Poelzig-bygningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Poelzig-bygningen sett fra Maintårnet.
Poelzig-bygningen.
Dammen med Klimsch-skulpturen «Am Wasser», i bakgrunnen den såkalte kasinobygningen som ligger bak hovedkomplekset.

Poelzig-bygningen (også kjent som IG Farben-bygningen) er en monumental bygning i Frankfurt am Main, oppført mellom 1928 og 1930 av arkitekten Hans Poelzig som hovedkvarter for verdens største kjemiske konsern, IG Farben.

Bygningen er bygget i den modernistiske stilen kalt Neue Sachlichkeit, og var da den var ferdig verdens største kontorbygning, en status bygningen beholdt frem til 1950-årene. Til tross for sin enorme størrelse har bygningen en moderne og beskjeden eleganse.

Etter annen verdenskrig var bygningen hovedkvarter for de amerikanske styrkene, og var det viktigste senteret for administrasjonen av Marshallplanen for gjenoppbyggelse av Europa.

Frankfurtdokumentene ble 1. juli 1948 i Poelzig-bygningen overlevert av de vestlige okkupasjonsmaktene til ministerpresidentene i det daværende Vest-Tyskland. Dokumentene inneholdt anbefalinger for grunnleggelsen av en vesttysk stat. Et knapt år senere, 23. mai 1949 vedtok det parlamentariske råd den nye tyske grunnloven (Grundgesetz), med grunnlag bl.a.i Frankfurtdokumentene.

I 1995 ble bygningen overtatt av den tyske staten, og solgt til delstaten Hessen på vegne av Johann-Wolfgang-Goethe-Universität. Fra 1998 til 2001 ble bygningen renovert for 25 millioner euro.