan nevnes Yumiko Tanaka, the Dubliners, Kouame Sereba, Tri-Dim, Dror Feiler, Trygve Seim, Hallgrim Hansegård, Catharina Chen, Atle Sponberg, Rolf Wallin, Maria Solheim, Lars Lillo-Stenberg, Simone Larsen, Jan Vardøen, Unni Løvlid, DJ Bjørn Torske, Lasse Marhaug, Rolf Lislevand, Kalev Kuljus, Marko Martin, Li Tie Qiao, Bekaye Aw, Knut Aalefjær, Ragnar Hovland, Knut Reiersrud, Kari Svendsen, Ole Paus og Solveig Slettahjell. POING spiller dessuten musikk av Metallica, Beethoven, Piazzola, Dødsverk, Bach, Rage Against the Machine og Badalimenti m. fl. Hvert år gjennomfører ensemblet «Pøbeljul med POING» , som de siste årene har vært på Nasjonal Jazzscene Victoria i Oslo. Her presenteres et utall av POINGs venner på scenen.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Medvirker også på[rediger | rediger kilde]

Filmmusikk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.lo.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2. mars 2013. Besøkt 27. oktober 2011. 
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 3. november 2011. Besøkt 27. oktober 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]