Po' boy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Po' Boy)
Hopp til: navigasjon, søk
Po'Boy sandwich med reker.

En po' boy er en sandwich. New Orleans kan påberope seg berømmelse for opprinnelse av to forskjellige sandwicher. Muffuletta og po’ boy.

En po’ boy er en tradisjonell sandwich fra New Orleans. Den minner om den type sandwich som i andre steder av USA kalles submarines eller bare subs. Den består av kjøtt, fisk eller skalldyr, servert på en baguette. En po’ boy kan bestilles «påkledt» (dressed) med eller uten salat, tomater og majones.

Normalt kan man velge mellom halve og hele po’ boys. En halv po’ boy er 6 tommer (ca. 15 cm) lang og en hel er en fot (ca. 30 cm) lang.

Det mest alminnelige pålegg er stekte reker, østers eller catfish (en alminnelig amerikansk ferskvannsfisk). Vanlig fyll er også skinke og kalkun. Roastbeef serveres varm med stekeskyen (kaldes ofte «vrakgods-po’ boy» fordi den lages av de kjøttstykkene som faller av roastbeefen når den stekes).

Navnet po’ boy er en dialektform av poor boy og stammer antagelig fra depresjonens USA. Under en fire måneder lang trikkestreik i 1929 serverte restauranteieren Benny Martin, som tidligere var trikkekonduktør, gratis sandwich til sine tidligere kolleger. De ansatte i restauranten kalte de streikende «poor boys», og etter hvert kom denne betegnelsen til å dekke selve sandwichen. Senere under depresjonen ble samme type sandwich – som i sin opprinnelige versjon alltid ble servert med østers – solgt til arbeidsløse og andre med dårlig økonomi, etter som østers var noe av det billigste man kunne skaffe i New Orleans. Prisen var omtrent 25 cent for en hel poor boy. Etter hvert ble navnet forkortet til po’ boy.

Po’ boys selges mange steder i New Orleans, men spesielt i bydelen Uptown.

Se også[rediger | rediger kilde]