Pneumokokker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pneumokokker

Pneumokokker (Streptococcus pneumoniae) er en viktig gruppe sykdomsfremkallende bakterier hos mennesker. De er Gram-positive kokker som hovedsakelig opptrer i par (diplokokker), og tilhører gruppen streptokokkene. De vokser med alfa-hemolyse (grønn) på blodagar og veksten hemmes av optochin.

Bakterien er den viktigste årsaken til lungebetennelse (pneumoni), men gir også en rekke andre infeksjoner hos mennesket bl.a. bihulebetennelse (akutt sinusitt), mellomørebetennelse (otitis media), halsinfeksjoner, hjernehinnebetennelse (meningitt), benmargsbetennelse (osteomyelitt), bakteriell leddbetennelse (septisk artritt), endokarditt (betennelse i hjerteklaffene), bukhinnebetennelse (peritonitt), cellulitt (betennelse i hud/underhud) og abscess i hjernen.

De aller fleste pneumokokker er i Norge følsomme for vanlig penicillin (fenoksymetylpenicillin og benzylpenicillin), men resistens mot penicillin har begynt å bli et problem internasjonalt.

I Norge har det i mange år vært vanlig å vaksinere pasienter som har fjernet milten og pasienter med redusert immunforsvar mot pneumokokker, samt pasienter med kronisk lungesykdom. De siste årene har en liknende vaksine kommet inn i det vanlige barnevaksinasjonsprogrammet som gis til småbarn på helsestasjonen.

Bakterier som er «kokker» sees som små runde figurer under mikroskopet når de er farget. Streptokokkene sees som kjeder av bakterier. Ved en spesiell kjemisk fargeprosess, Gramfarging, sees de Gram-positive bakteriene som mørk blå til svarte celler.

Alvorlige infeksjoner med pneumokokker er meldepliktig til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) i Norge.